Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: 6 ružinih latica

(prethodni nastavak)

Haronova je lađa pristajala uz obalu.
Rose i Morpheus prišli su pramcu na kojem je zloslutni Lađar stajao.

A tada je Haron pružio ruku prema Rose.
Ruka je bila velika i snažna, no skeletozno mršava, isprepletena debelim napetim žilama. Kvrgavi su prsti završavali dugim noktima, crnim i povijenim poput ptičjih kandži. Grubi dlan bio je prekriven starim očvrslim žuljevima, ali i novim, popucalim i krvavim.
Rose je u prvi mah, kad se Haronova ruka prema njoj pružila, osjetila poriv – ustuknuti.
No, kad je Harov dlan vidjela, strah je zamijenilo sažaljenje.

On vesla, u beskraj, s jedne obale crne rijeke na drugu, šuteći. Ne spava, ne jede, ne govori ... Povremeno samo gutljaj crne vode dlanom iz Styxa zahvati i njime pokvasi ispucale usne ...

Gleda očaj putnika koje prevozi, putnika koji svaku nadu napuštaju, koji Lađara što ih u beznađe vozi mrze ... koji ga se užasavaju, izbjegavaju njegov pogled i dodir ...
pomislila je Rose tužno.

Morpheus je iza pojasa izvukao svilenu kesu i iz nje izvadio šest novčića.

Harone, evo plaće za prijevoz preko Styxa ...rekao je Morpheus.

Rose se prisjetila - prema mitu, pokojnici Haronu moraju prijevoz preko rijeke smrti platiti, jer ih on inače neće prevesti u Had. Zato su nekada davno, dok su još u bogove vjerovali, ljudi pokojnicima oba oka poklapali obolusima, metalnim novčićima, a treći su im u mrtva usta stavljali, da bi mrtvi imali čime Haronu prijevoz platiti.

Morpheus je upravo pružio Haronu dovoljno novčića za prijevoz dva putnika.
No, Haron nije Morpheusa niti pogledao, dlan je povukao, odbijajući novčiće primiti.
Tada je Haron dlan ponovo pružio prema Rose.

Ali ja novca nemam, pomislila je Rose.
Ipak je, mahinalno, zavukla ruku u džep svoje trenirke i u džepu nešto napipala.
Kada je izvukla ruku iz džepa, na njezinu je dlanu ležalo šest suhih ružinih latica.
Rose se prisjetila da je, ni sama ne znajući zašto, neposredno pred polazak, u džep strpala pregršt suhih ružinih latica, zagrabivši ih iz staklene vaze koja je na njezinoj komodi stajala.

Rose se zagledala u ružine latice na svojem dlanu.
Sjetila se ruža dok su svježe bile. Ove latice, na njezinom dlanu, bile su od ruža koje joj je Morpheus poklonio. Iako sasušene, još su imale ružičasti rub, još se iz njih blagi miris širio, kad bi ih licu prinijela. To je i uradila, prinijela je dlan licu i ružine latice pomirisala, dotakla usnama. Taj miris i dodir taj prizvali su dodir Morpheusovih usana i okus njegovih poljubaca.

O, kako je lijepo ljubiti znao Morpheus. Usnama bi nježno dotaknuo njezine, pa bi svojima obuhvatio njezinu gornju usnu ... potom bi jezikom vrelim njezin dodirnuo, usisao ga u svoja usta poput slatke zrele jagode ...

Prije no što je Morpheusa zavoljela, prije no što je poželjela poljubiti ga i poljubac mu uzvratiti, Rose se čudila kako netko može uživati u takvim poljupcima kakve ljubavnici razmjenjuju. Ona je do tada poznavala samo ovlašne prijateljske poljupce u obraz, poljupce svoje bake i majke, nježne i meke, sestrin lak poljubac ... Mislila je kako poljubac kojim se nekom tako intiman dodir dozvoljava, mora biti nešto odbojno, pomalo gadljivo ... A onda je shvatila, s prvim Morpheusovim poljupcem, kako poljubac može biti intimniji, nježniji i strastveniji od bilo kojeg dodira, kad se usne s ljubljenim usnama spoje, kad se dah pomiješa ...

Rose je duboko uzdahnula, otvorila oči i susrela Haronov pogled, tako modar. Nije više zao bio, taj pogled ... Sad je na trenutak i pogled Haronov ličio na Morpheusov, a ne samo oči njegove, tako slične Morphuesovima.
Pogled ju je taj gotovo dodirnuo, nježno. Ni svjesna nije bila da se nasmiješila, zauzvrat.
Na njezin smiješak Haronove su se oči zatamnile i Rosei se učinilo da su vlažne postale, da će se iz njih suza skotrljati preko unakaženog, brazgotinama ispresjecanog lica.

Haron je dlan ponovo pružio prema Rose.
I Rose je na taj dlan, unakažen krvavim žuljevima, spustila šest ružinih latica koje je izvukla iz džepa.
Čim su latice dotakle Haronov dlan, prometnule su se u novčiće.
Haron je novčiće pogledao, pa ih strpao u njedra svoje tunike.

Rosei je odlanulo.
Primio je svih šest novčića .... znači pristaje nas oboje prevesti preko Styxa.

(nastavak slijedi)


Obolus

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Haronov honorar



Post je objavljen 15.04.2007. u 23:59 sati.