Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/investicijskifondovi

Marketing

2. Kako funkcioniraju Investicijski Fondovi?

OPIS POJMOVA:

Investitor – je fizička ili pravna osoba koja ulaže u Investicijski Fond kupnjom udjela u Investicijskim Fondovima. Investitor mora biti vlasnik udjela a ne banka ili neka druga slična institucija. Novac prvo dolazi u DEPO Banku ili Transfernu banku ukoliko na našem području Državi nije dostupna depo banka odabranog fonda.

Transferna Banka
nam služi za prijenos novca u Depo Banku. U Hrvatskoj ima već dosta Investicijskih Fondova koje vode banke koje su već tu prisutne, pa se novac slijeva direktno u Depo Banku.

Depo Banka
(depozitna banka) – Zamislimo ju kao lonac u koju se slijeva sav prispjeli kapital i zajedno miješa. Nju koristi Managment Fonda kao «skladište» kapitala iz kojeg usmjerava novac u tvrtke u koje njihov Fond ulaže.

Managment Investicijskog Fonda – se sastoji od velikog broja Analitičara, «burzovnih mahera» i kvalitetnih stručnjaka koji procjenjuju i odlučuju koliko će novaca iz banke usmjeriti u tvrtke i gospodarsku granu u koje se ulaže putem fonda.

Investicijski Fond – Preko fonda se može ulagati u tvrtke u koje on ulaže. Fondovi ulažu u dionice (ili obveznice) tvrtki. A može ulagati u 20-250 tvrtki (pa čak i više). Stoga moramo pažljivo odabrati Investicijski fond u koji želimo ulagati. Jer je rizik manji ako nam je novac bolje raspoređen u više kvalitetnih tvrtki. Managment fonda bira u koje će tvrtke ulagati putem fonda.

ZAKLJUČAK: Naučili smo osnove kako fondovi funkcioniraju. Stoga prepustimo svoj kapital Stručnjacima, ako to nije naš posao!

Post je objavljen 05.04.2007. u 19:11 sati.