image hosting for myspace

,nekamibudeporijeci.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekamibudeporijeci

Marketing

image hosting for myspace

MySpace Layouts



Friendster images



GOSPODIN JE USKRSNUO I SMRT POBIJEDIO,
ŽIVOT NAM VJEČNI DAROVAO I U DLANOVE NAS
SVOJE PO KRŠTENJU UREZAO.


blog layouts



SVIM BLOGERIMA I BLOGERICAMA TE VAŠIM OBITELJIMA
ŽELIM SREĆU I BLAGOSLOV PO VAŠOJ VJERI U ŽIVOT VJEČNI!


myspace layout



Uskrsna pastirska poruka 2007. godine
"Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?"
(Mk 16,3)


Draga braćo i sestre!
Kako nam snažno može odjeknuti ovo pitanje što su ga na uskrsno jutro, prepune zebnje i nesigurnosti, postavile pobožne žene, te prve hodočasnice Isusova groba. Susrećemo ih, doduše, posve zaokupljene pomazanjem Isusova mrtva tijela. Tko će im 'otkotrljati kamen s groba'? Ni slutile nisu da će nakon starozavjetnoga svetkovanja prispjeti novoj Pashi te da će ih upravo na grobu, nedaleko mjesta na kojem je Isus bio razapet i ubijen, dočekati potpuno nova istina, sasvim neočekivana: "Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!" (Lk 24,5-6; usp. Mk 16,6). Iskustvo na praznu grobu povelo ih je mnogo dalje od posmrtnoga pomazanja i počasti mrtvomu tijelu. Iako u nedoumici, zatečene, obasjao ih je događaj Isusova uskrsnuća i prožeo radošću vječne nade: Kamen je odvaljen! Gospodin je raskinuo okove grijeha i smrti!
Žene na putu do groba u uskrsno jutro, nisu li slika i nas samih, stvarnosti našega društva i svijeta? Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih? Živimo, naime, u ozračju u kojem se životni ideali i interesi sve više ograničavaju isključivo na mjeru ovozemaljskoga, osuđeni da ubrzo i nestanu, iscrpljeni u nestalnosti u kojoj ništa ne uspijeva trajno zadržati ljepotu dara, "jer - brzo prolazi obličje ovoga svijeta" (1Kor 7,31). U razumijevanju života i svih njegovih vrednota, upiremo li pogled prema spasonosnom djelu Božje ljubavi na križu i prema svjetlu Spasiteljeva uskrsnuća? On nam je otkotrljao kamen s vrata grobnih! Ne, kako bismo prividno sakrili žalac smrti, pobjegli od istine vlastite krhkosti i ograničenosti, nego da bismo puni nade svjedočili kako u našem zajedništvu s Kristom uskrslim počiva pravi blagoslov našega života, prepun istinskih plodova životnoga smisla i radosti, ispunjen istinitom nadom našega stvarnog uskrsnuća.
I dok ostvarujemo nezamjenjivi čovjekov poziv graditeljâ našega svijeta, 'mi propovijedamo Krista raspetoga, Božju silu i Božju snagu' (usp. 1 Kor 1,23-24). I doista, dičimo se što smo upoznali to veliko otajstvo, tu nenadmašnu mjeru ljubavi, koju ujedno častimo i kao svjedočanstvo najdragocjenije istine na kojoj se gradi sav čovjekov život - njegov osobni i zajednički prosperitet. Kad god se kao kršćani iskreno trudimo nasljedovati tu jedinstvenu žrtvu Božje ljubavi, znamo da još dublje otkrivamo pravo svjetlo života - bogatstvo njegovih raznovrsnih vrijednosti i izvore pravih nadahnuća. To je put spasenja - istinski življeno kršćanstvo, zahvaćeno snagom uskrsnuća, koje je sposobno otkotrljati kamen sa svakoga groba te, noseći Krista uskrsloga, donijeti smisao, radost i nadu u sva područja osobnoga, obiteljskoga i društvenog života.
Draga braćo i sestre, dragi svećenici i redovnici, drage sestre redovnice, dragi vjeroučitelji i svi župni suradnici! Neka nas sve ovoga Uskrsa duboko zahvati i ponese snaga Spasiteljeva uskrsnuća, "kojom ima moć sve sebi podložiti" i svako smrtno tijelo "suobličiti tijelu svome slavnome" (usp. Fil 3,20-21). U zajedništvu s pomoćnim biskupima Đuro Gašparovićem i Đurom Hranićem sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

U Đakovu, o svetkovini Uskrsa 2007.

† Marin, biskup


MySpace



MySpace Layouts



Post je objavljen 08.04.2007. u 11:12 sati.