Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nefertyty

Marketing

.....religija.....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eh kao sto vidite ovaj blog je posvecen stvarima koje mene zanimaju...iskreno,boli me hoce li ko ovo citati... pisala sam o osjecanjima, vrlinama i manama...evo sad malo o jaaako zanimljivoj temi...RELIGIJI...po licnom uvjerenju ja sam ateist tacnije agnostik tj. pristalica agnosticizma-pokreta koji ne priznaje Boga kao vishu silu nego vjeruje u suzivot s prirodom te priznaje prirodu kao onu koja odrzava zivot na zemlji...ja jednostavno necu da vjerujem u zabludu da je svijet stvoren za sest dana ili da je jednostavno ''neki'' pucno prstima i stvorio sve, da Bog stvara djecu, i da ''on'' sve vidi.....jeb. na svijetu je 6 miliardi dusha...zar nije lakse vjerovati da postoji genetski kod, da se mama i tata moraju sexati da bi mi dobili mladju sestru/brata, da grmi jer se dogodi elektricno praznjenje jona koji se nalazi u zraku....da mi nemozemo zivjeti bez prirode(svega onoga sto nas okruzuje)...a priroda je evoluirala milionima i milionoma godina da bi bila ovako savrsena....svako zasto ima svoje zato...nije to neki odozgo mogao smisliti....ja znam da ce me mnogi optuziti zbog ovoga posta nazvati me heretikom i sl...boli me briga MOJE MISLJENJE...samo trebate znati da ja postujem ljude koji vjeruju u Boga i samo zbog postovanja je u ovom textu ta rijec napisana velikim slovom...i samo josh nesto stome fasciniralo...taoizam....zasto je uvijek istok bio daleko napredniji od zapada....haha...ma ja dok su evropljani hodali u kozama oko guzice u Kini su jeli escajgom...citava civilizacija je potekla od tamo....zar ne mislite da je tumacenje glupih evropskih predaka da je za sve odgovoran ''onaj odozgo'' poprilicno primitivno i primjeri neucenom svijetu a ne danasnjim ''intelektualcima''...

"Tao koji se može izraziti
nije večni Tao.
Ime kojim se može imenovati
nije večno ime.
Bezimeno je početak neba i zemlje.
Imenovno je majka hiljadu stvari."

- Lao Ce-

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Taoizam (ili daoizam) je naziv za grupu filozofskih i religijskih učenja koja se temelje na metafizičkom tumačenju kineskog znaka Tao, koji se najčešće prevodi kao Put. Postoji razlika između taoizma kao filozofije i taoizma kao religije. Taoizam je ostavio neizbrisiv trag na razne oblasti kineske kulture, a posle se proširio i po drugim oblastima Istočne Azije.

Jedan od utemeljitelja taoizma je i Lao Ce, koji je živeo u 6. veku pne. Lao Cea je poučavao da ljudi treba da žive u harmoniji sa prirodom. On je naglašavao važnost jednostavnog života i održanje ravnoteže sa prirodom, pri čemu se nije slagao sa Konfučijevim uverenjem da su u jednom društvu najvažniji snažna porodica i država. On nije verovao u zakone i poučavao je da je najbolji način života ne preduzimati nikakve snažne, protivprirodne akcije. Temeljno delo taoizma je Tao Te Đinga, koja se često prevodi kao Knjiga Puta i Vrline.

Središnji pojam taoizma je Tao (ili Dao). Tao je nepromenjiv, pre je svih stvari. Od njega potiču nebo i zemlja, kao dva pola. Muški princip Jang (duh, dobro, ljubav, svetlo) i ženski princip Jin (tvar, zlo, mržnja, tmina), koji zajedno održavaju sklad sveta u neprestanom menjanju. Taoisti Tao tumače kao princip kontinuiteta u večno menjajućem Univerzumu.

Taoizam kao religija se pojavljuje dosta kasnije, u 2. veku naše ere. Taoizam je jedna od velikih religioznih tradicija nastalih u Kini. Za razliku od velikih zapadnjačkih religija, taoizam nema jednog boga ni proroka osnivača. Jedno od glavnih verovanja taoizma je da svaka osoba treba da sledi sopstveni Tao ili Put. Univerzalan, a ipak veoma lične prirode, taoizam je imao značajnog uticaja na duhovni život mnogih kultura, kako u Aziji, tako i širom sveta.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

U svakom zlu ima dobrog,i u svakom dobru ima zla.


I pomalo sa zakasnjenjem sretan Uskrs i Vaskrs ko slavi.

Post je objavljen 11.04.2007. u 16:45 sati.