Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

CITIZEN KANE

BREAKING NEWS

Image and video hosting by TinyPic

Najmoćniji čovjek Hrvatske: Ninoslav Pavić

Danas su kod Majolice ručali Ninoslav Pavić 'Crni' i Ivo Pukanić 'Puki'. Ninočka se Pukiju žalio kako mu ne ide ta prokleta prodaja novina, ne odviše tužan, jer, ipak je Hypov konzalting dopao i u njegovo vlasništvo: Pavić i Nobilo vlasnici su 66% udjela u konzorciju koji je otkupio Hypo Consultants! Tako su Pavić i Nobilo - nevjerojatne li ironije! - postali vlasnici najatraktivnijih nekretnina Lijepe naše. O kojoj su oni sanjali još od najranije mladosti!
Ali, nije to važno, iako je to vijest godine!
Važna je zgoda koja sljedi, a koja ocrtava svu dekadansu trenutka u kojem živimo, gubitak svake moralne i socijalne orijentacije protagonista javnog života zemlje, kao i njihovu bahatost u izolaciji od velike većine njenih građana.
Dakle, u jednom trenutku u restaurant ulazi Vinko Grubišić. Pukanić se nedavno izmirio s Grubišićem, na njegovu molbu (o kojoj nešto više vrlo skoro), a i Pavić se prije dva mjeseca - upravo u trenutku zaoštravanja odnosa s Kutlom - potrudio pridobiti Grubišića za sebe, honorirajući 'Večernju školu' s 2 milijuna kn sponzorstva, pa nitko nije imao ništa protiv da se Grubišić pridruži stolu. Pukanić, vječno spreman na šalu, zamolio je da ih konobar slika, i, kako tvrdi, fotografiju će objaviti u prvom sljedećem broju 'Nacionala'. Pokazao ju je - još u fotoaparatu - predsjedniku, jer je netom po ručku požurio do Ureda predsjednika - i, kako kaže, i predsjednik misli da je to jako smiješno!
Ljubav Pavića i Grubišića jamči skori sukob s Kutlom, napose nakon što je Pavić postao jedan od najbogatijih građana Hrvatske, kojemu je sada sasvim svejedno što 'Globus' ne dosiže prodaju veću od 35000 primjeraka.
Ali, ono što posebno pogađa, to je ta orgijastična, autistična ne-svijest o kontekstu: ti ljudi misle da zaista posjeduju ovu zemlju, i da smo svi mi nemoćno idioti koji dovijeka moraju trpiti njihovo skaredno bahaćenje! Jer, kako drukčije protumačiti to obijesno fotografiranja smrtnih neprijatelja, potpuno nesposobnih čak i za iskrenu mržnju: Pavić i Grubišić ipak su zbog Pukanića završili u Remetincu, ali, što je to spram desetina i milijuna eura koje su stekli naročito nakon demokratskog obrata 2000-te! To je nevjerojatan fenomen: ta činjenica da su Pavić i Grubišić, zapravo cijeli Gruppo, da su ortaci dakle avanzirali uglavnom nakon 2000-te!
Ova zemlja zapravo vapi za 1999.godinom!
Za etičkim čišćenjem! (Hrvoje Franjić 28.03.2007. 23:08)

Image and video hosting by TinyPic

BUSINESS HR:

Iza kupnje Hypo Consultantsa stoje Nino Pavić i Petračev partner Mićo Carić

Iza brokerske kuće Auctor, koja je jučer navedena kao kupac Hypo Alpe-Adria Consultantsa Hrvatska (HCC) i Srbija - čiji portfelj nekretnina uključuje 50 projekata i više od 2 milijuna četvornih metara, od čega dvije trećine u Hrvatskoj - stoje predsjednik Uprave HCC-a Damir Farkaš, suvlasnik EPH Ninoslav Pavić, Zagrebačka banka te Milan Mićo Carić, poduzetnik i partner odvjetnika Ante Nobila, Hrvoja Petrača i pokojnoga Zlatka Bagarića, potvrdio nam je dobro obaviješteni izvor.

