Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

RECENZIJA: NORAH JONES


Norah Jones - Rosie's Lullaby.mp3
Otkrio sam Norah Jones još puno prije nego se probila na glazbenoj sceni i počela prodavati milijune albuma. Nastupala je prvi put u jednom late night showu u Americi, predstavljala svoju pjesmu I've Got To See You Again i čim sam ju vidio znao sam da će jednom uspjeti. Njezin specifični umirujući i melankolični glas teško može proći nezapaženo, a osim što lijepo izgleda, odiše nekom skromnošću koja se nimalo ne čini lažnom.
A onda je došla pjesma Come Away With Me, jedna od najljepših pjesama u posljednjih nekoliko godina, nakon koje se otkrio pravi sjaj Norah Jones. Tada se zapravo i počela emitirati i nakon čak punih godinu dana od objavljivanja debitantskog albuma Come Away With Me, postala je svjetski hit. Album se prodao u impresivnih 10 milijuna primjeraka u Americi, 20 u cijelom svijetu. Nekoliko sjajnih bisera ponovila je i na drugom po redu albumu, Feels Like Home, koji su ne samo neki od najboljih trenutaka tog albuma, nego i općenito te diskografske godine, a isti je album prodan u 11 milijuna primjeraka.

Dobio sam ovaj album neposredno prije nego je izašao i samo sam ga ukratko preslušao. Nije mi se svidio. Ovaj put odlučio sam bolje poslušati pjesme i, istina, drugačije su sjele.
Album nam donosi jednu malo drugačiju Jones, udaljeniju od popa na kakav su njeni slušatelji navikli, ali i od jazza dalju nego na prva dva albuma. Na svim pjesmama je autor ili ko-autor a u svemu joj je pomogao i njen dečko/basist/producent Lee Alexander. Osim što se odmak od prethodnih albuma vidi u samom tekstualnom smislu (politika, rat), na albumu ovaj put nema pjesme za koju bi se moglo reći da je zagarantirani hit. I iako Sinkin' Soon, Thinking About You, Wake Me Up zvuče poprilično dobro, Norah me je očito razmazila svojim starim pjesmama i očekivao sam barem nekoliko izvanrednih trenutaka, koji su ovaj put izostali.
Rosie's Lullaby na replayu mi je već nekih pola sata (O.T.S.), ispod slike je link.
Nisu slučajno neke od njenih najboljih pjesama upravo one koje su bile singlovi. Dobar izbor u odabiru danas prodaje i najlošije albume. I obrnuto, naravno.
OCJENA: -4

Post je objavljen 04.04.2007. u 03:01 sati.