Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Osnovni pivski sastojci u kratko

Image Hosted by ImageShack.us

Pitate li ljude na cesti koji su osnovni sastojci piva velika će većina spomenuti samo hmelj! Eventualno će koji bolji znalac spomenuti ječam i pšenicu. Slada će se sjetiti samo stvarno istinski ljubitelj, kvasca poneki inženjer, a vodu, bojim se, nitko od njih.

Žalosno, jer upravo voda je glavni sastojak pive! Ovisno o udjelu alkohola, prema formuli [100%-(%alc+1-2% slada,hmelja,pšenice)=%vode], postotak vode u pivu doseže vrtoglavih 95%! Njezina svojstva pa i mane ostavljaju traga na kvaliteti pive. Najbitniji su ioni i minerali: bikarbonat, natrij, klor, kalcij, manezij te sulfati. Bikarbonati, kad ih je previše, stvaraju od slada kiselkastu kašu pa će slad tako dati vrlo malu količinu šećera. Previše sulfata daje oštru gorčinu pivu, dok je magnezij neophodna hrana za kvasce. Sadreni elementi u vodi, kao što je kalcijev sulfat, za vrijeme drobljenja slada povećavaju sladnu ekstrakciju time poboljšavajući punoću i aromu pive.

Slad je drugi bitan sastojak piva, a najčešće se proizvodi od ječma, uz dodatak pšenice, zoba, riže, kukuruza, već ovisno o podneblju i vrsti piva. Dobiva se u 3 faze. U prvoj se namače, zatim klija i na kraju se suši. Na taj se način škrob, koji kvasci ne mogu koristiti u procesu vrenja, prevodi do saharoze o kojoj ovisi postotak alkohola u pivu. O nefermentabilnim dekstrinima ovise punoća i okus piva. Pivsku krunu daju hidrofobni proteini također iz slada. I boja izravno ovisi o sladu. Osnovni blijedi slad daje pivu slatkast okus i zlatnu boju. Blago pečeni, čokoladni slad daje karamelozni okus i tamnu boju, a prepečeni crni slad daje crnu boju i izrazito gorak okus.

Suprotno vjerovanju, hmelj se u pivi koristi u mikro količinama. Humulus lupulus L u dalekom je rodu sa biljkom Cannabis sativa, s kojom dijeli svojstvo sedacije, ali ne izaziva euforiju. Zahvaljujući sedativnim svojstvima, uz valerijanu i matičnjak, redovit je sastojak hipnotika i sedativa na biljnoj bazi. U pivi se koristi kao konzervans i, zbog gorkog okusa žutog soka lupulina, služi balansiranju sladne slatkoće. Još jedan udarac šovinizmu proizlazi iz činjenice što je hmelj biljka kod koje postoje odvojena dva roda, a za pivare je važna ženska biljka koja daje neophodne češere.



Post je objavljen 12.04.2007. u 18:31 sati.