Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uraljamanyc

Marketing

Brazil u par slika - cetvrti dio

Treci dan nam je bija i zadnji u Riu. U hotelu su nam rekli da ce sofer doc u 10 ujutro da nas odveze na aerodrom. Ajme di tako rano, pa avion je tek u 1.30, sta cu radit na aerodromu tri i po ure??
Kad smo vec morali ic ca u 10, nisan tila to jutro propustit Copacabanu i navila sam sat vec u 7. Dorucak pa plaza je bija plan za taj dan. Mislila sam da cemo bit jedini i u restoranu i na plazi, ali vraga…nismo mogli niti misto kraj prozora uvatit da gledam Copacabanu koliko ih je vec bilo na dorucku. Hm…sve starcici, nije ni cudo, ti ne spavaju ni doma, a kamoli na odmoru. Ma pogledaj ih samo kako su vitalni, Svedani, sigurno imaju i preko 70 godina, a nije im problem potegnit do Ria.

Ako nisan imala pogled na plazu, imala sam na druge atrakcije Ria. Prozor nam je bija odma nasuprot favela . Kad sam se spremala u Rio mislila sam da bi bilo dobro uzet turu pa vidit kako to izgleda, a vidi ovo, ne triba mi tura, dovoljno je da okrenem glavu od plaze i pogledam malo na drugu stranu. Favele su naselja di zivi brazilska sirotinja, kazu da ih ima oko svakog veceg grada, a u Riu su specificne jer su prakticno u sred grada. E nisu oni bili ludi, gradili su po brdima oko Ria, tako da sad sirotinja ima najbolji pogled na grad i more. Rio zivi pravi paradoks, sirotinja gleda na bogatase sa visoka.
Zanimljiva je arhitektura tih njihovih favela. Kako je ko dolazija tu zivit tako je sebi gradija nesto,a gradilo se onim cega je bilo u blizini, tako ima i limenih i drvenih kucica, a cini mi se najvise onih od crvene cigle. Ma favela ustvari izgleda ka Barutana (op.a. stanovinici Splita ce znat o cemu pricam, ostali neka nedu primjere u svojoj okolici) puna neokartanih kuca. A te kucice izgledaju kada ce se svakog trene srusit, kazu da se to najcesce I desava kad padne kisa, i malo jaca bujica krene od vrha, kuce padaju po domino efetku. Struja, voda i ostale gluposti se ne placaju, ali zato sam na svakoj kuci vidila satelit i malo jace antene, doduse vidila sam i jednu kucicu skroz sredenu, inkartanu I opituranu u rozo, bice tu zivi kralj favele.
Citala sam ovih dana po novinama da im je njihov predsjednik reka da ce im dat da se to legalizira i da napokon postanu vlasnici tih svojih petletusica. E volila bi vidit i taj vlasnicki list, jer mi se cini da se tamo zidalo jedan na drugome bez da se pratilo zakone fizike, i ne znam kako bi se to moglo podilit da svak bude vlasnik svoga?

Posli dorucka smo se otkotrljali do plaze, a tamo je vec bilo milijun ljudi. Garant sve turisti, ne mogu virovat da se domaci ovako rano dizu. E tako je i meni pokojni dida govorija da se samo Cesi kupaju u podne, ko je vidija ic na more prije 3 ure. Bice smo sad mi Brazilcima njihovi Cesi?

U 10 je zbilja sofer dosa po nas i napokon sam ga mogla pitat zasto idemo tako rano. A on kaze; da je to zato jer mi imamo internacionalni let i moramo bit na aerodromu ranije. Aj dobro, ali bas toliko rano...
Na aerodromu smo se tili odma rijesit borsi i sredit sve pa da mozemo malo setat okolo, a i Z je vec pocea grintat da je zedan. Dodemo do saltera, damo karte, momak nam lipo sve sredi, smjeska se i zaokruzi boarding time 11:15!! STA!! pa sad je 11!! Od kada nam je let u 12!?!?
- Pa kad ste prominili let, triba je bit u 1.30??
- It is changed now?
Ahhh…I to je bilo cilo objasnjenje!! Za nevirovat…svaki put kad dodem na aerodrom kada upadnem u neki twilight zone.

- Trci!!




Post je objavljen 10.04.2007. u 17:37 sati.