O konzorciju kojeg je radi kupnje HCC-a okupio Damir Farkaš - i za koji smo dobili potvrdu iz nekoliko izvora - pisali smo u tjedniku, koji je zaključen prije jučerašnjeg objavljivanja priopćenja iz klagenfurtske središnjice Hypo Groupa o prodaji Auctoru.
Međutim, nakon objavljivanja priopćenja dobili smo još jednu potvrdu kako iza Auctorove ponude stoji taj neobični konzorcij.
Komentar Marijana Palića, predsjednika Uprave Auctora, nismo mogli dobiti jer se nalazi na konferenciji Makedonske burze, što se na Ohridu održava od 29. do 31. ožujka.
Auctor - vodeći broker i vlasnik Lagune Novigrad
Auctor, koji je osnovan 1996., većinski je vlasnik hotelske tvrtke Laguna Novigrad, putem tvrtke Auctor Kapital koja drži udjel od 72,95 posto. Iza sebe Auctor ima ulaganja i u udjele u Končar Split, gdje su u godinu dana ostvarili izuzetan uspjeh, te Hotele Omišalj, a oba su udjela kasnije prodali.
Auctor je lani po prometu dionica na Zagrebačkoj burzi zauzeo prvo mjesto među brokerskim kućama, te drugo mjesto po ukupnom prometu.
Treći suvlasnik u Auctoru, uz Marijana Palića i Michaela Glazera, donedavno je bio Nenad Pavletić, dugogodišnji član NO Zagrebačke burze, za kojeg će mnogi kolege reći kako je uvelike utjecao na rani razvoj tržišta kapitala. Međutim,lani je sve iznenadio povukavši se iz brokerskog posla - izašao je iz Uprave Auctora i prodao svoj udjel u brokerskoj kući, no nije naveo kome.
Marijan Palić trenutačno je jedini član uprave Auctora. Michael Glazer je Amerikanac, koji u Hrvatskoj živi od sredine devedesetih.

Nenad Pavletić i Auctor oblikovali su tržište kapitala u njegovim najranijim fazama, kaže Pavletićev kolega iz Intercapitala Danijel Nevidal. Mišljenje dijeli i Denis Fudurić iz Interfinancea, koji ga kao i ostali kolege cijeni te smatra korektnom osobom koja je za tržište kapitala učinila mnogo. Zato i njegove kolege iznenađuje Pavletićeva odluka o potpunom povlačenju iz tog posla. One koji su i prije nešto načuli u vezi s tom mogućnošću, konačna je vijest gotovo zaprepastila. No možda je takva reakcija samo tradicija domaćeg tržišta na kojemu se poslovi teško mijenjaju ili je pak čuđenje veće jer je riječ o izuzetno cijenjenom brokeru. Njegovi kolege naime još nalaze zadovoljstvo u ovom poslu, što zbog očekivanja novina na tržištu i njegovih promjena, ili pak širenja njihova poslovanja na, primjerice, poslove preuzimanja i spajanja, upravljanja imovinom i sl.

Nenad Pavletić : Prvi istaknuti broker koji se zasitio posla na tržištu kapitala

Nije sigurno da će Pavletić prodati svoj udjel u Auctoru, a sigurno je da se neće povući iz vlasništva Lagune Novigrad, čiji je Auctor Kapital većinski vlasnik

Piše: Lidija Kiseljak
lidija.kiseljak@liderpress.hr

Prema informacijama koje ovih dana kruže tržištem kapitala, dugogodišnji predsjednik Uprave Auctor brokerske kuće Nenad Pavletić odstupit će s tog mjesta i najvjerojatnije se odreći i vlasništva Auctora u kojemu sa svoja dva partnera dijeli 33 postotni udjel. Tu tvrdnju Pavletić ne demantira ali i ne potvrđuje, međutim, na osnovi prijašnjih razgovora s njim ta odluka ne iznenađuje.

- Više od deset godina bavljenja istim poslom zasitilo me i sljedeći mi posao sigurno neće biti unutar brokerske kuće - izjavio je nedavno Pavletić u neformalnom razgovoru. Ta je najava, međutim, iznenadila i u potpunosti zbunila njegove kolege s kojima smo kontaktirali i kojima ona nije draga. Izuzetno ga cijene i smatraju osobom koja je obilježila tržište kapitala. Bio je i prvi voditelj Udruženja brokera u HGK-u. Osim toga, Auctor je od početaka jedna od naših najjačih brokerskih kuća, a prema visini prometa među najvećima. Ove godine Auctor bilježi promet od oko tri milijarde kuna na obje burze, ali i nešto veći pribroji li se i promet od dražbi za tvrtke iz HFP-a. U prošloj godini prema visini prometa zauzeli su na tržištu četvrto mjesto, a u šest ovogodišnjih mjeseci treće. No prema visini prometa dionica prošle su godine zauzeli prvo mjesto, a ove godine, u šest mjeseci, drugo.

