SVJETSKI DAN ROMA – NAJVEĆE EUROPSKE MANJINE

,marginalnadrustvenakronika.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marginalnadrustvenakronika

Marketing

SVJETSKI DAN ROMA – NAJVEĆE EUROPSKE MANJINE

Danas je veliki dan za sve kršćane diljem svijeta i tom prilikom svim vjernicima čestitam sretan i blagoslovljen Uskrs, a onima koji to nisu, sve najbolje povodom ovog velikog kršćanskog blagdana. No, neću se baviti tim velikim blagdanom, već jednom marginaliziranom društvenom manjinom, a riječ je o Romima. – Na vlastito zadovoljstvo mogu izjaviti da sam prisustovao obilježavanju Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 5. travnja i to sasvim slučajno, ne imajući niti na kraju pameti da se održava jedan takav skup. Proslava je održana 5. travnja zbog toga što je ove godine na 8. travnja, koji se slavi kao Svjetski dan Roma, pao već spomenuti katolički blagdan, tako da je skup prebačen za taj dan, a cijelu tu manifestaciju je vodio naš glumac Kristian Ugrina, koji je na veoma simpatičan način završio svoj posao, rekavši: "Svi smo mi braća!"


SVEČANOST JE ODRŽANA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI 5. TRAVNJA


Svečanost je održana pod pokroviteljstvom podpredsjednice Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranke Kosor koja je u svom govoru istaknula važnost ove manjine u mnogim aspektima, spomenuvši njihovu bogatu kulturu i njihova prava koja su im stoljećima bila uskraćena. Također je spomenula i njihovu mnogobrojnost, neke procjene govore da ih ima više od 5 posto europskog stanovništa sa oko 10 milijuna pripadnika. - Također je spomenula napore ove Vlade u rješavanju problema s kojima se Romi susreću, omogućavanje školovanja mlade romske djeci i potpomaganje u ostalim aspektima. Nakon govora ministrica i podpredsjednica Jadranke Kosor podijelila je romske zastave svim romskim udrugama u Hrvatskoj.


ROMSKA ZASTAVA JEDNA OD RIJETKIH POD KOJOM SE NIJE VODIO NITI JEDAN RAT


Simpatični predsjednik Centra za kulturu Roma Kasum Cana je rekao kako je romska zastava tolerantna zastava pod kojom se nije vodio niti jedan rat, te da tri boje ( plava simbolizira nebo, zelena kravu, a crvena korač, tj. mukotrpan rad ) na njoj imaju snažnu simboliku koja govori o životu Roma i njihovoj teško povijesti koja kroz vijekove nije bila lagodna, a niti danas nije onako kako bi trebalo biti, no svakako ima pomaka i to je za svaku pohvalu.


ZAŠTO 8. TRAVNJA I NEKOLIKO SITNICA VEZANIH U SVJETSKI DAN ROMA


Svjetski dan Roma se obilježava od 1971. godine kada je 8. travnja u blizini Londona održan prvi svjetski kongres Roma. Pokretači kongresa iz 1971. su bili Grattan Puxon i Donald Kenrick iz Engleske, Janka Jovanivića iz ondašnje Jugoslavije i mnogi drugi. Te godine je prvi puta organizirana IRU – a, tj. International Romani Union, koja se na samom početku se zvala World Romani Union. Ta je godina ujedno značajna i zbog donošenja službene zastave Roma, romske himne i romskog jezika. Službenom himnom proglašena je pjesma "Gelem, Gelem", a službeni jezik je postao jezik Roma Lovara. – Prvi International Romani Union kongres je značajan zbog velikog početka suradnje mnogih romskih udruga diljem svijeta, tada Romi dobivaju na nacionalnoj i socijalno-političkom planu.


POVIJEST ROMA JE BOGATA I TEŠKA


Mislim da bi bilo zanimljivo dati jedan kratki uvod u povijest Roma na dan kada se obilježava Svjetski dan Roma. Kao što većina zna, riječ je o nomadskom narodu koji nema svoju matičnu zemlju, a potiču iz Azije kada su se u 13. stoljeću počeli širiti Europom, dok se u zapadnoj Europi počinju širiti tek u 15. stoljeću. U Ameriku počinju usaljevati oko 1800. – tih godina. Postoji mnogo pretpostavki o seobama Roma, kao i o samom nastanku tog naroda. Pronašao sam jednu zanimljivu legendu:


"Kada je Bog dijelio zemlju narodima, Cigane je prve pozvao i ponudio im da izaberu mjesto gdje će biti njihova zemlja. Međutim, oni su odbili ne sluteći da će to Bog ponuditi i drugim narodima. Kasnije, kada su vidjeli da su svi narodi dobili od Boga zemlju koju su pretvorili u svoje države, dođoše i oni sami pred Boga i zamole ga, da im ipak dodjeli zemlju. Bog im reče da je svu zemlju podijelio i da je više nema, a njima će biti suđeno živjeti bez zemlje jer kada im je ponudio da je izaberu, nisu htjeli. Ipak se na kraju sažalio nad njima i obećao im pomoći tako što će im dati mudrost i sposobnost veću od ostalih ljudi, kako bi se mogli snalaziti po svijetu jer će vječno putovati, nigdje se neće skrasiti i svuda će ih prihvaćati kao strance." ( tekst preuzet sa stranice udruge izvornih Roma – Lovari )


- Pretpostavlja se da naziv "Rom" dolazi iz grčkog jezika, iz kojeg se naziv kasnije ukorijenio u ostale svjetske jezike. "Rom" u prijevodu znači "čovjek".


