Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika umjesto petkom, kad se stigne...

Prije daljnjih prica o kosi, da razjasnimo nesto...

Neki dan sam dobila pitanje jel me placaju za ove tekstove. Ne placaju me. Pa pitanje kako se usudujem proizvoljno ocijeniti proizvode. Oni koji su cijelo vrijeme tu, znaju da to ne radim – ocijena ide prema tome kakve sastojke (stvar koja je na srecu jasna i objektivna) doticni ima i koliko drzi obecanja iz reklame. Dakle, ako na proizvodu pise da je za osjetljivu kozu, a pun je alkohola i to onog loseg ne treba biti Einstein za zakljuciti da proizvod NIJE dobar za osjetljivu kozu. Moje osobno iskustvo je samo jedan manji dijelic cjelokupnog bodovanja. Dobro nisu sad ta pitanja ni bitna jer su bila upucena zlonamjerno ali ja cu ih ipak iskoristiti da se poboljsam. wink Dobila sam i komentar da su tekstovi kopirani s interneta. Jest da sam naisla par puta da su moje tekstove raspacavali nepotpisane okolo ali ako naidjete na identican tekst molim da me upozorite. Ako nije na Sitnim ribama te jos jednom portalu gdje sam nakon promjene vlasnika rado gost. I jos nesto – cula sam da su moji tekstovi prestrucni i kao takvi obicnom puku nerazumljivi. Ja mislim da mene samo pametan puk cita i da oni sve kuze. Jer ako ne, nema vam spasa pred nadobudnim raspacavateljima raznorazne wunder kozmetike, vi ste onda idealna zrtva. A ako ne cinite nista kako bi se informirali i izvukli iz te sah mat pozicije, iskreno - i zasluzili ste da vas vuku za nos. Ili novcanik. Tak, sad kad je i to jasno, mozemo dalje.

KOSA:


Vjerovali ili ne ima i anti age linija za kosu, nisu jeftine i nisu ucinkovite. Baziraju se na omega-3-kiselinama, koje je dobro unositi iznutra, a ne izvana. Osim toga i samponom za 30 eura mozete si itekako nastetiti, jer bi covjek ocekivao da barem te fensi smensi marke ne koriste zlocesti SLS, ali jok, koriste ga i to jos u linijama za nadrazeno vlasiste?! Ako vam je do anti-age efekta, bolje si pojedite finog lososa i nahranite vlas iznutra. Mnoge skupe linije su prepune mentola, peperminta i ostalih drazi, bolje to preskocite. 5 minuta uzitka hladjenja vlasista cete platiti moguce mnogo duzom iritacijom.


I ovdje vrijedi - sto blaze to bolje. Onaj tko se zeli malo baciti u proucavanje kozmetike, najlakse ce i uskociti na dio sa samponima. Od sve kozmetike koju nam nude, ova se po sastojcima toliko malo razlikuje od konkurencije, tj. formule su dosadno iste i lako ih je usporediti.

pokusati ce vam prodati i "zive" sampone, naravno istocnjacku mudrost sa zapadnjackim business talentom.



Ne zaboravite, da je ovo sve igra. I tako dugo dok si ju mozete priustiti i ne cini nista loseg vasoj kosi ili kozi, tako dugo je o.k. Stvar prestaje biti zabavna onog trena kad platite precijenjeni proizvod i onda posljedice koristenja istog sanirate jos danima.

I ovdje kao i u ostalim segmentima kozmeticke industrije ima firmi koji se furaju na prirodu - Lush (ima toliko zajednickog s prirodom kao cola s okusom tresnje, sa vocem), Auberey Organics, Aveda, Rausch, Eubiona su samo neke. Sto o njima kaze poznati öko-test (ispitivanja na stetne sastojke) cemo u hodu saznati, osobno sve te bio linije koje su mozda pocele prirodno, tamo na nekom polju ali su u procesu proizvodnje zavrsile industrijski jednako pune konzervansa ali pune i limuna, mentola itd. nece se bas proslaviti na ovim stranicama. Etericna ulja na glavi su cista nevolja, za skepticne - pokusajte oprati kosu pripravkom lavande ili bilo kojim prirodnim mixem iz kojega ste odstranili "kemijske" cistece elemente.

recimo ova "prirodna" marka ima djecju liniju koja je na crnim dermatoloskim listama, ali ako je vjerovati reklami onda su oni posve o.k. naughty

KAKO SACUVATI KOSU OD OSTECENJA? Ili isto svesti na minimum.