Orijentacija na institucionalne ulagače

Nije sigurno da će se Pavletić iz posla povući u cijelosti, odnosno i prodati svoj udjel u Auctoru. No vrlo je vjerovatno da se neće povući iz vlasništva Lagune Novigrad, u kojemu Auctor Kapital ima većinsko vlasništvo i jedno je od najcjenjenih preuzimanja jedne brokerske kuće. Inače, uz Pavletića vlasnici Auctora su Marijan Palić i Micheal Glazer. Zajedno su startali 1996., u vrijeme kad su se na tržištu kapitala počele događati najznačajnije promjene zbog obavljenih ili tek najavljenih privatizacija. Auctor je startao s početnim kapitalom od 400 tisuća kuna, a uskoro ga povećao na 4 milijuna, kako bi mogao zakonski poslovati.

Gotovo je u cijelosti orijentiran na institucionalne ulagače, koji u ukupnom prometu sudjeluju s 90-postotnim udjelom. Među njima ima i stranaca, najvećim dijelom sa sjedištem u Londonu. Domaći klijenti su im vodeće hrvatske tvrtke, i godinama su im ostale vjerne. Auctor brokerska kuća svoje je poslovanje širila na Auctor savjetovanje i na Auctor Kapital. Tako su se okušali i u preuzimanju dijela vlasništva. Primjerice, svojedobno u Končar Split i Hotele Omišalj, ali u oba su slučaju udjele prodali. No, u splitskom Končaru uspjeli su već u prvoj godini nakon preuzimanja ostvariti dobit i povećati likvidnost, bez otpuštanja zaposlenika i uz postojeći menadžment. Kao što nam je svojedobno izjavio Pavletić, ulazak u vlasništo nekih tvrtki iziskuje analitičke vještine zbog procjene vrijednosti tvrtke, uočavanja snaga, slabosti i perspektiva.

Odlazak prije promjena na burzi

- No to jednom stečeno znanje iskoristili smo i za vlastite strateške ciljeve. Ušli smo u najperspektivniju djelatnost u Hrvatskoj, turizam, a ujedno i u nekretnine čija vrijednost raste - rekao je Pavletić.

Iako su mnoge brokerske kuće prerasle u investicijske te otvorile svoje investicijske fondove, Auctor je odbijao ideju osnivanja fondova, iako bi mu to olakšalo poslovanje. Naime, objašnjenje je bilo da bi osnivanje fondova onemogućilo individualni pristup ulaganju njihovih klijenata, jer svaki ima svoju nišu. Osnivanje fondova olakšalo bi im posao, jer bi pod upravljanje stavili 700 do 800 milijuna kuna vrijednih sredstava svojih klijenata i samostalno vodili ulaganje tog novca.


Image and video hosting by TinyPic

NAPRAVIMO SADA MALU TROTAKTNU KRONOLOGIJU DOGAĐAJA:

PRVI TEKST, U KOJEMU SE ŠTURO DAJE OBAVIJEST O PRODAJI HYPO KONZALTING FIRMI

Startao završni krug za prodaju Hypo Consultants

Osam zainteresiranih ušlo je u završni krug natjecanja za prodaju dvije konzultantske tvrtke austrijske banke Hypo Group Alpe Adria, od kojih je jedna i zagrebačka Hypo Alpe-Adria Consultants Croatia, izvijestio je bečki gospodarski list Wirtschaftsblatt. Financijski krugovi navode da je za kupovinu HAAB-ovih konzultantskih tvrtki "jako zainteresiran" talijanski poduzetnik Maurizio Zamparini, predsjednik talijanskog nogometnog kluba FC Palermo i nekadašnji vlasnik lanca trgovina Mercatone-Emmezzetta.
Zamparini je već razgranao poslovanje u Hrvatskoj pa ove godine namjerava u Zagrebu otvoriti trgovački centar, a planira izgraditi i još jedan takav objekt i u Rijeci. Uz Zamparinija, za HAAB-ove tvrtke koje posluju s nekretninama zainteresirani su i američki investicijski fondovi, jedan konzorcij hrvatskih poduzetnika i jedna hrvatska banka.
HAAB želi prodati obje tvrtke odjednom a njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 160 milijuna eura. Dvije trećine objekata iz njihova portfelja nalazi se u Hrvatskoj a ukupna tržišna vrijednost njihovih portfelja znatno premašuje njihovu knjigovodstvenu vrijednost, piše Wirtschaftsblatt. Prodaja bi trebala biti zaključena do 23. ožujka a zaključni pregovori do 12. ožujka. HAAB je dosada potvrdio tek da se vode pregovori o prodaji, ne objavljujući detalje."

