Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Raf, dan četvrti...

U četvrtak od službenog dijela kratkometražnog programa nije mi zapeo za oko niti jedan iz igranog dijela. Sve su to osrednja amaterska dijela, gdje treba upeti iz sve snage ne bi li se proniknulo u sadržaj.

No zato iz dokumentarnog dijela programa mogu istaknuti nekoliko filmova.
To su dva filma iz dubrovačke skupine: zanimljiv, vrlo dopadljiv te vizuelno prihvatljiv film "mljetovanje" autora tomislave vereš. Ovaj film je podijeljen u dane. Autorica je prenijela duh mljeta (ukrasila ga srcima) te meni omogućila da u ove dane uzmognem osjetiti žegu, ovog jednog od zanimljivijih i turistički atraktivnih otoka južne Dalmacije.

Drugi film iz ove skupine je snimljen nešto južnije (ako ste ikad plovili brodom prema Dubrovniku sigurno znate da nakon Mljeta slijede Elafiti) na otoku Lopudu. "Lopudska ćakula" turistice Marine zlatarić snimljen na neslužbenoj rivijeri svih dubrovčana (ujutro iz Gruža svi koji imaju kaku brodicu zapale put nekog od Lopuda, Šipana ili Koločepa). U filmu je riječ o jednom raspoloženom otočaninu, koji na jedan nemametljiv i kameri drag način docira o običajima tog kraja te o razlici između kontinetalnog i dubrovačkog shvaćanja lubenice i dinje. Naravno nije riječ o tome samo već i o jednoj ruini najstarije crkvice na otoku. U filmu mi se malo autorica gubi u ideji ali na kraju sve sretno završi.

Treći film je "roma town caunsler", autora dženi rostohar, majde krivograd i mete habinc. Film na kristalno jasan način nam govori o jednom romskom zastupniku u lokalnoj slovenskoj zajednici i o klasičnim problemima između elektorske baze (romske manjinske zajednice) i od njih izabranog političara. Zanimljivo je da ovaj romski političar je ipak nešto uspio priskrbiti za svoju zajednicu od bulemente istih koji ništa ne uspijevaju naravno, osim samo za sebe.

Negdje u vrijeme završetka filmova iz dokumentarnog programa, počela se okupljati ekipa zadužena za Trash film festival. Nakon neformalna druženja bio je prikazan dokumentarni film o
ovom novom festivalu okrenutom zabavnoj strani trasha.

Post je objavljen 30.03.2007. u 23:59 sati.