Prvi Romi na području današnje Hrvatskoj se spominju u Dubrovačkoj Republici, a to navodi dokument iz 1362. godine u kojemu stoji: "5. Prosinca 1362. godine“Egipćani“ Vlaho i Vitan zatražili su u kneževoj kancelariji da im zlatar Raden Bratoslavić, vrati osam srebrenih remena, koje su kod njega deponirali." Kasnije su se Romi raširili po cijelom području današnje Hrvatske.


NEDAVNI KSENOFOBIČNI ISPADI U SLOVENIJI


Vjerujem da se svi sjećate nedavnog incidenta koji se dogodio u Sloveniji, zemlji koja je članica Europske Unije koja ima jasnu politiku borbe protiv ksenofobičnih ispada. Samim time taj događaj se čini nevjerojatnim. Još nevjerojatnijim se čini odluka slovenske Vlade koja je podržala stanovnike mjesta Ambrus u namjeri da izbace romsku obitelj iz tog mjesta udaljenog svega pedesetak kilometara od glavnog slovenskog grada - Ljubljane.


Prisjetimo se da su se bijeni stanovnici mjesta Ambruš okomili na svoje susjede Rome, zaprijetivši im i fizički ukoliko se ne isele. – Kasnije su Romi morali prihvatiti iseljenje, čemu je pripomogao slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate. U cijeloj toj priči su ( što je i više nego očigledno ) ukinuta građanska prava Roma zbog toga što su Romi, a takvo ponašanje je za svaku osudu. Gospodin Matjaž Hanžek, slovenski pučki pravobranitelj je opet istupio na stranu manjine, no nije uspio učiniti mnogo, a i činjenica da je sam predsjednik slovenske Vlade Janez Janša pravobraniteljevo ponašanje nazvao "stetnim" govori dovoljno o pasivnosti slovenske politike za rješavanje ovakvih gorućih problema. – Na svu sreću, Vijeće Europe je upozorilo Sloveniju kazavši im da nisu postupili u skladu sa zaštitom ljudskih prava u slučaju preseljenja Roma u izbjeglički centar. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thomas Hammerberg tada je izjavio: "Bez obzira na okolnosti tog događaja, neprihvatljivo je da jedna skupina ljudi mora napustiti svoj dom jer im je ugrožena sigurnost i jer je tako zahtijevalo većinsko stanovništvo." Dobro je da je Europa osudila ovaj rasistički čin koji se prije samo nekoliko mjeseci dogodio u Sloveniji, a koji se i dan danas osjeti. Sloveniji je ovim slučajem ozbiljno narušena slika demokratske i tolerantne zemlje, a da bi to ispravila trebat će joj dugo vremena i puno napora da prekrije onu sliku koja je poslana u svijet.


PORAZNO IZVJEŠĆE UNICEF – a O POLOŽAJU ROMA IZ JUGOISTOČNE EUROPE


U nedavnom izvještaju UNICEF – a izneseni su podaci u kojima stoji da oko milijun romske djece u jugoistočnoj Europi nemaju niti rodni list, bilo kakve dokumente, čak niti odgovarajuću zdrastvenu zaštitu. – Također se navodi kako su na tom području uskraćena mnogobrojna ljudska prava, krenuvši od prava na obrazovanje, zdravlje, hranu itd. Mnogi od njih žive u neadekvatnim prostorima, najčešće u šatorima ili od slabijih materijala napravljenih kućica. Pretpostavlja se kako je izvan svih saznanja države oko milijun romske djece na tom području Europe, što je velik broj koji je pokazatelj položaja romske djece na tim područjima.


Stanje Roma u Hrvatskoj se iz godine u godinu poboljšava što je veoma ohrabrujuće, no stanje uvijek može i mora biti bolje. Položaj Roma u nekim zemljama, kako zapadnim tako i istočnim, je još uvijek loše i treba raditi na suzbijanju svih predrasuda koje su mnogima usađene kada je u pitanju ova najveća europska lutajuća manjina, a svim Romima u Hrvatskoj i diljem svijeta želim sretan Svjetski dan Roma.



Post je objavljen 08.04.2007. u 14:30 sati.