Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

odlazak

U ovim trenucima Ivica Račan vodi svoju posljednju bitku. Nije priključen na aparate za održavanje života, nego u bolesničkoj postelji, okružen obitelji i prijateljima, leži mirno i čeka kraj. Nema više nade da se dogodi čudo, opaka je bolest po svemu sudeći brža i jača od liječničke struke. Ni kirurški skalpeli, ni gama noževi, ni pametni lijekovi nisu mogli učiniti ništa. Gubimo ga. Tješi jedino to što liječnici uvjeravaju kako više ne trpi nikakve bolove. Odlazi Račan dostojanstveno kao što je i živio. Posljednji politički potez povukao je prije dva dana činom svoje ostavke i u njoj skromno rekao: učinio sam onoliko koliko sam znao i mogao. A nama je poručio: ostanite na nogama i ne bojte se!
Teško je, uistinu teško opraštati se od čovjeka kojega doživljavam gotovo kao oca, iako razlika u godinama među nama nije tako velika. Učeći od njega bio sam loš đak. Njegovo beskrajno povjerenje u suradnike, njegova nevjerojatna tolerancija, njegovo uvažavanje drugih, ostaje nedostižan uzor.
Nije me uspio nagovoriti ni to da napustim ružnu naviku uživanja u duhanu kojeg se on odrekao prije valjda dvadeset i više godina. A zapravo, nikada me nije ni nagovarao, nego me uvjeravao kako to ovisi isključivo i samo o mojoj volji i kako su sve druge isprike koje sam ja nudio besmislene. Govorio mi je o tada o tome kako je njemu u mjesecima odvikavanja bilo teško bez duhanskog dima, ali da je neprestano sa sobom nosio kutiju omiljenih cigareta i upaljač koje bi vadio iz džepa i stavljao na stol svaki puta kada bi sjeo s nekim razgovarati. Gledao ih je i testirao snagu vlastitog karaktera te na kraju pobijedio naviku pušenja snagom volje.
Da pobijedi opaku bolest, podmuklu u svojoj zloćudnosti, nije mu bila dovoljna snaga volje. A ne može pomoći ni dobra volja svih nas koji smo sve ovo vrijeme bili u mislima s njim dijeleći nadu u ozdravljenje. Ja i sad, ovim tekstom, stojim uz uzglavlje njegove bolesničke postelje, zahvalan na trenucima provedenim s njim i ponosan na milje zajedno prijeđenoga puta.


Post je objavljen 13.04.2007. u 14:55 sati.