U Indiji se kuhanje smatra umjetnošću, a njena kuhinja glasi za jednu od vodećih svjetskih kuhinja.
Zašto? Svaka država, regija, čak i svaki indijski dom diči se svojim tradicionalnim jelima i receptima.
U stvari, termin indijska kuhinja je sasvim pogrešan. Cjelokupnu kuhinju ove zemlje u stvari je teško obuhvatiti jednim nazivom. Postoji 'gujarati', 'rajasthani', ili pak 'punjabi' kuhinja (da imenujemo samo par), svaku od koje karakteriziraju različite vrste začina, načini obrade namirnica itd.
Ono što većina ljudi zna o indijskoj kuhinji ne seže dalje od basmati riže i pilećeg curryja.
A ona nudi toliko više.
Stoga je ovaj blog stvoren za moje prijatelje koji me svakodnevno pitaju što kuham i za one koji žele zaviriti u tradicionalna jela iz raznih regija Indije.
Istina je da za pripremu nekih jela treba maaaaaaaaaaalo više vremena od onih pet minuta iz 'jedne' reklame, no ja osobno ne bih ovu vrstu kuhinje nazvala vrlo zahtjevnom.
U posljednjiih desetak godina pronašla sam vrlo ukusna svakodnevna tradicionalna jela koja se odlikuju svojom jednostavnošću i brzom pripremom.
Za jela koja se poslužuju povodom raznih festivala i proslava treba se malo više potruditi.
Krenut ću s pregledom po regijama, popisom i objašnjenjem začina, a recepti stižu uskoro.
Do kušanja!
P.S. Primjetiti ćete da neke nazive pišem kako se izgovaraju. To je za one koji nisu upoznati s hindskim i inim indijskim jezicima i izgovorima. Bitno olakšava stvari za sada, vjerujte mi.
Nazive jela pišem u izvorniku - tako mi se više sviđa.
Post je objavljen 09.04.2007. u 17:00 sati.