Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Raf, dan treći

Treći dan na Raf-u je ostavio u sjeni redovitu konkurenciju sa filmovima majstora hrvatskog tresha, Bore Lee-a i njegovih sinjskih hajduka.
Na ono što sam se danima pripremao je "borilica". Dakle kako sam i mislio bilo je neozbiljnih ljudi koji su došli na promociju ovog filma i ismijavali hrvatskog nadaleko poznatog senseia borilačkih vještina Boru Lija.
Morao sam u jednom trenutku i intervenirati i obuzdati mladce, koji su došli tražit šegu na račun osobe koja ozbiljno shvaća svoj posal.
Po smiraju projekcije na katu kina Central, svoj performans (koji je djelomice posvetila i Bori) imao/la je popularna Anđa iz Malnarovog Nightmare Stagea. Otpjevao/la je nekoliko popularnih poskočica i u ranoposlijepodne digla atmosferu među svim prisutnima do usijanja.
Ovaj performans bio je samo predigra za film sinjske filmske udruge UF! Sinj. Bio je prikazan njihov film u kojem Dodo ili Dudu govori zanimljive stvari o svojoj percepciji svijeta.

Od redovnog programa izdvojio bih "starost", "autostoper", "srco čupač",a od dokumentarnog programa "šegrti ulice", te "kaos u velikoj dvorani".
U filmu "starost", autora mihe draškovića govori se na zanimljiv način o zadnjim danima jedne starice. Mogu prizanti da je filmić nezahtejvan i gledljiv te vrlo dobro koncipiran.
Uslijedio je zanimljiv sf "autostoper"; (pogotovo soundtrackom) autorskog dvojca krešimira i luke pejića. Osim soundtrackom za kojeg su osskidali uspješnice Pink Floyda i Radioheada moram priznati da je film izvrsno započeo. Idejom o autostoperu kao agentu vlade za provjeru kulture vozača u prometu. No u jednom momentu kada se u radnji ide objasnit od kud na autostoperu krvave mrlje ... jednostavno krene nekim čudnim tjekom. Nekozistentnost radnje i raspleta je glavni problem ovog filma koji je stvarno dobar bio do negdje sredine gdje se čovjek malo pa izgubi. To bi se dalo sredit i onda imamo jedan odličan trash/horor/sf.

Ne znam čime je snimao "srcočupača"; autor david bagarić, ali slika je vrlo loša (da ne velim komajer je to ipak filmašamater).
Odličan je ovo trash horor sa eksplicitnim scenama vađenja srca iz žrtava i nemuštim govorom ubojice iz šume. Dobra je fora sa 20 kn-a. Uglavnom unatoč lošoj slici i tonu (do kojeg je možda i organizacija kriva) uživah u ovom trashu. Samo tako dalje.
Inače ovo je bio najbolji igrani film dana.

Iz programa dokumentarnog žanra izdvojio bih samo "šegrte ulice", autora NEPOZNATO! (moli da se javi autor).
Film govori o čovjeku koji je istovremeno onemanband, ulični žongler, hodač po žici... zabavljač općenito, suprug i otac dvoje djece, i koji je izuzteno sretan svojim životom kako je ispao. Još jednom ovo je priča o neobičnom zanimanju i sreći koja se nalazi ... iza ugla?!
Uglavnom svidio mi se film idejom i ispričanom pričom.

Iz trećeg dijela programa koji se zove nešto6 izdvojio bih film "kaos u velikoj dvorani" autorskog tima: .toni renić, ljubiša prica, romano dautanac, jure zovko.
Profesor na Hrvatskim studijima pokušava ometan (ili ne) bukom nekoliko akustičnih gitara objasniti pomalo zbunjenim studentima teoriju kaosa. Ukratko to je sadržaj, a za me kaos izuzetno dobro objašnjen. Odlična ideja profe!

Kraj programa bio je rezerviran za veliku sinjsko-bjelsku koprodukciju. Riječ je odlično profesionalno napravljenom filmu "Zlatne čaklje" (nunčake) sa velikim dobrim duhom hrvatskog tresha... Borom Leeom u glavnoj ulozi spasitelja izmišljenog Bjelskog naroda iz kandži zle kraljice.
Naravno, da se i ne sumnja više, Bore je i ovaj zadatak uspješno obavio.:)

Post je objavljen 29.03.2007. u 23:59 sati.