IVICA RAČAN DAO OSTAVKU

,marginalnadrustvenakronika.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marginalnadrustvenakronika

Marketing

IVICA RAČAN DAO OSTAVKU

"Ivica Račan dao ostavku na mjestu predsjednika najveće oporbene stranke!" danas je najvažnija ili bolje rečeno najraširenija vijest u političkim krugovima, a samim time i u javnosti. Nakon 17 godina na čelu SDP – a, Račan je u zagrebačkoj bolnici Rebro objavio odlazak. – Kao što je bilo za očekivati, mnogi su došli do zaključaka kako je Račanovo povlačenje iz političkog života došla zbog kritičnosti njegova zdravlja. Račan je izjavio kako se povlači zbog toga što ulazi u razdoblje u kojemu će se boriti za vlastiti život, gdje su mnogi našli uporište za svoje pretpostavke.


"Vrijeme je da vam zahvalim na zajedničkom radu i podršci u mom političkom djelovanju. Zajedno smo gradili stranku i ponosan sam na SDP. Učinio sam kako sam znao i mogao, ovime podnosim ostavku i morat ćete dalje bez mene. Ponosan sam na vrijednosti - moral, rad, poštenje i toleranciju koje smo neizbrisivo ugradili u politički život Lijepe naše. Učinio sam koliko sam znao i mogao. Ovime podnosim ostavku na mjesto predsjednika Stranke i morat će te nastaviti bez mene. Novu snagu pronađite na izbornoj konvenciji, a ja sam siguran da ona u SDP-u postoji. Novu snagu pronađite na izbornoj konvenciji, a ja sam siguran da ona u SDP-u postoji." – kazao je Ivica Račan.


Nitko se nije nadao da će doći do nečega takvog, jer prije tih 80 dana nitko nije takvo nešto očekivao. Iskreno me ražalostila vijest o bolesti predsjednika najveće oborbene stranke i osobno mu želim sve najbolje, nadam se da će na kraju sve završiti s ozdravljenjem. – Cijela ova priča je počela onog trenutka kada su mediji objavili da je Ivici Račanu dijagnosticiran rak lijevog bubrega u Gradskoj bolnici u Münchenu gdje je i operiran 12. veljače.


UTJECAJ RAČANOVE BOLESTI NA SDP I OSTALE POLITIČKE STRANKE


Nisam mislio pisati o ovom slučaju, ali zanima me što će se događati narednih nekoliko mjeseci na političkoj sceni u ovom predizbornom razdoblju, kada su ovakve situacije od velikog utjecaja. Otkako je otkriveno da Ranačan boluje u medijima su se pojavljivale dvije vrste naslova i tekstova koji su slijedili ispod njih, prvi tip naslova je govorio kako će Račanova bolest otežati SDP – u u godini koja je najaktivnija, tj. koja je izborna, dok su drugi naslovi tvrdili kako će ova nova situacija pomoći SDP – u u izbornoj godini da pretekne svog najjačeg konkurenta – HDZ.


KRONOLOGIJA RAČANOVE BOLESTI


- početkom 2007. godine Ivica Račan osjeća bolove u ramenu, a liječnici su mu dijagnostificirali periartritisa humeroskapularisa, tj. "smrznuto rame". To je stanje u kojemu su kretnje ramena ograničene i u kojemu je bol na visokom stupnju, a posljedica "smrznutog ramena" jest nedostatak elastičnosti tkiva i time se ograničuje pokretnost koja je popraćena snažnom boli.


- 31. siječnja Ivica Račan je izjavio hrvatskim medijima da boluje od tumora koji se nalazi u desnom ramenu i da se na kratko vrijeme povlači iz javnog života, tj. politike. Tada izjavljuje da će vidjeti o daljnjem tijeku događaja hoće li se vratiti u politiku ili ne. Tada ga na čelu predsjednika stranke zamjenjuje Željka Antunović.
- 4. veljače Ivica Račan odlazi u Njemačku, točnije u münchensku Gradsku klinku gdje mu je otkriven rumor na bubregu.
- 8. veljače javnosti je rečeno kako se radi o metastazi tumora na ramenu, a da se sam tumor najvjerojatnije nalazi na bubregu.
- 12. veljače u münchenskoj Gradskoj klinici su mu odstranjeni lijevi bubreg, ureter ( mokraćovod ) i limfni čvorovi, a operaciju je izveo urlog prof. dr. Albrecht Schilling.
- 16. veljače mu je odstranjena metastaza iz desnog ramena.
- krajem veljače Račan se vraća u Zagreb iz Münchena. Nalazio se na kućnom liječenju.
- 22. veljače SDP priopćuje konačnu dijagnozu, a ona glasi karcinom lijevog bubrega.
- 24. ožujka nad Račanom izvršeno "gama-knife" zračenje u području glave, a kojime se uništavaju elementi tumora.
- 25. ožujka Račan je podvrgnut operativnom zahvatu kojim su mu odstranili hematnom na desnom ramenu koji je nastao prilikom prethodne operacije.
- početko travnja je predviđen Račanov izlazak iz bolnice, ali na kraju biva odgođen.
- 4. travnja su otkrivene nove metastaze na mozgu.
- Račanova stranka izvještuje o svim promjenama njegova stanja. Po zadnjim informacijama zdrastveno stanje Račana je stabilno, nastavlja se zračenje.


