Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rktkarizma

Marketing

USKRSNI HVALOSPJEV (zapadna liturgija Uskrsnog bdijenja)

+ Nek usklikne sad nebesko mnoštvo anđela, nek uskliknu službenici Božji, i za tolikog Kralja pobjedu neka jekne trublja spasenja!
Nek se raduje zemlja tolikim obasjana bljeskom, i rasvijetljena sjajem vječnoga Kralja neka osjeti, da je nestalo po čitavome svijetu mraka!
Nek se vesli i majka Crkva urešena blijeskom tolikoga svijetla, i silnim poklicima naroda nek ova odjekne dvorana!
I vas molim zato, predraga braćo, okupljene oko tako divnoga svijetla, sa mnom zajedno da zazovete milosrđe svemogućega Boga. Da On, koji se udostojao, i bez mojih zasluga, ubrojiti me među svoje levite, ulije mi jasnoću svoje svjetlosti, i pomogne da otpjevam hvalospjev ovoj svijeći. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu Sinu svojem, koji s Njime živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog. Po sve vijeke vjekova.

Amen.

+ Gospodin s vama!
N. I s duhom tvojim.

+ Gore srca!
N. Imamo kod Gospodina.

+ Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu!
N. Dostojno je i pravedno.

+ Uistinu je dostojno i pravedno nevidljivomu Bogu Ocu svemogućem, i Sinu Njegovu jedinorođenomu Gospodinu našemu Isusu Kristu, svim zanosom srca i duše i službom svega glasa slavu pjevati. On je za nas vječnome Ocu Adamov dug isplatio i zadužnicu stare krivice izbrisao svetom krvi.
Ovo su naime vazmeni blagdani, u kojima se onaj pravi Jaganjac ubija, čijom se krvi posvećuju pragovi vjernika. Ovo je noć, u kojoj si najprije učinio da naši oci, sinovi Izraelovi, izvedeni iz Egipta, More Crveno neovlaženim prijeđu stopama. Ovo je, dakle, noć koja je svjetlošću stupa raspršila tmine grijeha. Ovo je noć, koja danas po svem svijetu one, što u Krista vjeruju, od tmina grijeha i opačina svijeta otima, vraća milosti, i pridružuje svetosti.
Ovo je noć, u kojoj je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao…


IZ USKRSNE LITURGIJE (kršćanski Istok)


Hristos Voskrese iz mertvih, smertiju smert poprav, i suščim vo grobjeh život darovav.
Ašče i vo grob snizšel jesi, bezsmrtne, no adovu razrušil jesi silu, i voskresl jesi jako pobjeditelj, Hriste Bože, ženam mirinosicam vječavij: radujtesja, i tvojim apstolom mir darujaj, padšim podajaj voskresenije.
Sej dan, jegože sotvori Gospod, vozradujemsja vozveselimsja v on.
Angel vopijaše Blagodatnej: čistaja Djevo, radujsja. I paki reku radujsja: tvoj Sin voskrese trideneven ot groba, i mertvija vozdignuvi: ljudije, veselitesja.
Svjetisja, svjetisja, novij Jerusalime, slava bo Gospodnja na tebe vozisja: likuj ninje i veselisja, Sione. Ti že, čistaja, krasujsja, Bogorodice, o vostaniji roždestva tvojego…


Svima vama, dragi prijatelji, i svima koje nosite u srcu; kršćani Zapada i Istoka neka je sretan i blagoslovljen dan u koji Krist pobjedi smrt:


Post je objavljen 09.04.2007. u 13:01 sati.