Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Karalićki kabanari


"Oj,Miljevci dok ti ime traje,
gajit ćemo tvoje običaje."

Tako otprilike ide pripjev za sva sela i naše male krajeve,samo se ime mijenja.
I tako je meni palo prije 6-7 godina da se mi obučemo u stare kabane kako su naši stari (ali oni više zbog potribe i hladnoće),i da tako iđemo o crkvu na Badnje veče.

I počela je zvonjava mobitela.
Prvi je ulovljen moj prijatelj od milja "kapetan Miki" oliti general,Milan Karlo.Popili smo kod njega čašicu za dobar put,lipo isplanirali koga ćemo dalje,a koga ćemo neg svog svoga.
Pa su tako na brzinu pozvani i skupljeni Jole oliti Jolly Stojanović,Šule Stojanović,Željko Škita Stojanović,Šimun Stojanović i Željko Markišin Skelin.
A onda se postavilo pitanje (naravno kad smo popili dvi tri prijateljske,i to idući od jedno do druge kuće s božićnim željama),da di su kabani za sve.Nabavili smo ipak 4-5 komada a dva su ostala bez njih.I tako smo lipo zagrljeni i malo podgrijani,pošli prema crkvi pivajući i ojkajući kako smo znali,a znali smo dobro jer smo imali vrsne ojkače.Smjenjivali su se Škita,Jole,Šimun i Šule,a mi ostali smo pratili kako smo znali i umili.
I tako smo usput svratili u sve kuće koje su nam bile na putu,jedino je srića što ih nije bilo puno,p'a smo ipak izdržali do crkve,di smo bili dočekani malo u čudu i nevjerici,a više u oduševljenju i podršci.

I ta prva godina je lipo prošla samo šta sam ja dvaput rušio bor kabanom,al nikom ništa,jer nije vidila neg ----cila crkva.I još smo obišli Drniš,poslije.Malo je reć da su se svi razbižali kad su nas vidili,onako mrke i prosjek 1.95 visoke.A štaš!"

E druge godine je već bilo organiziranije,Jole je svima kupio drniške kape,gitara je bila u điru(iako je privladavala ojkalica),obišli smo sve kuće ha ha,crkva je izdurala ( a pogotovo bor),samo što smo u Knin bili pojačani za brigadira Ivaru Bačića,kojeg je ujna Ziza pronašla tek u 9 ujutro kod sv.Petra i Pavla.I oprostila mu,naravno.

I tako eto čini mi se 6-ta godina,samo šta uvik neko izostane,al one prve godine su bile najbolje,jer u zadnje vrime svi se na brzinu okupimo,i još brže rastanemo.

Eto ni kabanari nisu šta su bili,ali neka nas!


Post je objavljen 13.04.2007. u 22:48 sati.