Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

Pentagram


Pentagram se koristio kao simbol u staroj Grčkoj i Babilonu. Imao je magično svojstvo, zbog čega ga danas mnogi neopagani nose kao simbol paganske vjere(kao što kršćani nose križeve). Kršćani su pentagram asocirali sa 5 rana Isusovih. No dugo je vremena pentagram predstavljao planetu Veneru i štovanje božice Venere.
Prvi put se pentagram spominje u Mezopotamiji oko 3000 pr.Kr. koji je predstaljao 5 planeta: Jupiter, Mars, Satur, Veneru i Božicu neba Ištar (Ishtar).
U Srednjem vijeku kršćani su ga smatrali simbolom 5 Isusovih rana i koristili su ga za zaštitu od zla i demona. Najvjerojatnije, zbog porgrešnog tumačenja simbola pentagrama koji su koristili čarobnjaci, pentagram se počeo povezivati sa Sotonom te je nakon toga bio odbijan od većine kršćana u 20.stoljeću.
Sotonisti koriste pentagram sa dva vrha prema gore sa glavom koze unutar njega.
Tipični neopaganski pentagram predstavlja 5 elemenata, vodu, vatru, zemlju, zrak i suštinu duha. Vanjski krug oko pentagrama povezuje sve elemente i čini harmoniju. Neopaganski pentagram je najčešće prikazan sa jednim vrhom gore, djelomično zbog asocijacije sa sotonizmom, no pentagram sa dva vrha gore predstavlja drugi stupanj inicijacije kod Wicca, koji nema veze sa sotonizmom.


Post je objavljen 02.04.2007. u 01:06 sati.