Image and video hosting by TinyPic
DRUGI TEKST, U KOJEMU SE ŠTURO DAJE OBAVIJEST DA JE PRODAJA HYPO KONZALTING FIRMI OBAVLJENA

ZAGREB - Zagrebačka brokerska kuća Auctor novi je vlasnik Hypo Alpe-Adria Consultantsa u Hrvatskoj i Srbiji, priopćeno je u srijedu iz Hypo Alpe-Adria-Groupa. Ugovor je sklopljen prošli petak i time je završena prodaja tvrtke kćeri Hypo banke, koja je trajala nekoliko mjeseci. Cijena po kojoj je obavljena transakacije nije objavljena.

- Zanimanje za našu tvrtku kćer Hypo Consultants bilo je ogromno i na kraju smo se odlučili za ‘visokokaratnog’ kupca koji je uvjeren u dokazanu uspješnost strukture i razvojne filozofije grupacije - istaknuo je izvršni direktor Hypo Groupa Sigfried Grigg te dodao kako za Hypo Group prodaja znači fokusiranje na core business banke.
Tvrtka Hypo Consultants osnovana je 1997. i svoje poslovanje temelji na ulaganjima u strateške vlasničke udjele. Specijalizirala se za kupnju, razvoj i prodaju projekata komercijalnih nekretnina.

Portfelj nekretnina Hypo Consultantsa uključuje više od 50 projekta površine dva milijuna četvornih metara, od čega se dvije trećine odnosi na Hrvatsku. U njemu su, pojašnjava se u propćenju, osim nesagrađenih zemljišta, poslovni, stambeni i turistički projekti.

- Ova akvizicija označava ključni korak prema razvoju tržišta nekretnina te će u jugoistočnu Europu privući vodeće svjetske ulagače i fondove za ulaganja u nekretnine - tvrde u Auctoru.

Prodaja tvrtke kćeri Hypo banke, koju su u Hypo Groupu prozvali kodnim imenom “operacija Cherry”, počela je još u jesen prošle godine. Među zainteresiranim kupcima spominjala su se mnoga zvučna imena, kao što je talijanska grupacija Pirelli, Zagrebačka banka, Anto Nobilo... Hypo Groupa, koliko se moglo u srijedu iščitati iz priopćenja, nastavit će financirati projekt iz portfelja Hypo Consultantsa. (jl)

Image and video hosting by TinyPic
TREĆI TEKST, KOJI CIJELU OVU SITAUCIJU JASNO PREDVIĐA I NAJVALJUJE DAVNO PRIJE NO ŠTO SE ZBILA

U tekstu koji sljedi, a koji je objavljen na Patologiji nešto više od prije mjesec dana, BTW su objavljena imena članova konzorcija koji se spominje u uvodnom tekstu o prodaji Hypovih konzultantskih firmi:":...za HAAB-ove tvrtke koje posluju s nekretninama zainteresirani su i američki investicijski fondovi, jedan konzorcij hrvatskih poduzetnika i jedna hrvatska banka."
Otvaram natječaj u pogađanju prezimena hrvatskih poduzetnika koji čine jedan konzorcij!

