Sjeverna regija Indije proteže se od dolina Kašmira i ogromnih punđabskih polja preko država Bihar i Uttar Pradeša.
www.rediff.com
Tipični sjevernoindijski obrok sastoji se od ćapatija, rotija ili paratha (vrste peciva), riže te dodataka poput dala, sabđija, raznih curryja i ćatnija.
Jela su bogata i snažnog okusa.
Sjevernoindijski curryji uronjeni su u guste, kremaste, začinjene umake, a razne vrste mliječnih proizvoda (mlijeko, ghee, jogurt, panir (vrsta sira), slatko vrhnje) pojednako se nalaze kako u slanim, tako i u slatkim jelima.
Najčešći začini i sastojci:
- korijander (dhaniya)
- kumin (jeera)
- suhe čili papričice
- kurkuma (turmeric, haldi)
- kardamom (elaichi)
- cimet (dalchini)
- klinčić (laung, lavang)
- garam masala
- anis
- đinđer (adrak) itd.
Najpoznatija jela:
Palak panir (recept stiže uskoro!)
Lagano začinjena i superzdrava kombinacija špinata i sira
Mutter panir
Panir i grašak u vrrrrrrrrrlo začinjenom umaku od rajčice
Rajma
Curry od graha! Vjerujete li da to postoji i da je super ukusno?!
Lacha paratha
Hrskava, slojevita parata savršeno upotpunjava bilo koji curry
Kheer (puding od riže)
Ne onaj engleski i ne iz Dr Oetker vrećice.
Slatki, gusti, kremasti puding dobiva se polaganim iskuhavanjem mlijeka. A kada se ubace orašide i mljeveni kardamom - slijedi senzacija okusa!
...
Izvori:
Wikipedia
About.com
TralaDalal.com
TarlaDala: Swadisht Subzian
Post je objavljen 09.04.2007. u 17:26 sati.