Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Vježbanje će dati život vašim godinama i godine vašem životu

Samo je pogled kroz prozor dovoljan da ovih dana ne ostajem u kući, hoću li prošetati, sjesti na bicikl i odvesti se u nepoznatom smjeru, trenutna je odluka. No svakako kad zasja sunce serotinin proključa i odmah osjećam veću potrebu za kretanjem nego li za vrijeme tmurnih zimskih dana.

Baš nešto razmišljam o kupovini koturaljki, mislim da bi zaista izgledalo smiješno da se na ulici u širem centru Zagreba pojavi okruglasta gospođa u najboljim godinama i krene se koturati u crveno, plavo- žutim disco rollama kupljenim početkom osamdesetih.
No nisu one ni tako loše jer znatno su teže i glomaznije od ovih «novih «, i njihova bi težina potrošila koju kaloriju više. Iako me lagano buni kretanje na «novim»koturaljkama, koje su izgledom slične klizaljkama a kližem stoljećima, držim da je princip «vožnje» isti ili sličan pa se nadam uspješnom provođenju nove zamisli.

Image Hosted by ImageShack.us



Naravno moje princeze uputile su me u kupnju kvalitetnijih i kažu :

1. koturaljke nikako ne smiju imati plastične kotače već silikonske
2. važna je i kvalitetna «cipela na istima»,znači ona koja će dobro fiksirati nogu
3. također cipela treba biti izrađena od zrako propusnog materijala i sadržavati anatomski uložak
4. nosište koturaljki treba biti izrađeno od laganog metala, nikako plastično



Koturanje mi se čini sasvim zgodnim za predstojeće proljetne dane iz više razloga : boravit ću na svježem zraku, koturanje je savršen aerobni trening koji svakako osim pokretanja tijela izvrsno formira mišiće nogu i naravno većini žena one naše «kritične zone» ,guze.
Odlučite li se ovih dana na koturanje, igranje badmintona, pomalo zaboravljenu igru graničara s vašom djecom, sigurno ćete zamijetiti slijedeće : određene sportske aktivnosti zahtijevaju određene fizičke predispozicije .

UVOD U KINEZIOLOGIJU

Image Hosted by ImageShack.us



Znanost koja proučava kretanje Kineziologija dati će nam većinu odgovora na naša pitanja. Predmeti proučavanja kineziologije su:



1. sport
2. rekreacija
3. edukacija
4. kineziterapija


Izučavanjem i prakticiranjem iste svakako ćemo povećati osobnu tjelesnu sposobnost o kojoj ovisi naše opće zdravstveno stanje

Osobna tjelesna sposobnost ovisi o sljedećim čimbenicima:

Funkcionalnoj sposobnosti

- kardiorespirativna sposobnost (transport kisika i hranjivih tvari, odvođenje otpadnih tvari)
- aerobnu izdržljivost ( kapacitet)
- anaerobnu izdržljivost (snaga)
- miješanu anaerobnu i aerobnu izdržljivost

Motoričkoj sposobnost:

- mišićna izdržljivost
- mišićna snaga
- koordinacija
- brzina
- preciznost
- fleksibilnost

Morfološkim karakteristikama:

- obliku i građi ljudskog organizma



Nakon nadam se ne previše opsežnog uvoda u kineziologiju nadam se da ste naučili nešto novo, shvatili da je svaki pokret našeg tijela uzrokovan nizom čimbenika i koliko god rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom izgleda bezazleno i ponekad jednostavno, ono uopće takvo nije.

Amatersko ili profesionalno bavljenje sportom, usko je vezano naravno i uz zdravu prehranu, vrlo često pri formiranju mišićne mase unos proteina je povećan, kao i uvijek mi preporučamo zdrav i prirodan unos :
SALATA OD LIGANJA i MATOVILCA

- 1/2 kg liganja
- 5 maslina
- 10 dkg matovilca
- 1 lovorov list
- češanj češnjaka

Očišćene lignje kuhamo pola sata u posoljenoj vodi kojoj smo dodali listić lovorova lista, prepolovljeni češanj češnjaka, skuhane lignje izrežemo na kolutiće pomiješamo s opranim i očišćenim matovilcem, začinimo po želji jabučnim octom ili sokom od limuna i maslinovim uljem te dodamo masline narezane na tanke kolutiće.

Image Hosted by ImageShack.us



Dobar tek!




Ustrajte ne posustajte , zajedno postajemo fit!
Angie

Post je objavljen 12.04.2007. u 08:00 sati.