"... Ovo što ću sada napisati molim da shvatite doslovno, ali, jednako tako ni na koji način ne želim dekuražirati Patogloge od izlaska na izbore, širiti apatiju i stvarati atmosferu defetizma i fatalističke pomirenosti sa zlehudom sudbom večnog status quoa u plebejskoj statici panonskog bentala. Dakle, nedavno sam pitao Malenicu neka nam objasni, kad je već mudo i kad je u ringu, kako su to Stajp, šjor Ivo i Račan uvezani u jedan bizmis, čineći od hrvatske političke scene teatar sjena, običnu farsu, a od građana, da ne duljim - glupane! Pa evo: osim što su Zagrepčani idioti jer toleriraju da Bandić i Sanader na nizu firmi posluju fifty-fifty, kao recimo na televiziji Z1, koja je donedavno, dok ja nisam o tome raspravljao na portalu 'Jutarnjega lista', bila u vlasništvu IGH i tri fizičke osobe, pri čemu je jedna, Pero Lozica, odvjetnik Hypoa i veća šarža od Nobila, Carića i Pavića zajedno, jamstvo participacije Bandića, a IGH, pod kontrolom Radića i Dropulićke te neposrednih upravnih egzekutora, notorna je HDZ-ova firma, da bi se sada ponovo pokušalo zabašutiti to partnerstvo kroz firme neizbježnog gospodine Bitange, tako su na državnoj razini - da, zaboravio sam kazati: ove rabote Sanadera i Bandića već su ionako ostavarena Velika koalicija HDZ-a i SDP-a, i to je Račana još prije Nove godine ponukalo na izolaciju i promišljanje što da učini i kako da uzmakne, jer, očito, izbori su na razini Mesić-Sanader-Bandić dogovoreni!, pa tako Mesić i izlazi s prijedlogom Velike Kolicije stalno iznova - dakle, na državnoj se razini to parterstvo najljepše vidi u Škegrinoj "Trećoj sreći": tu mali Račan reklamira "Mukte" (ne znam znadete li cifre toga posla, ali dvij-tri godine takvih reklama i mali će moći kao Čačić kazati da je prije tridesete riješio život!), Mesić je in posredstvom Ergovićeve "Nexe" grupe, a Ivo Sanader je u zadnji čas ubacio "M San Grupu", koji je baš prošle godine, najviše zbog poslova s državom, prvi put prešao granicu prometa od 1 milijarde kuna! Dakle, predsjednik, premijer i šef oporbe posluju zajedno, pametno, daleko od očiju javnosti, a ovo je samo jedan, najčišći, najogledniji primjer: kao zmija, ležiš, a ideš! (Za znatiželjne, osim Todorićeve Jamnice i švedskog Tele2 u konzorciju su tvrtke Dalekovod, FIMA holding, Croatia osiguranje, NEXE Grupa, Konstruktor inženjering, M San Grupa, Institut građevinarstva Hrvatske te Privredna banka Zagreb; sjajno drušvo, i posebno inspirativno kad se pogleda tko je tu ušao i po kojoj logici: naime, dovoljno je zapitati se kako nastaju takvi konzorciji, KOJOM LOGIKOM!).
Takvih primjera ima kolik god želite: najljepši su oni graditeljski, u ovoj pomami slobodnozidarskog poduzetništva, gdje Bandijeras služi samo kao egzekutiva narudžbama s vrha: nema dana, veli Milan, da ga pet puta ne zovu samo s Pantovčaka! Mada, kakve fotke stižu iz Šelina doma, teško da ima potrebe za telefonskim dogovorima; bit će da je riječ tek o podsjetnicima).
Idemo dakle s Asocijacijama, pri čemu, kao što je vidljivo, nije osnovno pogoditi na koga se tu misli, nego je presudno zadati što bolju asocijaciju: npr., ako želite acocirati vezu Mesića i Jamba, što kažemo? Pa jasno - pop Duka! I tako...bit će jakoooo zabavno.
Mene će, naravno, najaviše zabavljeti asocijacije tipa: Gavin - Šoljan ili ZAMP - Josipović, ali, to su moje male, kako sam kazao, idiosinkrazije. Snifanje, što ćete!
Toliko za sada. Nastavljam sa ovim osmatranjem i javljanjem već za pet minuta. Moram da karam."

Daklem, o kojem je trojstvu riječ? (NEMANJA 19.03.2007. 03:24)

