Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rdarapi

Marketing

Puška

Puška je indvidualno vatreno oružje sastavljeno od cijevi mehanizma za opaljivanje i kundaka. Koristi se kako u vojne i policijske svrhe, tako i za lov.

Prve puške su se punile barutom kroz usta cijevi i poslije svakog ispaljivanja proces punjenja je dugo trajao.

Pojavom metka koji je u sebi sadržavao barutno punjenje brzina opaljivanja se znatno povećala.

Puške proizvođača "Remington" su bile prve koje su u šaržeru imale više metaka, a repetiranje se vršilo vrlo brzo. Na Divljem zapadu gdje su prvi put korištene imale su presudnu ulogu u pobjedi bijelaca nad Indijancima.

Funkcija cijevi je usmjeriti tane u pravcu cilja. Uvođenjem olučavanja cijevi postignuta je dodatna preciznost jer se tane prilikom ispaljivanja okreće oko sebe.

Funkcija kundaka je cijev osloniti na rame radi lakšeg i preciznijeg gađanja, ali i da rame strijelca primi na sebe udarac koji se događa prilikom opaljivanja (Newtonov zakon akcije-reakcije).

Mehanizam za opaljivanje uvijek ima više dijelova, ali vazda postoji udarna igla, obarač i mehanizam koji po ispavljivanju ručno ili automatski izbacuju čauru metka.

Ranije su se puške proizvodile od drveta (kundak) i čelika (cijev i mehanizam za opaljivanje), dok se danas sve više koriste kompozitni materijali kako bi puška bila lakša, pouzdanija i jeftinija.

Na puške se mogu dodavati razni dodaci od bajoneta preko dodatka za ispaljivanje tromblona ili granata.

Dodavanjem optičkih sistema puška se pretvara u snajper- pušku izuzetne preciznosti i dometa. Povećavanjem kalibra i optičkog nišana domet, probojnost i preciznost se dodatno povećavaju.

Dodavanjem dijelova za noćno (infra crveno) osmatranje puška se može koristiti i u uvjetima smanjene vidljivosti kao što je noć.

Moderne puške koriste snagu barutnih glasova za repetiranje i postizanje rafalne paljbe.

Kalibar je termin kojim se opisuje priječnik otvora cijevi.

Moderna municija za vojne potrebe ima čaure od mesinga dok su čaure od tvrđeg kartona za lovce kombinirane sa mesinganim dnom.

Postoji municija čija je upotreba zabranjena jer izaziva izuzetno teške ozljede, npr. rasprskavajuća (dum-dum), aluminijski i plastični meci.

Za rastjerivanje demonstranata policija koristi gumene metke. Također postoje puške koje izbacuju projektile punjene suzavcem ili nekim drugim bojnim otrovom koji je pogodan za neutralizaciju demonstranata.

Za potrebe lova koriste se puške prelamače (cijev se vizualno može prelomiti radi punjenja lovačkom municijom) i karabini (sliče na vojničke puške što se tiče zatvarača i koriste vojnu municiju).

Lovci koriste i puške dvocijevke (dvije cijevi jedna pored druge) i bokerice (dvije cijevi jedna iznad druge).

Postoje i zračne puške. Umjesto baruta za ispaljivanje olovnih tanadi koristi se komprinirani zrak. Domet je mali i koriste se prije svega za natjecanja.


Post je objavljen 03.04.2007. u 13:49 sati.