Steta nanesena kosi je uvijek akumulirana steta. Samim time ne cudi da su vrhovi ti koji uvijek plate. Na kraju krajeva oni i jesu najduze izlozeni stetnim utjecajima. Ima situacija kad se kosa ne rascijepi na vrhu nego u sredini, najcesce je ovo rezultat prekomjernog blajhanja, feniranja i ucestalih minivala. U malo slucajeva, radi se i o genetici, tj. genetski slaboj kosi. Dobra vijest je - da, za razliku od proizvoda za njegu lica, proizvodima za njegu kose i vlasista najcesce nanesemo najmanje stete. Mnogo vise je nanesemo ili predugim intervalima izmedju sisanja ili bojanjem, tretiranjem jakim kemikalijama, peglanjem kose itd.
Zasto ne bi naucili kako sacuvati zdravu kosu, pogotovo ako su ti mali trikovi besplatni tj. zahtjevaju malu do nikakvu investiciju?

Pored ostalog, kosu unistava trljanje. Bilo ono kod pranja bilo kod susenja kose. Po svoj prilici vam kosa po duzini i nije prljava (osim ako ne koristite puno stajling proizvoda) nego je masna na tjemenu. Shodno tome, blago masirajuci jagodicama prstiju, obradite tjeme, ostatku kose ce po svoj prilici biti dosta da ju isplahnete samponom i dobro isperete. Protivno zabludama i masnu kosu smijete prati svaki dan. Necete to ciniti energicnim trljanjem tjemena, necete to ciniti agresivnim samponima, ali poznavajuci biologiju, znamo da je kolicina izlucenog loja nasljedne prirode i da ga vanjsko njezno micanje nece natjerati u hiperprodukciju. Nastojte pri tom masiranje tjemena svesti na najmanju mogucu mjeru i zavrsite zadnje ispiranje hladnom vodom. Stisne pore i kosa je ipak malo duze cista.



Trljanjem lomite kosu, ostecujete cuticlu. Za pojasnjenje, vratite se na prosli kozmeticki tekst. Ista stvar je i kod brisanja. Lagano ali zaista lagano pritiskati najbolje onim dobroupijajucim rucnicima, bas namjenjenim brisanju kose. Pitajte u frizeraju kakvi su to, trebali bi znati. Sjecate se? Ni lak s noktiju ne skidamo trljanjem, niti lice ikad tretiramo trljanjem, sad ovo primijenite i na kosu.
I cetkanje (pogotovo mokre!) kose ostecuje cuticlu, tj. lomi kosu. Zaboravite savjete iz 50-ih, 100 poteza cetkom prije spavanja.
Kosu ostecuje i susenje fenom, pogotovo na najjacem stupnju, pegle za kosu (iako ove danasnje ostecuju mnogo manje nego one koje su se prodavale prije nekoliko godina), razno razna figara ostecuju kosu, te naravno potezanje i cupanje zapetljane kose. Feniranje je mnogo gore od pukog susenja. Jer potezete i razvlacite kosu i to polumokru kad je u najosjetljivijem stanju. Mali hint - hidrogenski "bond" iz proslog teksta.

Kad ste sve ovo procitali, sigurno ste zakljucili, da s obzirom na sve, jos dobru kosu i imate!

I vanjski cimbenici igraju vaznu ulogu - sunce, klor, morska voda, vjetar, suhi zrak. E da, klor iz bazena nije krivac sto plavuse na bazenu pozelene. Zapravo u novijim bazenima te pojave vise nema, jer nema cinka koji se iz cijevi otpusta i onda "prilijepi" za kosu.

