Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Još jedna tragična smrt, i početak pravne bitke


Jučer je stigla tužna vijest da je u svojoj 54. godini umrla predsjednica sisačke udruge oboljelih od karcinoma Mirjana Glavnik, žena koja je u siječnju, unatoč teškoj bolesti, na način koji jako podsjeća na Anu Rukavinu, javno istupila govoreći o problemu industrijskog zagađenja zraka u Sisku. To je dovelo do osnivanja ove Udruge koja broji 380 članova, i druge, Sisačke ekološke akcije, te do velikog prosvjeda 10 veljače (pogledajte izvještaj na mrežnom sjedištu Zelene liste; lijevo na slici naši aktivisti na prosvjedu; onaj veliki trbušasti, čije se lice ne vidi iza transparenta, sam ja; a nosio sam i plinsku masku. cool).

Naravno, ne može se dokazati da je ona dobila rak baš zbog zagađenog zraka, kojeg je udisala; ali veza između te dvije pojave je poznata. Vlada je upravo usvojila Izvješće o stanju okoliša (nažalost, nisu još smatrali potrebni staviti ga na web), a prema članku u Novom listu ono potvrđuje ono što smo znali: Sisak spada, uz Rijeku i Kutinu, u gradove sa najzagađenijim zrakom. Veliki nedostatak u zaštiti građana od zagađenja u Hrvatskoj jest što se traži siguran dokaz, da vam je nešto naštetilo zdravlju; ugrožavanje zdravlja nije dovoljno, čak i ako se radi o očitom kršenju zakonskih propisa. puknucu

Mirjana Glavnik, nažalost, nije dočekala početak pravne bitke, koja je zahvaljujući njoj pokrenuta. Danas je u Sisku održan sastanak članova Udruge sa odvjetnicom Dijenom Kesonjom iz Rijeke, o mogućem pokretanju tužbi za odštetu protiv sisačkih zagađivača. Ovaj odvjetnički tim zastupa i oboljele od azbestose u nekadašnjoj tvrci Salonit te su nedavno, na tu osnovu, dobili i prvu pravomoćnu presudu u korist oboljelog od azbestoze. O azbestu, ovom prilikom, preporučam vrlo dobar tekst iz Glasa Koncila!

Danas je, također, u Sisku održana tiskovna konferencija Sisačke ekološke akcije i nekih drugih ekoloških udruga, gdje su govorili o putu u Bruxelles, gdje će se susresti, između ostalima, i sa čelnim ljudima Europske zelene stranke, kojntakt koji je uspostavljen preko Green East-West Dialogue, u kojem je Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste, članica Upravnog odbora). Zelena lista pruža i pružat će podršku svim građanskim inicijativama i udrugama za okoliš, u skladu sa našim programskim opredjeljenjem za aktivnu demokraciju.

Post je objavljen 14.04.2007. u 15:14 sati.