Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/politikaunplugged

Marketing

Okrugli stol za šestoricu vitezova - Račanova ostavka

Danas je Ivica Račan podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a, ne imenujući svog nasljednika, otvorio je mnoga bitna pitanja.

Okupivši šestoricu najhrabrijih iz Glavnog odbora stranke u svojoj bolničkoj sobi donio je ovo priopćenje ubrzano lošim liječničkim nalazima. Naime, mnogi su mislili da će Račan sam imenovati novog predsjednika, no on to nije učinio, već je stranku uputio na izbornu konvenciju za pronalazak nove snage, kako je sam nazvao svog nasljednika. Dok se Račanova soba na Rebru još nije stigla ni provjetriti, zamjenica predsjednika stranke Željka Antunović marljivo je sazvala sastanak glavnog vodstva stranke. Razglabalo se i razglabalo u nedogled i još se uvijek ne zna hoće li se uopće održati izborna konvencija koju nalaže i Statut stranke ili će se novi predsjednik imenovati privremenim političkim dogovorom. S obzirom na to da su parlamentarni izbori u planu ove godine, nije baš poreporučljivo sazivati i unutarstranačke. Očito je to svima jasno jer se upravo oko toga vode polemike, neki su čak u stanju mijenjati i Statut stranke radi imenovanja. No, nekima to i ne odgovara. Naime, privremeni dogovor potvrdio bi Ljubu Jurčića kao kandidata za premijera, a Željku Antunović imenovao vođom stranke. Prema tome, njoj bi najviše u korist išla izvanredna izborna konvencija jer se pretpostavlja da bi se marljiva Željkica kandidirala za mjesto predsjednice stranke, makar se o tom pitanju nije javno izjasnila. Ta je tema i za nju i za Ljubu Jurčića postala škakljivija jer se u utrku nakandno ubacio i Zoran Milanović kojeg mnogi smatraju tom novom snagom kako je Račan imenovao svog nasljednika. Poput uzornog studenta u zadnje je vrijeme sve više kod Račana na konzultacijama i sve se čini kako bi on bio najbolje rješenje za onaj dio stranke koji podupire Jurčića za premijera.

Hoće li Željkica ostati kratkih rukava, vidjet ćemo oko 21. travnja kada je ponovno sastanak Glavnog odbora u vezi imenovanja friškog predsjednika. Je li ovim Račanovim priopćenjem otvorena još jedna ladica Pandorine kutije, vrijeme će pokazati. No jedno je sigurno, dođe li SDP na vlast, Željkica je nedavno obećala 80 tisuća novih radnih mjesta (minimalno!) za ekipu s burze!! Pa što drugo reći nego: ''Željkica, zavrni te rukave!!''


Post je objavljen 11.04.2007. u 19:55 sati.