Pokusajte produziti vremenske intervale u kojima idete na drasticne promjene kose, na pramenove, minival ili slicno. Ako se vec fenirate ili ravnate kosu, nikako toplinu drzati dulje od par sekundi na jednom mjestu, sarajte fenom po cijeloj glavi. Znam da ce vam za to faliti jos barem dva para ruku, ali to je nazalost sudbina svih koji nisu profesionalni frizeri. Neki proizvodi mogu malo zastiti kosu, o tome konkretnije kasnije. Zasad, najbolji su oni sa silikonom. No i ta zastita je kratkog vijeka ako se fenirate, puno ste na suncu itd. Sesir glavu cuva je stara pucka mudrost. Primijenite ju. Pogotovo ljeti. Nemojte cesljati kosu s glavnom nagnutom prema naprijed, bilo ona suha ili mokra. I to lomi kosu. Koja ce doduse izgledati prvi tren bujnije ali ako nastavite praksu, polako ali sigurno cete ju unistiti. Usvojite nove navike, rade sigurno.

Cesljajte se sto je manje moguce. Pazite cime se cesljate. Grubim, ostrim metalnim cetkama grebete vlasiste i ne cinite nista dobrog kosi. Najbolje su cetke ili cesljevi sa oblim zupcima. Nikako metal. Mekane, savitljive, silikonske. Drvene, za one koji pate od naelektrizirane kose. Sto rijedji zupci, to bolje. Nikako nemojte poceti cesljanje na tjemenu i vuci po cijenu zivota i smrti do vrhova. Ispucana kosa vam je zagarantirana. Cesljajte se s puno strpljenja i u etapama.
Ionizirana Panasonic cetka vam obecava, nikad vise "bad hair day", inace je oko 19 eura, ali kod Rossmann-a imate za 6-7 eura.



Mozda ce vec kupnja solidne cetke, koja ne mora biti skupa, preporoditi vasu kosu? Odlicne a vrijedne svake lipe naci cete u Oktogonu "kod slijepaca".

Kad ste gotovi s pranjem kose, nikada ju ne "zmicite" i cijedite. Pokusajte, s dolaskom ljepsih dana, cim vise kosu susiti na zraku, bez fena. I onda ju gotovo suhu jos malo oblikovati cetkom, najvaznije je da je ona prva vlaga izasla sama, bez fena. Ako ne mozete bez fena, naucite se susiti sa mlakim a ne vrucim zrakom i svakako koristite nastavke na rasprsivanje vruceg zraka.



Najbolje vam se zapravo osisati tako da frizura nakon pranja i susenja na zraku dobro stoji. Najgore vam se osisati tak da dodjete u salon i uprste prstom u stajling neke slavne osobe. Nju JESU nafrizirali za tu fotku. Vas nece svako jutro profesionalac frizirati. Nju su ulovili pod pravim kutem. Sredili joj stajling koji pase njoj. Vama i vasem nosu, celu ili obliku lica taj isti uopce ne mora stajati. Prije svega - mozda taj friz nije za vasu kosu. Jer nemate dosta kose za to. Ili je imate previse. Ili je preravna za to. Skuzili ste. Trazite svoj ideal a ne onaj iz casopisa. I ne birajte frizure koje zahtjevaju stajling od pola sata nakon svakog pranja, za to cete imati volje i vremena prvih 2-3 puta a ostatak vremena cete biti ljuti na frizera, sebe i sampon.
Pred ljeto ce usljediti i posebna sun tema ali zasad - cuvajte kosu od sunca, UV zrake ostecuju cuticlu gotovo jednako kao blajhanje. Ima proizvoda za kosu sa SPF zastitnim faktorom, no ta numeracija nije zakonski odobrena. Zato jer je jako tesko odrediti koliko zapravo zastite ostaje u kosi nakon cesljanja, vjetra, stajliziranja itd. No necete pogrijesiti ako na plazi i na kosu nanesete ono sto poradi zastite nanosite na lice i tijelo.

pH kose: kad je mokra onda ima pH jer samo tekucine (i to ne sve, recimo ulje ne) sadrze pH. Dakle mokra ima pH koze izmedju 4.5 i 5.5 (intimno podrucje ima drugi pH). Voda je pH neutralna, pH 7. Da skratim, sve sto je vise od 7 i manje od 3 u pH podrucju, je lose za kosu.


Sljedeci put nastavljamo u revijalnom tonu.

U Douglas je dosla i muska hair linija American Crew - bas onako muska, puna citrusa, mentola, sve onak po muski, pa i iritacija. Ako ju preskocite, necete nista propustiti.




