Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putdosrca

Marketing

ZAŠTO JE JANJE SIMBOL USKRSA?

blog layouts

blog layouts



Nevino janje za grijehe naroda

Jahve je zapovijedio Izraelcima da se svake godine na određeni dan spominju svoga izlaska iz Egipta. To im je trebao biti najveći blagdan - Pasha, u koji su, između ostaloga, trebali prema određenim propisima zaklati i blagovati janje. Osim toga, Izraelci su svakoga dana u jeruzalemskom hramu prinosili janje kao žrtvu Bogu. Tim činom su Izraelci iskupljivali svoje grijehe pred Bogom. Janje je bilo nevino, ali je bilo žrtvovano Bogu za oproštenje grijeha. No, Izraelci su znali da Bogu nije potrebna žrtva da bi ga udobrovoljili ili izbjegli njegovoj kazni. Prinoseći žrtvu Izraelci su izražavali svijest da se kao grješnici ne mogu približiti Bogu, koji je pravedan i svet. Onaj koji bi prinosio žrtveno janje stavio bi ruku na njegovu glavu: time se poistovjećivao s janjetom, koje je predstavljalo kako pojedinca tako i čitav narod i koje je zbog njihovih grijeha žrtvovano Bogu. Po toj žrtvi Izraelci su ponovno uspostavljali odnos s Bogom, koji je grijehom bio poremećen.


Isus - vazmeno janje

Novozavjetni pisci i prvi kršćani su Isusa usporedili s vazmenim janjetom, da bi tom slikom osvijetlili njegovo otkupiteljsko djelo. Pavao ističe da je “žrtvovano naše pashalno janje - Krist” (1 Kor 5,7). I sam događaj Isusove smrti stavljen je u okvir pashalne žrtve. Prema Ivanovu evanđelju Isus je pogubljen u isto vrijeme, kada se prema propisima Zakona u Hramu žrtvovalo janje. Poslije njegove smrti nisu mu prebili noge kao drugim osuđenicima (19,33), a evanđelist vidi u tome provedbu obrednog propisa o pashalnom janjetu (19,36).
Isus je naviješteni sluga Božji i vazmeno janje, koje na sebe slobodno prihvaća nepravednu osudu i smrt. Isus postaje Jaganjac Božji, koji nevin podnosi smrt. Ono što je vazmeno janje simbolično naznačavalo, to je Isus svojom smrću doista ostvario, time što je vjernike izveo iz ropstva grijeha i prolaznosti te ih oslobodio za novi život. Isus je janje bez mane, što znači bez grijeha. On je janje koje otkupljuje ljude cijenom svoje krvi i žrtvom svoga života. Isus nam je omogućio izlazak iz tame grijeha u svjetlo kraljevstva Božjega. Otvara nam vrata Ocu, izvodeći nas iz krivnje grijeha i vodeći nas prema vječnome životu. Zato su nakon Isusove žrtve sve ostale žrtve postale nepotrebne, jer je on jednom zauvijek dao svoj život za naše grijehe.


preuzeto iz MAK-a
(nastavak slijedi)





Post je objavljen 13.04.2007. u 16:47 sati.