Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

DAMIEN RICE


Damien Rice - The Blower's Daughter.mp3
Jedan od mojih omiljenih pjevača, Irac Damien Rice, počeo je u grupi Juniper. Prije dovršavanja prvog studijskog albuma napušta grupu i seli u Italiju, gdje piše i sklada pjesme, svira i putuje. Nakon nekog vremena vraća se u rodnu mu Irsku i ponovo osniva bend, koji su sačinjavali čelist, perkusionist i basist, vokale je povremeno pjevala Lisa Hannigan, koja je i svirala gitaru. U međuvremenu je napustila grupu.
2002. objavljuje svoj prvi po redu studijski album, jednostavnog naziva O. Sve pjesme potpisuje Damien Rice, a album je objavljen pod vlastitim izdavaštvom, budući da nije bio spreman na kompromise i uvjete koji bi eventualno došle od strane izdavačkih kuća. Album je prodan u oko milijun primjeraka u Velikoj Britaniji, te u oko pola milijuna u Americi, a pjesme Blower's Daughter, Volcano i Cannonball postali su jedni od njegovi najveći hitovi do sada. Prva je ujedno i naslovna tema odličnog filma Closer, pa ako netko nije pogledao film, preporučujem.
Drug po redu album, 9, objavio je u studenom prošle godine, a do sada se samo u Americi prodao u oko 200 000 primjeraka. Album je najavio singl 9 crimes.
9 je dobio prilično raznolike kritike. Od najnižih, pa sve do onih najviših ocjena. Teško se međutim upustiti u ocjenjivanje njegovih albuma. S jedne strane, albumima se lako pronalaze neki očiti nedostaci i "rupe", no one pjesme koje su dobre, na granici su da ih se nazove malim remek-djelima. Srazmjerno tome, ocjene albuma (koje ne bi mogle biti najviše) morale bi proizaći iz cjelokupnih albuma, no tko može odoljeti pjesmama kao što su Volcano, Cannonball, Elephant ili The Blower's Daughter??



Post je objavljen 08.04.2007. u 17:13 sati.