Image and video hosting by TinyPic

AD HOC ANALIZA ONOGA ŠTO SE DOGODILO
Iz pera neznanog obožavatelja

Priopćenje o ovoj transakciji posve je besmisleno, a takvo je što moguće samo u ovoj vukojebini od Kroatistana. Evo ti malo infomracija, prijatelju, da dopuniš panoramu odnosa u našem političko-poslovno-obavjšetajno-kirminalno-rezidentskom untergruntu, o kojem tako nadahnuto i nevjerojatno obavješteno pišeš:
1. Kužatori iz Auctora, to u tekstu ne pise, otisli su u tu firmu iz Zagrebačke banke, ali su sve vrijeme zadrzali s njom vrlo dobar odnos. Dotad, do 1996. radili su u Zabi na pretvorbama i privatizacijama. Zaba je napravila najvise pretvorbi u Hrvatskoj, jer je bila povezana s najvise firmi u Hrvatskoj. Njezine su pretvorbe i Dukat i Ledo, Jamnica, Konzum, turisticki portfelj (Lukovic je godinama bio predsjednik nadornog odbora Lure, a kad je Luka nije htio prodati Vlahovicu, Lukovic je izisao).
2. Ergo, ta dvojica odlaze iz Zabe i osnivaju brokersku kuću. Da bude jasno, brokerska kuća ne može i ne smije kupovati portfelj te velićine za sebe, jer ona radi za klijente. Ovdje stoji da su devedeset posto njezinih klijenata institucionalni investitori. Brokerska kuća je preprodavač i ima ogranicenja u stjecanju vlastite imovine. Ona nije fond.
3. Michael Glazer, kojeg ovdje navode kao suvlasnika, a kojega ti vrlo dobro znaš jer u krugovima financijskih trzista slovi kao američki špicl, žrtva je balkanskog pojednostavljivanja. Da objasnim:
Bila je nekolicina tih stranaca u Hrvatskoj, na primjer Dielacher, koji je organizirao Pukaniću sve njegove relacije s Hypo bankom i cak mislim da je jedno vrijeme upravljao Pukijevom firmom, iz sjene. Što je sve Dielacher odradio u Hrvatskoj, na primjer VIPnet, zatim zastupao Švedjane u neuspjeloj kupnji HT-a kad je Škegro mislio da Dielacher radi za obje strane, moglo bi se u zasebnom tekstu. Takav je i Gavin Susman, predsjednik Uprave Iskon Interneta i sadašnji suprug Ivane Šoljan, i ti su tipovi stvarno radili eufemizmom kazano mutno, ali sasvim primjereno hrvatskim okolnostima.
(zakonskim i obicajnim). Znam da je name droping omiljena metoda EPH-ovih mahera Butkovića i Kuljiša, pa evo, u toj manirai nastavljamo u revijalnom tonu: Glazer je dugo hodao sa onom Snjezanom Plevko, koja je bila pomocnica u Ministarstvu rada zaduzena za mirovinsku reformu a prije toga asistentica na Ekonomskom. Kad je dosla nova vlast (Racanova) ona je otisla u Svjetsku banku. Ali, pogledaj, Glazer nije otisao za njom natrag u Ameriiku nego je ostao u Hrvatskoj, pa je veza prekinuta iako se ona nadala udaji.
4. Idemo dalje. Čovjek koji je u Upravi Hypo banke radio sve te poslove s nekretninama, s financiranjem medija i sl. zove se Igor Kodžoman. Kodžoman je sa Smolecom posredovao u ratu oko Nove tv. Najzanimljivije je da je Kodžoman bio čovjek koji je potpisao šuplju reviziju Dubrovacke banke, dok je radio u hrvatskom Ernst&Youngu, ili nekoj takvoj revizirskoj kuci, nakon čega bi u svakoj normalnoj zemlji, na svakom normalnom financijskom trzistu dobio vjecni izgon. Ne mislim da ga je zasluzio, nije on sam kriv. Ali, umjesto da bude maknut sa strane on ide u Upravu Hypo banke i radi velike poslove kojima je sad kraj.
5. Kraj je nastupio otkad je ondje nakon posljednjih izbora dosao Kresimir Starčević, direktno iz HFP-a, gdje je po Linićevim naputcima privatizirao portfolio, odnosno cistio sranja koja je ostavio Vojković i prethodnici.


