Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

"Prizemljeno Sunce" zatočeno u kafiću!

Image Hosted by ImageShack.usŠetam danas centrom grada, promatrama ljude i život i snimam usput fotografijice svojim mobitelom. Sunce grije, opet je lijepo kao što je bilo u siječnju, rolleyes razmnožili se ugostiteljski stolovi uzduž Bogovićeve kao lopoči po površini jezerceta u onoj poznatoj zagonetki o logici geometrijske progresije i ekološkim opasnostima, koje donosi. no No dobro, neka ih bude, iako bi im trebalo ograničiti područje - recimo, ne tek 29. dana (iz spomenute zagonetke) nego 28.

I onda, najednom, šokiran stanem, i nemrem vjerovat' kaj vidim! Osobitost Bogovićeve, slavna skulptura Prizemljeno sunce Ivana Kožarića, najednom se našla zatrpana stolovima i stolicama, i zakrivena suncobranima! eek Ljudi moji, je li to moguće!? Svjetski poznata skulptura (išarana, ali to je šaranje, iajmo reć', isto kakva-takva kreativnost!) - dio namještaja jednog kafića!!? puknucu

Što je previše - previše je! Ja bih želio slobodne javne prostore u centru, što više mjesta gdje možes sjesti na klupu pod neko drvce i slušati ulične svirače a da ne moraš naručivati od konobara skupu kavu i pivo i vodu (koja je skuplja od piva), više mjesta za neobaveznu šetnju, stanke za razgovore, promatranje lijepih cura i roditelja s djecom u vikend-šetnji. Ali komercijalizacije se ne može posve izbjeći, neka bude, nemam ništa protiv kafića u načelu, ali ovo je stvarno pretjerano!

Siguran sam, da vlasniku kafića nije onako bez veze palo napamet da postavi stolove oko Sunca; imao je vezu, naravno, no i dobio dozvolu. Ali ne mogu vjerovat, da neki zakon nije time prekršen, o zaštiti spomenika kulture ili tako nešto! Bila je tu i ekipa HTV-a koja snima priloge za emisiju "Shpitza" (slika 2: snimio sam ih s leđa, nekoliko minuta ranije, ispred hotela "Dubrovnik"). Rekoše mi kasnije da će emitirati prilog u ponedjeljak.

Na stojnici na Cvjetnog trgu, gdje se skupljaju potpisi za peticiju, rekoše mi da su ih pitali o tome. No, to su obični aktivisti, nisu znali što reći. (Usput: "stojnica" je lijepa slovenska riječ, koju koristim kao zamjenu za ružni germanizam "štand"!) Na stojnici na Jelačić placu bio je u isto vrijeme Teo Celakoski, medijski najistaknutiji čovjek inicijative protiv devastacije Cvjetnoga trga. Njega sam snimio malo ranije (slika 3, nažalost gleda prema natrag, tako sam ga taj trenutak uhvatio…). (Teovu je ulogu u ovoj kampanji Milan Bandić pak popratio legendarnim izrijekom: Pička mu materina, što hoće taj Celakoski?) burninmad

Treba to maknut, treba osloboditi Sunce! hrvatska

Post je objavljen 07.04.2007. u 22:12 sati.