Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pankerzg

Marketing

Što je ANARHIZAM?

Anarhizam (grčki: anarkhos - bez vladara) je društvena teorija koja se zalaže za ukidanje svih organa vlasti i društvene hijerarhije. Anarhisti se protive svakom autoritetu i sili i zalažu se za apsolutnu slobodu ličnosti. Glavni stav anarhizma je da država kroz svoje represivne organe vlasti (sud, policija, vojska) donosi više zla nego dobra i da državu treba ukinuti. Kao organizovan pokret se prvi put javlja posle francuske revolucije. Prvi je ovaj pokret sistematski obrazložio Prudon u 19. vijeku.

Anarhiste često doživljavaju kao opasne i nasilne ljude. Ovo je samo predrasuda, prije svega zato što je anarhizam pacifistički i liberalni pokret, tj. zalaže se za mir i slobodu. Mnogi poznati umjetnici, prije svega književnici i savremeni muzičari su kroz svoja djela propovijedali anarhizam.


Postojanje anarhizma
Anarhizam je samo teoretski društveni poredak, njegova djelotvornost još uvijek nije ispitana u granicama većih društvenih skupina, to jest nikad se nije desilo da je u nekoj zemlji uslijed anarhizma prestala da postoji država. Međutim u nekim regionima Španije i Meksika je nekada postojao anarhizam.

Anarhizam je bio najrazvijeniji u Španiji između svjetskih ratova. 1936. godine u Španiji je izbio građanski rat između pristalica anarhizma i malobrojnih pristalica državnog komunizma na jednoj strani i pristalica fašizma na drugoj strani. Kao rezultat tog građanskog rata Španija je 1939.g. primila fašističko društveno uređenje.
(kopirano sa wikipedije)


Post je objavljen 09.04.2007. u 22:30 sati.