Moj je scenarij ovakav. Hypo je upao u krizu likvidnosti. Nije to slucajno, svi su znali što Hypo radi, ali neka radi, dok voda ne dođe do grla. Dakle,
imamo puno imovine, nemamo casha. U Hrvatsku narodnu banku dolazi Davor Holjevac (prije clan uprava Privredne i Zabe, težak covjek koji se posvadjao i s Lukovićem i s Prkom, i mislim da ga je Rohatinski uzeo baš zato). Holjevac je zadužen za kontrolu bankarskog sustava. Prvi zadatak, Hypo. Nalog, dođite do casha, prodajom nekretnina. Nemre se to prodat odjednom, za to je potrebna združena aktivnost financijskih institucija. Uporedi na primjer koliko je svjetskih banaka dalo posljednji kredit Ini, a koji je duplo manji od ove svote koja se spominje kao vrijednost portfolija Hypo banke. Hypo je upao u probleme i u Austriji i u Hrvatskoj. Slučaj je identičan Dubrovackoj banci, samo su ono bila grozna vremena kad casha nije imao nitko, pa se sve slamalo. Dakle, kako god da je bilo, prodaja je obavljena uz potporu Zabe i vjerojatno i drugih banaka. Prodaja sigurno ide na dugi rok, kreditima koji se otplacuju i sigurno ce Hypo opet iskazivati gubitke. Onaj tko je preuzeo nekretnine, a zapravo samo upravljanje njima, nastojat ce daljnjom prodajom dobiti vise nego sto je platio, i to ostvarivanjem pozitivnog cash flowa. Drukce to ne ide, jer nikad ne znas koliko zapravo imas. Pavić i Nobilo za takvo sto nemaju ni znanje ni ljude. Ako Paviću Stipe Orešković vodi EPH, onda je to jasno. Oni su mozda za dobivanje kredita zalozili nesto svoje, oni uvijek mogu kao i Zagorec skupiti milijun ili deset milijuna u cashu, ali upravljati tako velikim poslom moze samo netko jaaaako mocani jako uvjezban, puno mocniji nego Hypo (koji se dakle nasukao). Nutra je netko poput Glazera, ali nutra mora biti i neka moćna financijska institucija. Je li Zaba, ili se ona uobičajeno drzi distancirano (to je Lukovicev obicaj da samo odobri neku kreditnu liniju s prvoklasnim osiguranjima), koliko je u prici Privredna... ili vanjski financijeri... Možda je Pavic založio (a to znaci prodao) sve svoje u EPH da udje u posao s nekretninama... Zuzul je, kazu mi, htio s nekim fondom lani ući u nekretnine, al koliko je usao, nemam pojma. Malo po malo stvari ce izici na vidjelo. Budi uvjeren, kapital je u ovom slucaju impersonalan. Svojedobno Zaba je drzala u saci Todorića. Nije mogla izdrzati stisak jer je taj idiot divljao i prepustila ga je Europskoj banci za obnovu i razvitak. Sta se dogadja, EBRD ulazi u vlasnistvo (desetak posto), ali ondje šalje i svog covjeka, nekog bosanskog Sašu, mislim da je Hrvat moguće iz mješanog braka, za clana uprave, koji vodi poslove u regiji, a to su glavni Agrokorovi poslovi. Dalje, EBRD drzi Todorica s takvim kreditnim linijama i ugovorom u kojem on bez njih ne smije ni auto kupit. Todoric je uspjesan jer je poslusan. Pogledaj njegove izjave iz 2000, kad prelazi iz Zabinog zagrljaja u EBRD-ov. Kaze on, ne idem u Srbiju. Dvije godine posliej kupuje Frikom, pod mus, i sponzorira njihovu rukometnu repku (kroz Frikom). Ja kuzim da Pavic i Nobilo sad nesto kao s Pukijem spletkare. Medjutim, na Haskom sudu Nobilo ne govori engleski, sto znaci da je za susrete sa strancima - papak. Ne znam kakvo je Pavićevo znanje engleskog, vjerujem ne osobito, a Puki govori sigurno varijantu velikogoričkog engleskog. Dakle, kad dečki koji stvarno odlućuju igraju igru onda su ti blesani u stanju samo ugrubo ulovit sta se stvarno dogovara. Ali OK, prihvaćeni su jer imaju u Hrvatskoj svoje krugove. Pogledaj sta Puki pise o susretu s Rajicem u Zenevi- seljacina. Pa to i jest u njihovom dosegu da rucavaju kod Majolice, da setapsu po ramenima i da podriguju. Za prave financijske moćnike to je kao da su u se popeli na stol u Ludnici. A vjeruj mi, takvih u Hrvatskoj ima. Na primjer, Škegro puno bolje kuži priću i ima firmu s dečkom koji je završio Harvard (Tomo Matic). Škegro - koliko vidim - ne ide u nekretnine, jer zna koje je to lobisticko-politicko sranje. Priča s nekreninama je za idiote poput ovih koje si ti spomenuo da budu topovska hrana. Ako su Nobilo i Pavić nutra, to moze biti da su se polakomili, a nesvjesno su uletili u posao koji bi im mogao biti labudji pjev. Zapamti, nitko ne moze izracunati koliko ce neka nekretnina vrijediti za tri godine, nitko, nikad. Evo, u Americi su im cijene pocele padati. Bernake ce morati spustati kamate da odrzi cijene... da ne bude sranja. Koji je scenarij pripremljen za nasu dvojicu idiota, hoce li oni u mirovinu s deset milijuna za dvije godine, ili su pusteni da propadnu - vidjet cemo. Hypo se izvukao, mozda se izvuku i oni. Nemaju na koga. Jedina im sreca moze biti pozitivan scenarij - da H. udje u EU, da se cijene odrzavaju itd. Ali, moze nastupiti i negativan scenarij ... U svakom slucaju, ne čudi me da za njima hoda zaštita.

