feudalni file "Stubica"
Svinjska pisanica "Stubica" je specijalitet posluživan već u 16. stoljeću u plemićim kućama, danas se radi u Esplanadi. Mislim da bi ovo jelo mogli stvarno pripisati hrvatskim prostorima!
Pisanicu, operite, obrišite i po cijeloj dužini filea napravite udubinu pa napunite suhim šljivama, jedna do druge, kojima ste prethodno odstranili koštice i napunili ih svježim maslacem (ako nemate posebnu napravu za izdubiti pisanicu, možete od nje napraviti odrezak, natući ga, posoliti, rasporediti šljive, zaviti i učvrstiti čačkalicama!!!), zatim posolite, i na laganoj vatri u pouljenoj tavi pržite. Ostatke suhih šljiva narežite na sitne rezance i natopite u bijelom vinu (to napravite prije tako da šljive imaju vremena odspavati u vinu), te obadvoje stavite kuhati zajedno s pisanicom. Kuhanjem se količina vina smanjuje na jednu trećinu. Tada dodajte kiselo vrhnje i slatko vrhnje pa kuhajte još neko vrijeme dok ne dobijete gusti umak. Na kraju ulijte i domaću rakiju šljivovicu, te kuhajte još 1-2 minute. Umak korigirajte solju i paprom ako treba. Dobivenim umakom prelijte pisanice i sve još pospite sitno isjeckanim peršinom. Izuzetno važno je napomenuti da kod prženja pisanice pazite da se ne preprži, budući da je to najmekši dio mesa, bolje ga je izvaditi i staviti na topli tanjur, a umak zgotoviti posebno.
Prilog su domaći rezanci ili riža na maslacu. Kad bi bila salata od matovilca negdje blizu to bi bilo nešto! Vino ovaj put bijelo i to po mogućnosti isti fini rizling koji smo koristili pri izradi.
(4 manje svinjske pečenice /lungića/, 15 suhih šljiva, 40 dag maslaca, 0.3 dcl ulja, 0.3 dcl domaće šljivovice, 3 dcl kiselog vrhnja, 1.5 dcl slatkog vrhnja, pola vezice peršina, 2 dcl bijelog suhog vina, sol, papar)
Post je objavljen 29.03.2007. u 22:04 sati.