KAKVE SU POSLJEDICE RAČANOVE BOLESTI NA SDP


Da se SDP našao u položaju koji je nezavidan – to je istina, no neugodna situacija koja je zavladala unutar stranke nije velika prijetnja za položaj SDP – a na političkoj sceni i samom položaju u očima samih građana. – Možda je nekorektno pisati o ovom slučaju dok se Račan još uvijek nalazi u toj situaciji, no u izbornoj godini je to svakako potrebno. Kako bi glasio jednostavan odgovor na jednostavno pitanje "Hoće li Račanova bolest naštetiti SDP-u kada su u pitanju građani?" Teško da hoće, jedino što se može dogoditi jest da stranka dobije na tome, koliko god grubo zvučalo. Hrvatski narod osjeća empatiju kada su u pitanju događaji nalik ovome koji je iznenada zadesio predsjednika najveće oporbene stranke, i samim time SDP, kada je u pitanju glasačko tijelo, ne može izgubiti. – Novonastala situacija može samo senzibilizirati glasače koji će sa većim zanimanjem pratiti daljni tijek situacije, što se štovše dogodilo! Čak se usuđujem primijetiti da je do ovog događaja postojala svojevrsna pasivnost hrvatskih građana kada je u pitanju bila politička angažiranost, a Račanova bolest, koliko god to grubo zvučalo, potaknula je ljude da ponovno razmišljaju i o tom važnom segmentu društva.


Jedino negativno što se može dogoditi stranci jest da dođe do raskola unutar same stranke, što si u SDP – u u ovom trenutku ne smiju dopustiti. Važno je da postave prioritete vlastite stranke ispred vlastitih prioriteta. – No, teško da će doći do bilo kakvih poteškoća, jer Željka Antunović je danas najavila da će predložiti sazivanje izvanredne konvencije na kojoj će biti izabran novi vođa Socijaldemokratske partije. Antunović je kazala:
"Sukladno Statutu predložit ću Glavnom odboru stranke donošenje odluke o sazivanju izvanredne izborne konvencije na kojoj će se birati predsjednik stranke. U dogovoru s Toninom Piculom, predsjednikom Glavnoga odbora sjednica će biti sazvana za subotu, 21. travnja. U međuvremenu, redovno se nastavljaju sve aktivnosti u stranci, pripremaju se preostale izborne politike, a nastavlja se i intenzivan rad na terenu. Svim članovima SDP-a i simpatizerima zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci i poručujemo da SDP nastavlja, danas još odlučnije raditi i promovirati socijaldemokraciju kako bi postala politički izbor što većeg broja građanki i građana u Hrvatskoj."


ŠTO ĆE SE DOGODITI SA SDP-OM U IZBORNOJ GODINI?!


Jedno je sigurno, a to je da će SDP od ovog trenutka ( bez obzira što je sedamnaestogodišnji voditelj stranke Račan bio primoran dati ostavku i što će doći do izbora novog vođe strane u izbornoj godiniti ) dati sve od sebe da postigne što bolje rezutate na ovogodišnjim parlamentarnim izborima - točnije pobjedu. Ne vidim velike probleme s kojima bi se SDP eventualno mogao susresti zbog ove iznenadne situacije. Ono što SDP u ovom trenutku može učiniti jest što prije riješiti unutarstranačke probleme, tj. izabrati novog predsjednika ( ne ću ulaziti u problematiku odnosa onih koji žele ovog/onu i onih koji žele onog/onu ) i ubaciti se u stabilnu i kvalitetnu izbornu utrku s ostalim strankama, jer u protivnom SDP će izgubiti mnogo, a pritom ne mislim samo na parlamentarne izbore – već i šire.



Post je objavljen 11.04.2007. u 21:30 sati.