Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pisanice tete Zlate

Slavljenje Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana u Hrvata traje već 1200 godina unazad. Mnogo nekadašnjih elemenata tog slavlja nestalo je u prošlosti, no neki još uvijek žive. Tako Etnografski muzej u Zagrebu već godinama njeguje prikazivanje uskrsnih običaja svih naših krajeva s osvrtom na prastaru tradiciju ukrašavanja pisanica, koja ima važnu ulogu u narodnoj baštini Hrvata. Zbirke vrijednih pisanica izrađene različitim tehnikama blago su i izazov sakupljačima zbirki. Raznolikost ukrašavanja pisanica nekad i danas treba njegovati, učiti i naučiti od živućih znalaca raznih tehnika u organiziranim radionicama za djecu i odrasle u našoj Županiji, a pritom želja je organizatora približiti dio tradicijskih elemenata svakodnevnom životu čovjeka u 21. stoljeću.
Osoba koja mnogo zna i od koje u Pitomači možemo učiti i naučiti izradu pisanica tehnikom struganja je naša teta Zlata Lauš. Ona je struganje pisanica naučila od svojeg ujaka vrsnog poznavaoca te tehnike, još sredinom dvadesetog stoljeća. Da bi pisanice bile trajne teta Zlata kaže da kokošja, jaja od patki i druga jaja s tvrdom ljuskom treba dugo kuhati. Za bojenje jaja ona korist izključivo prirodnu boju koju dobiva kuhanjem suhih ljuski od crvenog luka uz dodatak čaja od šipka. Izrada svake njene pisanice na kojoj je mnogo filigranskih detalja zahtijeva nekoliko sati strpljivog i preciznog rada. Prvu pisanicu izradila je prije 29 godina svojem unuku za Uskrs. Na crveno obojenom jajetu istrugala je kola natovarena pisanicama, koja vuče uskrsni zeko.
Teta Zlata punih dvadest godina bila je uposlenica pitomačkog dječjeg vrtića, pa su mnoge generacije djece uživale u motivima njenih pisanica a mame vrtićke djece uvijek su tražile njene pisanice.
Svoje uradke pisanica prvi puta javno je izlagala na izložbi uskrsnih običaja u Đurđevcu, gdje je odmah bila zapažena.
Godine 2006. u preduskrsno vrijeme demonstrirala je izradu svojih pisanica u prostorijama Gradskog muzeja u Virovitici, izložila gotove uradke i nekoliko svojih pisanica poklonila muzeju u Virovitici. Iste godine demonstrirala je i izradu pisanica djeci u osnovnoj školi Sedlarica. Učestvovala je na organiziranoj izložbi pisanica također prošle godine pred Uskrs u pitimačkoj knjižnici i čitaonici.
Nekoliko njenih pisanica nalaze se kao eksponati u Etnografskom muzeju u Zagrebu u poznatoj velikoj zbirci pisanica HEFFER. Izlagala je i na izložbi "Uskršnja priča" još 2000. godine u Čepinu. Naš poznati etnolog Josip Cugovčan u nekoliko navrata nosio je pisanice tete Zlate karakteristične s njenim prepoznatljivim uzorcima na izložbe u SAD, a na pitanje koliko ih je izstrugala i gdje se sve nalaze njene pisanice, teta Zlata jednostavno kaže "neznam".
Uoči ovogodišnjeg Uskrsa teta Zlata već dugo marljivo radi. Njeni najsvježiji uradci pisanica tehnikom struganja, spremni su za izložbu.
Ove godine u organizaciji Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko Podravske županije u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica, ravnateljicom Dubravkom Sabolić i etnologinjom Jasminom Jurković, zavićajnim muzejom Slatina, etnologinjom Dragicom Šuvak izlažu pisanice u Dubrovniku. Zlata Lauš iz Pitomače na izložbi zastupa tehniku struganja, Dubravka Sabolić iz Virovitice tehniku umatanja u tkaninu i tehniku preslikavanja biljaka. Štefica Karafa iz Sladojevaca predstavit će se tehnikom opletanja vunom. Cecilija Mihoković iz Sladojevaca na izložbi imati će pisanice izrađane tehnikom kukičanja.
Izložbi u Dubrovniku u palači "Sponza" 19. ožujka o. g osobno će prisustvovati Zlata Lauš s predstavnicom županije Vesnom Bedeković, a suorganizator izložbe je kolekcionar Damir Čaleta povjesničar umjetnosti iz Dubrovnika. Za kraj posjedujemo informaciju da su pisanice izrađene u našoj županiju bile zapažene u Dubrovniku.
Barica Mihoković
Pitomača.net

Post je objavljen 10.04.2007. u 17:51 sati.