Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Mikrobi preživjeli pad Columbije

Jedna malo starija vijest.

Spremnik s uzorcima, koji se nalazio na dezintegriranom shuttleu, bio je izložen temperaturi od 175° C. No jedna je vrsta bakterije, i to ona koja tamo nije ni trebala biti, uspjela preživjeti.

Panspermija, teorija prema kojoj su život na Zemlji posijali mikrobi iz svemira, dobila je poticaj iz neočekivanog 'izvora' – nesreće shuttlea Columbia, koji se raspao prilikom povratka na Zemlju u veljaći 2003.

Robert McLean s teksaškog Državnog sveučilišta u San Marcosu poslao je s Columbijom tri zatvorene posude s pripravcima bakterija da bi provjerio kako i koliko bestežinsko stanje utjeće na njihov rast.

Kad se dogodila nesreča, pretpostavio je da je kutija uništena. No, nekoliko dana kasnije, njegovi su kolege na fotografijama ostataka shuttlea objavljenima u novinama spazili pougljenjeni spremnik.

McLean je ostao ugodno iznenađen kad je sadržaj kutije našao neoštečen. Unutrašnjost spremnika preživjela je temperaturu višu od 175 °C. Sve su tri njegove bakterije uginule, ali ga je šokiralo kad je unutra otkrio drugu bakteriju Microbisporu. I to vrlo živahnu.

On misli da je Microbispora, koja se najčešće nalazi u tlu, kontaminirala spremnik prije nego je zatvoren i poslan na shuttle.

Otpornost bakterije ide u prilog teoriji da je život došao iz svemira, odnosno da su prvi živi organizmi na Zemlju stigli kometima i asteroidima.

"Microbispora je upravo pokazala kako je to moguće", kaže McLean.

Post je objavljen 07.04.2007. u 14:38 sati.