U kucnoj borbi protiv celulita cete sad na trzistu naci suradnju Philipsa i njihovog masazera (imam, princip vakuuma) i novog L'orealovog proizvoda Slim Pro. Cijena cijelog seta je manje od 50 eura, dok je sam aparat oko 70-ak, dakle povoljna akcija. Aparat radi po principu podizanja tkiva, uvlacenja (tko ima slabu ruku nek si osigura musku pomoc) i masiranja. Cula sam da se ne smije koristiti tko pati od slabih i poroznih kapilara. Ja patim od istih, isla sam i na spaljivanje istih, nisam ih dobila od tog masazera. Ne mogu tvrditi generalno, ali osobno ne znam nikog tko je od tog aparata dobio popucane kapilare. Dosta je 10-15 minuta, svaki drugi dan. Nakon toga neki anticelulitni proizvod, prije toga nista, dapace koza mora biti cista i nenamazana, kako bi aparat mogao raditi.
Poboljsava cirkulaciju i jaca vezivno tkivo, te ujedno pomaze otpustiti raznorazne otrove, svojevrsna drenaza.



Tko se sluzi e-bay-om naci ce ovu ponudu, novu i pod garancijom i za 25 eurica.

Jos jedan kozmeticki gadget – 149 eura, aparat protiv bora, navodno replika salonskih verzija, samo je ova manja za kucnu upotrebu. Radi na principu muskulature lica, nesto o tome je nedavno pisala lipa mare


Osobe koje su imale operacije na srcu, nose bypass nikako ne koristiti.

Malo shopping ideja:

pH testeri za 3, 50 eurica 99 komada na http://www.kraeuterhaus.de

Novo!



ili muska verzija svaka od bocica za nekih 75 eura...



Iako moje misljenje o okoloocnim kremama znate, ako zelite neku finiju kremicu za tu ekstra osjetljivu zonu (svega pola milimetra tanka koza) birajte kreme koje ne sadrze ulje, jer proizvodi na uljnoj bazi lako "otklize" u oko, a to jest problem. Birajte proizvode bez parfema. I nikako ih ne utrljavajte, nego samo blago utupkajte.

Alverde mislim da je manje od 4 eura. Slobodno ju stavite u frizider, nanesena ujutro tako ohladjena, pomoci ce da jutarnja podbuhlost nestane.
Necete pogrijesiti ni sa Balea Face Feuchtigkeitsspendende Tagescreme, s malom napomenom - preko dana uz nuu koristite zastitni faktor.

Osobno (provjerite kako podnosite parfem) jako volim Creme 21, njezan miris mi odgovara, cijena i kvaliteta isto, plus svemu je da na svojim stranicama imaju tocnu i detaljnu listu sastojaka. Svaka pohvala.



Ako ste na bio tripu i trazite nesto na anticelulitnim policama, ja sam nedavno dobila i isprobala Weledinu Birken-Aktiv-Kur liniju (breza) - , ne ocekujte cuda, najbolji dio svega je da se svako ulje treba dobro umasirati, pa od tuda i efekt.

Ako patite od jako osjetljive koze, sklone neurodermitisu, osipu i ostalome, mozda je testiranja vrijedna ova linija bez parfema, bez konzervansa, bez dodatka boje i parafina:



Ja sam prvo na njihovim stranicama narucila besplatne probice, onda kupila gel za tusiranje i jako sam zadovoljna. Imaju i online shop, mozete naruciti probe svih proizvoda.

Donji dio teksta nema veze s kozmetikom, za one koje samo kozmeticki dio zanima.

Iskreno preporucujem procitati tekst kod Bugenvilije hvale vrijedna akcija, pomoc zaista dolazi u prave ruke i omogucava obiteljima prezivljavanje.

Evo gdje sam imala prezentaciju u Berlinu:

, meni dajte stakla i mesinga i ja sam impresionirana,
, a kad su mi izlagaci bili dosadni, onda sam gledala zgradu preko puta, koja uzivo izgleda deset puta ljepsa i impozantnija, a i vozni park ispred iste je bio nelos. Samo im je moda bila malo cudna, onako zakrabuljena.



Post je objavljen 01.04.2007. u 21:07 sati.