Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

... uz obljetnicu preminuća Karola Wojtyle, našega Velikoga Pape IVANA PAVLA II


Moleći se za Njega i moleći se Njemu ...

Image Hosting by Picoodle.com

Donosim i jedan izvadak iz meni vrlo drage knjige /nekima se često navraćam uvijek s istim osjećajima i oduševljenjem srca/:

Pismo prijatelju Židovu
Jednostavna i neobična zgoda prijatelja Karola Wojtyle
/GIAN FRANCO SVIDERCOSCHI/

.....................................................................................................................................................................................

Ovo je povijest dvaju dječaka, krščanina i Židova, koji su živjeli u poljskom gradiću izmeđe devedesetih i tridesetih godina: prijatelji, profesori, ljubavi, prijateljstva i neprijateljstva pripadaju dvama normalnim dječacima ... ....................................................................................................................................................................................

DODATAK
Dragi Jurek!
Deveti svibnja o. g., na mjestu sinagoge uništene u prošlom ratu, podići će se spomen-ploča u čast Židovima iz Wadowica i okolice koji su bili žrtve progona i zatim ubijeni od nacista.
Zahvaljujem Ti puno na pismu u kojem me o tome obavještavaš. Mnogi od Tvojih ubijenih Sunarodnjaka i Istovjeraca bili su naši kolege u osnovnoj i kasnije u wadowičkoj gimnaziji, gdje smo zajedno polagali maturu prije pedeset godina. Svi su oni, kao Wadowčani, bili stanovnici tog Mjesta za koje smo obojica – i Ti i ja – vezani sjećanjem na naše djetinjstvo i mladost
Sjećam se dobro wadowičke sinagoge. Nalazila se pokraj naše gimnazije. Vidim još povorke vjernika koji su za blagdane odlazili u sinagogu na molitvu.
Kada pođeš 9. svibnja u Wadowice. Moraš svima reći, svima tamo okupljenima, da se zajedno s Njima sjećam ubijenih Sunarodnjaka i Istovjeraca i tog mjesta molitve koje su napadači razorili.
Osjeća duboko štovanje za sve to i sve one kojima ćete odati počast 9. svibnja ove godine u Wadowicama.
Dopusti mi, na kraju, da citiram, još jednom, riječi koje sam izgovorio pri susretu s predstavnicima Židovske zajednice u Varšavi za vrijeme trećeg hodočašća u Domovinu.
„Crkva, a u toj Crkvi svi ljudi i narodi osjećaju se sjedinjeni s Vama... Naravno, oni stavljaju na prvo mjesto vaš narod, njegove patnje, njegovo uništenje, kada žele govoriti ljudima, narodima i čovječanstvu opomenom; u Vaše ime i Papa diže prestrogi glas opomene. A Papa iz Poljske ima prema tome poseban odnos, jer je zajedno s vama proživio sve to ovdje, u ovoj zemlji.“ (14. lipnja 1987.).
Ako držiš uputnim, možeš ovo pismo javno pročitati

Srdačno te pozdravljam
Ivan Pavao II.
Vatikan, 30. ožujka 1989

Image Hosting by Picoodle.com

KRIST NA ŽALU
Karol Wojtyla

Krist jednom stade na žalu
tražeć ljude za velika djela
da love srca božanskom Riječi.
O Bože, zar si pozvao mene?
Tvoje usne moje rekoše ime.
Svoju lađu sada ostavljam žalu,
odsad idem kamo šalješ me ti.
Ja sam siromašan čovjek.
Moje blago su predanost Tebi
i srce čisto da idem s Tobom.
O Bože ...
Ti trebaš dlanove moje,
moga srca ražaren plamen
i kaplje znoja, samoću moju.
O Bože ...
Ti i ja krećemo danas
lovit' srca na moru života
a mreža bit će Riječ Božja prava.
O Bože ...


Post je objavljen 02.04.2007. u 16:58 sati.