Inace, Nineka je u biznisu pratio Zdenko, Adrovic (Reiffeisen) naravno, ali mu je Ninek postao prevelik, a Adrović je kukavica. Vjerujem da u ovoj priči s nekretninama nema puno Adrovica (Reiffeisena) Znaš tko bi mogao izvući Nineka kad upadne u probleme s cashom za te nekretnine (naravno, ako ih nije dobio za bagatelu). Naime, o čemu se radi s nekretninama. Ti imaš ljude zaposlene, ali im ne mozeš dati sobu ako nemaju za hranu. Dakle, Ninek i Nobilo te nekretnine moraju nekako pretvarati u živu lovu. Oni moraju imati obavezu vraćanja kredita. HNB neće prihvatiti da im banke prolongiraju obaveze, jer to vodi u krizu, dovodi i banke u opasnost da nemaju casha a to je katastrofa koju smo vec prošli. Sve sto je HNB radila kod prošle bankarske krize je bilo da natjera banke da smanje svoju imovinu u nekretninama i sličnim glupostima. Zato Hypo kaze da se sad vraca svome core businessu. Banke moraju imati sound izvor casha za trenutke poremečaja . Ninek i Nobilo moraju dakle od svojih nekretnina praviti cash da vraćaju dugove bankama. Moraju kad im dospijeva rata (mjesečno, polugodišnje) tržiti te nekretnine... To je cash flow, ugrubo, ima tu jos financijskih finesa. Oni nemaju financijaše koji to znaju raditi. Zapravo, takvih koji to znaju raditi u Hrvatskoj i nema jer je to ludo tržiste, još nestabilizirano, još bez ikakvih trendova. Na takvim se vodama može ili postati milijarder, ili zavrsiti u lancima. Ninek i Nobilo računaju na svoje političke pozicije, to im može biti jedini oslonac. A ni politika nije baš stabilna, svašta se može dogodit. Dakle, ako ih je Hypo oženio, ako su ušli u nekretnine samo ih sreća moze spasiti. Budale.

Image and video hosting by TinyPic

Izložena je analiza istovremeno instruktivna i zbog obilja podataka ali i zbog naivnosti optike. Evo zašto:
1. Sasvim je očito da je cijeli portfelj nastao i ideološki i operativno uz placet državne politike Hrvatske. Dokazuje to i izdvajanje istarskih zemljišta netom prije transakcije.
2. Politika je dakle, što znači državni vrh, odobrila i ovu transakciju.
3. Cijela je transakcija izvedena panično: nakon sječe glava u Hypou koncem prošle godine, i, preventivno, kako stoji u tekstovima, kao anticipando sadašnjih događaja oko Petrača i Zagorca: Beč istražuje Hypo, a Hypo se kao nakanio baviti core businessom, lišavajući se portfelja od 1,5 milijardi eura tek tako! Ha, ha, ha! Imbecilno! Usred projekata kakav je Zavrtnica, npr.!
4. Nevjerojatana je ova transverzala od državnoga vrha, preko obavještajnog vrha, involviranih istražnih organa, začudnih financijskih krugova, medijskih magnata, odvjetnika, poduzetnika nesumnjive prošlosti, stranih agentura, Crkve itd.itd.! Takvo drušvo jamči isplativost cijelog ovog poduhvata, ali, pokazuje i njegov karakter: lukrativne su nekretnine dobrim dijelom zemljišta tvrtki u stečaju, čije je stečajeve brižno nadzirala država!: dakle, sam je portfelj nastajao pod paskom države, učito u jednoj jedinoj namjeri: da ta zemljišta kad-tad dođu u posjed sasvim određenog kruga privatnih vlasnika. Možda je ova transakcija tek cover: možda će zemljišta i novac od njihove prodaje biti konačno distribuiran širem krug političkih korisnika usluga neposrednih egzekutora cijele operacije! Možda su konačno svi uključeni tek menađeri državnog kapitala!

Unatoč svemu, jedno je sigurno: knjigovodstvena vrijednost firmi bila je procijenjena na 160 milijuna eura. Neki su stvarnu vrijednost procijenjivali sve do 1,5 milijarde eura. Ovako ili onako, Nino Pavić je postao vjerojatno najmoćniji čovjek Hrvatske, a, izgleda, i regije.
Zapravo, treba mu čestitati: u 17 godina, od čovjeka koji nije htio ovu zemlju, postao je njen najmoćniji građanin.
To je jedna od najnevjerojatnijih priča o životnom uspjehu za koje ja znam.
Sve bi ostalo bila obična nedostojna zavist.
Nino, čestitam!
Najiskrenije.

Bez obzira koliko je tranu Sanader, koliko Stipe, koliko bog otac, Nino je - jasno, uz Tonija i Miću - ispao nevjerojatan frajer!
Chapeau!


Post je objavljen 29.03.2007. u 12:52 sati.