Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ozbiljnozanimljivapitanja

Marketing

Okupljanje u molekule

Ne mogu preskočiti još jedan od načina okupljanja naših elementarnih zajednica (atoma). Naime, atomi svakog elementa različiti su od atoma svakog drugog elementa (ili njegovog izotopa) i to po broju elektrona i po broju ljuski u kojima se kreću, po broju protona i neutrona ali i drugih subatomskih čestica za vaš svijet neprimjetljivih.
Tu postoje određena pravila koja su vaši znanstvenici već jako dobro spoznali. Ja ću spomenuti samo jednu našu sposobnost. U najudaljenijoj ljusci od jezgre atoma može biti određeni broj elektrona. Ako ta najudaljenija ljuska nije popunjena sa tim određenim brojem elektrona, ona pokazuje sklonost da prihvati jedan ili više elektrona od atoma nekog drugog elementa. Mi i na taj način pokušavamo postići što više međusobne povezanosti. Tako povezani atomi počinju tvoriti nove naše zajednice, koje vi nazivate molekulama.
Takvih povezivanja ima jako puno u raznim kombinacijama i one tvore vrlo mnogo različitih oblika i svojstava materije. Tako povezanu materiju u materijalnom svijetu vi vidite i doživljavate kao vašu stvarnost.
Poseban oblik povezivanja u molekule dovodi do tzv. živih molekularnih oblika. Vi to nazivate organskim tvarima odnosno živim organizmima. Živi organizmi su specifični po tome što djeluju kao samostalni pogonski strojevi: mogu se kretati, mogu atome i subatomske čestice preslagivati u grupe i oblike s određenom svrhom kao što je stvaranje toplinske energije, razmjena materije s okolinom u kojoj žive, stvaranje genetskih planova izgradnje živog organizma, stvaranjem misli, riječi, komunikacije i izrade specifičnih uporabnih predmeta. Za povezivanje atoma u molekularne lance živih organizama moraju postojati posebni uvjeti.
O složenosti živih organizama vaši znanstvenici su napisali mnogo knjiga, znanstveno su obradili mnogo aspekata života, razvili teoriju o evolucijskom razvitku života na planetu Zemlji, pa čak i seksualnu evoluciju života. Uporedo s tim nastale su mnoge legende, mitovi i religije koje govore o životu i živim organizmima.
Zajedničko za sve žive organizme i anorganske molekule jest to da su one nastale okupljanjem zajednica 'malih duhova' koje vi nazivate atomima. No, pri tom okupljanju događa se fenomen različitosti načina i oblika okupljanja kao i pri svim drugim privlačnim okupljanjima 'malih duhova' – energijskih paketića sveprisutnih u svemiru. Njihova snaga privlačnosti - njihova ogromna međusobna ljubav – ostvaruje uvijek nove načine i oblike njihova okupljanja. Svako spajanje 'malih duhova' u neku od zajednica jest unikat – svaka zajednica je jedinstvna i nema dvije jednake.
Vaši znanstvenici barataju pojmom 'entropija' (nered) odnosno pojmovima veće i manje uređenosti u vašem materijalnom svemiru. Upravo tako oni priznaju jedinstvenost stvaranja. Izveli su i zakonitost, koja kaže da se entropija (neuređenost) ne može smanjiti. Može ostati jednaka ili se povećati. To je dobro izveden zaključak jer svaki 'mali duh' ili 'zajednica malih duhova' uvijek iznova stvara učinke različite od onih prethodnih – uvijek nove unikatne učinke. A njihovi učinci (proizvodi) jesu materija od koje se sastoji vaš materijalni svijet (organski ili anorganski).
Dakle stupanj neuređenosti materijalnog svemira se neprekidno povećava. Ali, vidjet ćemo kasnije, da se stupanj neuređenosti može ponoviti ali u drugom obliku i stvaranju. Povećanjem neuređenosti (zaključili su vaši znanstvenici) moguće je objasniti i smjer (strijelu) vremena.


Post je objavljen 05.04.2007. u 21:00 sati.