Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/planinar

Marketing

Samoborsko gorje – 1

Predstavljam zanimljivu, slikovitu i srednje zahtjevnu stazu za obilazak koja se nalazi na Samoborskom gorju.

Smjer puta izgleda ovako: početak je iz Ruda od crkve sv. Barbare, stazom br. 9 prema PD Željezničar (691m), potom do vrha Veliki Oštrc (752m) koji se nalazi 10-tak minuta od doma, markiranom stazom br. 1 prema PD Veliki dol (530m), zatim po br. 8/11 prema Velikom Črnecu (607m) te označenim putem prema Rudama.

Put traje nekoliko sati, a zavisno od tempa može se proći za 4-5h. Navedena je staza dobro uređena, markirana i održavana, ipak predlažem da ne idete sami ukoliko niste iskusni u planinarenju. Putem se izmjenjuj predivni vidikovci na okolna mjesta te se sa pojedinih dijelova, za lijepog vremena, može vidjeti Zagreb.

Rude tj. rovovi broje oko 1200 stanovnika. Poznate su još od 16.st. kada se tamo kopao bakar, a stanovništvo je bilo uglavnom njemačkog porijekla, to je vidljivo i danas po njihovim slaveniziranim prezimenima. PD Željezničar je dobro opskrbljen i otvoren vikendom te ima predivan pogled na samoborsko gorje, a na ulazu se nalazi spomen ploča povodom 100. godišnjice prvog izleta HPD-a koji je bio 1875. PD Veliki dol je dobro opskrbljen i iako nema tako dobar vidikovac kao Željezničar. Vlasnik se doima uljudan i uslužan, te se trudi podići uslugu na viši nivo, iako za planinarski dom nije loša. Potom se sljedeći stazu ide prema Velikom Črnecu, prvo dolje a onda vrlo strmo gore, savladava se visinska razlika preko 100tinjak metara. Postoji i varijanta po kojoj se ovaj vrh zaobilazi pa ide ravno u Rude. Ukoliko se odlučite za tu varijantu onda ćete skratiti put za 40tak minuta. Veliki Črnec je uglavnom zanimljiv za one koji skupljaju pečate po samoborskom gorju, postoji varijanta po kojoj se nakon dolaska na vrh nastavlja pa se spušta prema ulaznom djelu u Rude, onda cestom kroz mjesto do polazišne točke.

U nastavku donosim foto utiske navedenih lokacija.
PLANINAr

Friendster



Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Panorama Ruda

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Friendster



Post je objavljen 14.04.2007. u 22:30 sati.