Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smileyy17

Marketing

PETAK TRINAESTI...

"SASVIM OBIČAN DAN"...


Ako ste rođeni 1960. godine do danas ste uspješno preživjeli 69 "crnih" petaka označenih brojem 13". Tamo negdje do sedme godine ti su vam dani bili isti kao i drugi. No, slušajući odrasle u podsvijest vam se uvukla mistična poruka sintagme - petak trinaesti - loš i nesretan dan. Kada ste, recimo, u prvom razredu osnovne (vjerojatno 1967.godine, a zbilo se to u petak 13. u siječnju ili listopadu dobili prvu lošu ocjenu ili ste se potukli ili su vam razbili naočale, a vaša vas je majčica utješila rečenicom "Ma nema veze, za sve je kriv petak trinaesti " - ostali ste za cijeli život obilježeni i htjeli ili ne, počeli ste zazirati od petka trinaestog kao i milijuni ljudi cijele nam kugle zemaljske.
Znam da ćete se zaklinjati da niste praznovjerni i da ne vjerujete u te "gluposti", no priznajte bar sebi da ste danas prilikom ustajanja pomislili "Uh,, petak trinaesti" i odmah to odbacili kao razmišljanje primitivnih ljudi..... A onda je krenulo:
Ušli ste u kupaonicu i nakon što ste se dobro nasapunali netko je od susjeda zatvorio glavni ventil za vodu. Otrčali ste do kuhinje da mineralnom spasite tijelo, ali kad ste se obukli, nepodnošljiv svrbež već vas je uzdrmao. Do tada se je već u kuhinji dimilo iz tostera u kojem se zaglavio kruh, pa u očajničkoj želji da ga iščupate iz užarenih ralja tostera, niste primijetili onu malu lopticu koja inače uredno stoji među igračkama vaše dvogodišnje kćeri (ali danas je ipak petak trinaesti koji vi i dalje s gnušanjem odbijate od sebe) na koju

naravno nagazite i pri tom se obrušavate na stol na kojem stoji šalica vruće kave. Urlikom budite suprugu koja je ovaj dan odlučila mirno i bez nepredviđenih situacija provesti u sigurnosti kuće, zlu ne trebalo.
ZANIMLJIVO:
Avio kompanije nemaju broj 13 kao oznaku leta, a u avionima nema 13. reda sjedala. U mnogim hotelima diljem svijeta 13. kat i sobe broj 13 označene su drugačije. Broj 13 asocira na Posljednju večeru Isusovu i 12 apostola, pa se često pazi da se u društvu ne nađe 13 osoba jer tko prvi ode iz društva....
Oblačite novo odijelo......letimičan pogled na sat vas zaledi. Iznimno važan sastanak na kojem vas očekuju počinje za 20 minuta. Jurite niz stepenice sretni što imate auto koji vas nikada nije iznevjerio, ali.... tu noć neki su zločesti dečki na svim autima u vašoj ulici odlučili izrezati po jednu gumu. Lagane kapi kiše lagano se uvlače u vaše skupocjeno odijelo od 100-postotne runske vune. Odlučite zvati taxi te ljutitom kretnjom izvlačite mobitel, a u vašim uzdrhtalim rukama ostaje antena. Kiša počinje rominjati, vaša vas zabrinuta ženica gleda s prozora i spašava situaciju. Ulazeći u taxi koji je ona pozvala ne primjećujete malu smeđu hrpicu na asfaltu na koju stajete punim korakom. Uspijevate koliko toliko očistiti cipelu u lokvi vode koja se odjednom stvorila zbog iznenadnog pljuska. Dolazite u tvrtku pobjedonosno.
Nije vam baš jasno zašto se kolege s vama pozdravljaju na udaljenosti od dva metra. No, vi ste sretni, jer ste unatoč svim poteškoćama stigli na vrijeme pa i ne primjećujete da oko sebe
širite miris mokre pseće dlake i da vam je nogavica na nozi koju ste uronili u mlaku vode kraća za pet centimetara.
Petak, pak, kao kraj radnog tjedna, nimalo ne asocira na nešto loše. Dapače, mnogi se od nas vesele vikendu. Vjerovanje u petak kao loš dan u nas i nije tako zastupljeno. Premda, predaja kaže da bi trebalo izbjegavati započinjanje nekog posla, odlazak na put, preseljenje, šivanje, izlazak broda na more i, vjerovali ili ne, rezanje noktiju.
Sjedate konačno u svoju fotelju, a tajnica vam nosi napola sretnu vijest da je sastanak odgođen za neki drugi petak za tri mjeseca. Sretni ,želite obavijestiti svoju dragu suprugu da ćete moći s njom ručati. Pogled na mobitel evocira vam jutrošnje događaje i konačno postajete svjesni natprirodne moći petka trinaestog. Panično zovete tajnicu da sastanak nikako ne ugovori 13. srpnja, (petak) jer ćete zasigurno uzeti day off.
Za njihovu kombinaciju, pak, - petak 13. - psiholozi tvrde da, ako se usredotočimo na njega onda ćemo sami kreirati svoju nesreću upravo time što polažemo pažnju praznovjerju.
Svaki dan u životu čovjeka nosi dobre i loše događaje. Ako nam se nešto desi u petak 12. nećemo tome pridavati neko značenje. Smatrat ćemo to našim lošim izborom, lošim postupkom, krivom procjenom i slično. No, već sama činjenica da se nešto loše zbilo u nesretni petak 13. daje nam i mogućnost da sa sebe maknemo odgovornost ili barem osjećaj krivnje da smo loše postupili i sve prebacimo na mističnu moć tog datuma protiv koje smo nemoćni.

ZA MENE JE TO DAN KAO I SVAK DRUGI...JA SAM ROĐENA 13...pa kaj onda!!!
nadam se da niste praznovjerni jer to je dan kao i svaki drugi...POZZZZ I PUSAA!!!
HVALA svima na komentarima...I PREŽIVITE DANAŠNJI PETAK 13!!!

CustomGlitterGraphics.com - Myspace Glitter Graphics



Post je objavljen 13.04.2007. u 15:41 sati.