Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Bilo pa prošlo

I opet se mora raditi. Jaja se skuhala, jaja se pofarbala, jaja se prelijepila (vodenim) naljepnicama, jaja se zasjalila slaninom. Pa se jaja tucala i pojela. I jedna rolana šunka. Drugu nismo ni načeli. Ali budemo. Iako najčešće poslije Uskrsa najdulje ostanu jaja nepojedena. Sinoć smo dokrajčili i zadnji kolač, uz posljednje epizode serije "24"...

Elem, u subotu smo prvo imali plijevljenje i frezanje u dvorištu. Mislim, halo?!... Dok je moj muž vadio zračne madrace iz garaže, da nam gosti imaju na čemu prespavati, čuo je razgovor između preostalih susjeda. Nova susjeda tražila sad ostatak dvorišta. Drugi susjed joj mrtvohladno rekao da joj može prepustiti mali komadićak koji još nije opkopao i nek bude sretna što će i to dobiti jer joj više ne da. Pa je susjedica mam brže-bolje išla plijeviti taj komadićak dvorišta. Na Veliku subotu. Al pošto je ona iz redova onih što čuvaju kule i dosađuju ljudima, nije se za previše čuditi. Ali se je za jako čuditi susjedu koji ne čuva kule nego bi itekako trebao poznavati red i običaje a koji je išao na Veliku subotu frezati svoj dio dvorišta...

Na velikosubotnji ručak stigli su mi mama, sestra i šogor. Dopratilo ih sunčano i toplo vrijeme, i tako im ostalo. Sestra mi izmamila suzice na oči, dobih od nje košaricu s potočnicama. Baš me onak taknula u srce... pak je jedna teglica s potočnicama ukrašavala uskršnji stol:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Lijepo smo se družili. Sestra, mama i ja pokušavale rekonstruirati obiteljsku prošlost. Dok mi je još baka bila živa, počela sam zapisivati tko je tko u familiji, tko je kome što. Mama mi je donijela te stare papire. Već je tada bilo nekih rupa u zapisima. Čitala sam svoj dječji rukopis i smijala se natuknicama poput: "To znaš... To pitaj tetu..." i slično. Bit će teško poheftati sve te rodbinske veze, ali neću odustati. Moja se djeca sigurno neće pretrgnuti da saznaju da li im je neki tamo Schierl ili Moravac ili Seidl ili Lokvenc ili Muradori daljnji rod iz sedmog koljena, ali meni ta prezimena još uvijek nešto znače...

Jučer su mi sestra i šogor otišli. Bakicu smo zadržali još tjedan dana. Mlince je kuhala, išlere, delikates es i duple pusrle (puslice, poljupce) donijela sa sobom, ali imamo još njenih specijaliteta na popisu željenih jela. Treba to sve isprobati, da provjerimo da li još uvijek tako super kuha i peče...

Post je objavljen 10.04.2007. u 11:44 sati.