Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crkva

Marketing

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

Osam dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje. Njome započinje Veliki ili Sveti tjedan, kojim u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica je uvod u to slavlje.
Sadržaj Cvjetnice otkriva svećenikov pozdrav kojim započinje vjernički susret, a glasi: "Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova." Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.
Kao da ulazimo u neku vrstu završnice kad sve stvari postaju razvidne, uočljive, bistre, jasne. Konačno postaje vidljivo tko kakvu ulogu igra, tko je glumio a tko iskreno igrao, tko je skinuo krinku s lica. U svađi koja se neprestance ponavlja između Isusa i farizeja dolazi se do vrhunca. To je sudar različitih koncepcija kako o životu tako i o smrti. Nije to toliko sudar koncepcija koliko djelovanja i življenja koje nam omogućuje uvid u ono što istinski život jest.
Stoga se i danas čuje eho tog poziva da se opredijelimo za taj život koji nam je Isus otkrio i svojim životom pokazao.
Naime, riječ je o tome da promijenimo svoje srce koje se klanja lažnim bogovima, da se trebamo odvratiti od zloga življenja i promijeniti smjer našega življenja koji vodi u propast u onaj koji vodi prema punini života.
Potrebno je iskoristiti ovo vrijeme pred nama kako bismo shvatili da zapravo treba krenuti od vlastitog umiranja prema životu, prema Iskonu, prema svjetlosti za čime toliko težimo tijekom čitavog života.

Diana


Post je objavljen 30.03.2007. u 14:29 sati.