Skoro je Uskrs (Veliki petak) i suha riba je opet "must have". Iako se svi pale na bakalar ja ga već godinama ne koristim (trošim). Jadranske sušene ribe su puuuuno ukusnije a i puuuuuno manje "mirišu" ili "smrde" (kako kome). I zato ovom prilikom recept i slika za riboljupce :.
suha riba (preporuka - morski pas)
krompir
češnjak (može i sušeni/mljeveni)
maslinovo ulje ( ak je prejako pomješati sa običnim uljem)
sol
papar
peršin
Količine se određuju odokativnom metodom
Riba se ostvi preko noći u vodi da malo omekša.
Prije kuhanja promjeni se voda i riba se stavi kuhati. Koliko dugo?? Dok niste zadovoljni mekoćom (Nikada neće biti mekana!!!) i ukusom. Probati.
Kad izvadite ribu u vodu stavite oguljene krompire i skuhajte ih.
Za to vrijeme vilicom odvojite meso ribe od kostiju. Radite to pažljivo i što sitnije. Morski pas nema puno kostiju pa nema ni problema oko tog.
Izvadite skuhane krompire a sačuvajte malo vode od kuhanja.
Sad slijedi miješanje ribe i krompira (preporuka vilicom da bi zadržali grubu strukturu. Mikser bljak ). Sad je vrijeme za dodati onu vodu od kuhanja jer će inače sve biti presuho.
Slijedi maslinovo ulje, sol, papar i peršin po želji. Peršin i za dekoraciju, naravno.
Vino naravno crno . Plavac
Dobar tek.
P.S. Za neuspjele ručkove ne odgovaramo!!! NIGDJE ne piše da treba soliti vodu! Riba je sama po sebi slana.
Post je objavljen 04.04.2007. u 11:09 sati.