Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Blagost - jamstvo svetog života

Ovaj tekst je iz knjige "Nasljeduj Mariju". Pisano je, kao da je Blažena Djevica Marija ovo napisala, no autor je redovnik Premanstrates iz 15. stoljeća. Austrijanac Josef V. Baresenburg bio je oduševljen ovom knjigom i preveo je na hrvatski jezik, 1942.g. Jedna gospođa, koja čita moj blog, poslala mi je ovu knjigu na mail. Hvala! Odabrao sam ovaj tekst iz te knjige, a uskoro ću možda i nešto drugo.


Nikada nisam dopustila, da srdžba sa mnom zavlada. Prema svakome sam bila blaga Djevica. Koliko god smo neprijatelja imali u svom životu, Isus i ja, sve smo nadvladali blagošću. Blagost se sa mnom rodila, i svi moji neprijatelji su osjetili moju dobrotvornost. Nigdje nećeš čitati da sam ja igdje ikoga oštro ukorila; pa ni one koji su moga Sina sa octom napojili i na križ pribili. Moje riječi su uvijek bile blage i moji govori ugodni.
Duh Božji je blag, i zato svakoga čini blagim. Koliko uvreda nanose Bogu grešnici! On ipak šuti i daje im još k tome dobročinstva, da se njegovom dobrotom poprave i obrate. Nepravedno nosiš ime kršćanina, ako mrziš svoga uvrijeditelja. Oštra riječ podbada tvog neprijatelja još više protiv tebe, dok krotka i blaga razmekšava njegovu srdžbu. Zašto se srdiš kad te neugodnosti snalaze? Samo još više s time trpiš. Moraš dakle da protivštine mirno podnosiš. Budi umiljat prema svakome. Ako želiš imati mir, ne govori s nikim pun mržnje. Nikad se ne pokazuj namrgođen, da ne misle ljudi na tvoju odvratnost prema trpljenju, koje ti Bog šalje za tvoje dobro. Nedaj nikad u svom srcu mjesta srdžbi i mržnji. Kad planeš, ne dopusti da tvoje neraspoloženje ponizi bilo koga. Miran čovjek je sam sebi na utjehu, a drugima na korist. Ništa ne čini dušu tako mirnom, kao blagost i miroljubivost. Nepravda je pašnjak blagosti; gorkosti joj služe za hranu i probavu. Od svih kreposti najviše blagost čini kršćanina sličnim Bogu.
Tvrdoglav, neotesan i svadljiv čovjek poremeti mir, kao nevrijeme vodu. Blagost zadovoljuje sve; ona i razdor sjedinjuje. Blagi čovjek u miru je sa svojim bližnjim, posjeduje Božje prijateljstvo i prijestolje u nebu. - Dakle slijedi me!



Post je objavljen 01.04.2007. u 23:39 sati.