Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zekoservisi

Marketing

WinRAR 3.70


U virtualnom svijetu možemo naići na bezbroj alata za kompresiju, koji su u potpunosti besplatni i koji zadovoljavaju Vaše ili naše potrebe, no WinRAR ne spada među njih. (Ne spada među njih utoliko što nije besplatan za krajnjeg korisnika, ali i kao takav ima svoje prednosti.)

Prvo i osnovno:
WinRAR kao i WinZIP su jedini alati za kompresiju koji posjeduju VLASTITI algoritam za kompresiju!
Većina ostalih alata koriste nečiji tuđi algoritam, kao npr., UHARC i slično.
No, između ova dva alata smo se odlučili testirati WinRAR, samo iz razloga što ima jaču kompresiju od WinZipa-a.
Kao službeni prevoditelj WinRAR-a za Hrvatsko tržište od verzije 3.50 do verzije 3.60 sam imao priliku vidjeti kompletan source kod samog programa, koji je vjerujte, impresivan skup logaritamskih tablica.

TEST
Prvo što smo željeli testirati je razliku između kompresija WinRAR-a i WinZIP-a.
Koliko god se mi trudili preko WinZIP-a „poboljšati“ kompresiju, da bude jača od WinRAR-a, nismo uspjeli.
Krenuli smo s jednom *.mov datotekom veličine 17.8 MB-a.
Rezultat s WinZIP-om nam je bio približan rezultatu WinRAR-a na normalnoj kompresiji koji je iznosio 16.9 MB. WinZIP 17.1 MB.
Ok, to i nije nekakav rezultat, ali uzmimo u obzir da *.mov datoteke već posjeduju svoj vlastiti kompresijski algoritam.
Nakon toga smo odlučili testirati *.doc datoteku veličine 151 KB.
Rezultati su slijedeći, WinRAR normalna kompresija: 94,7 KB, WinZIP normalna kompresija: 97,3 KB.
Naravno, više nema potrebe za daljnjim uspoređivanjem, jer dobili smo pobjednika.




WinRAR alati.
WinRAR posjeduje dosta više alata za razliku od drugih programa za tu namjenu. Kao registriranom korisniku WinRAR nam daje sljedeće alate za legalno korištenje:

Command Prompt liniju (koju slobodno možemo upotrijebiti uz suglasnost autora WinRAR-a za izradu alata za kompresiju u nekom programskom jeziku). WinRAR Command Prompt, posjeduje podosta opcija za kompresiju datoteka, direktorija, volumena. . .Malim poznavanjem WinRAR Command Prompta na jednostavan način ćemo uz malo truda izgraditi MOĆAN alat za kompresiju.
Wizard (Čarobnjak za kompresiju)
Skeniranje datoteka unutar arhiva u potrazi za virusom. Naravno, ovo je donekle nemoguće (skeniranje unutar arhiva) jer sama arhiva se prvo mora otpakirati negdje da bi se datoteke skenirale. Tako ce WinRAR otpakirati datoteke u vaš TEMP direktorij i onda tek skenirati.
Konvertiranje arhiva
Ponuđeno nam je 14 ekstenzija na raspolaganje za konvertiranje. Između nijh i ZIP, ACE, ISO...
Popravak oštećenih arhiva (uz malo čitanje CRC-a WinRAR će nam popraviti oštećene arhive)
Konvertiranje arhiva u SFX format (vrlo moćan alat)
Pronalazak određenih datoteka u arhivi
Razne informacije o određenoj arhivi
Detaljno kreiranje izvještaja
Zaštita arhiva od raznih šteta (izvrstan alat)
Postavljanje lozinke na određenu arhivu
Zaključavanje arhive
Kometiranje arhiva
Itd...
Kao registriranom korisniku uz navedene alate, WinRAR nam također daje i mogućnost kreiranja i SFX datoteka (kako je navedeno), ali ovaj put kreiranje SFX samoraspakiravajućih arhiva. Kao takav može poslužiti za instalacijske procedure gdje uz sistemske varijable koje nam nudi možemo točno odrediti gdje koja datoteka ide na lokalni disk i kao takve možeme ih registrirati kao COM objekte. Također uz SFX samoraspakiravajuću arhivu dolazi i mogućnost pokretanja samog programa ili dokumenta nakon instalacije.

TEME
WiRAR na svojim web stranicama nudi i instalaciju raznih Toolbar tema.
Kao npr. tema za Windows Vistu.



Autor WinRAR-a na web stranicama navodi kako možete postati registrirani korisnik, ako izradite temu za WinRAR. Vrijedi pokušati!

OPIS
WinRAR posjeduje vjerojatno najjaču kompresiju datoteka na planeti, koja će Vam poslužiti za lakši i brži prijenos podataka samim webom ili medijima. Program posjeduje kompletnu podršku za RAR i ZIP arhive, kao i za arhive: CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, 7Z, Z.
Vrlo jednostavno sučelje i snalaženje kroz sve mogućnosti programa. Takodjer je vrlo važno napomenuti, kada jednom kupite licencu za WinRAR, nema više dodatnih plaćanja na bilo koji update ili novu verziju. Potpuno besplatno sve vrste update-a su uračunate u cijenu. Kupljena licenca važi za cijeli život. WinRAR posjeduje vrlo kvalitetnu AES (Advanced Encryption Standard) enkripciju podataka uz ključ od 128 bita. Program može arhivirati podatke veličine, zamislite, 8,589 milijardi gigabajta.
Iskrena preporuka svima koji se još nisu odlučili koji će alat za kompresiju podataka koristit.



WINRAR link
Dodao: Franjo Boras

Post je objavljen 11.04.2007. u 19:05 sati.