Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Aktuališe - Obesnelova mjesečna konferencija za novinare

Danas je Vojko Obersnel održao redovitu mjesečnu konferenciju za novinare.
Prvo se osvrno na vladine samohvale o povećanju proračuna zbog promjena načina financiranja lokalne samouprave. «Točno je da je Rijeka dobila 12 milijuna više nego prošle godine, jer to odgovara povećanju poreza na dohaodak što ostaje gradu, međutim točno povećanja od poreza na dohodak i poreza na dobit vidi se tek nakon pola godine, pa je vlada s bombastičnim izjavama samo dva mjeseca nakon izmjene načina financiranja izašla jedino radi nadolazečih izbora.» smatra Obersnel.
Dodao je da je vlada zaboravila napomenuti da je donjela dodatni namet koji je opteretio investitore prilikom gradnje kuća ili trgovačkih centara. Riječ je o Vodnom doprinosu zbog kojeg je gradnja stanova na Rujevici poskupila za milijun i 700 tisuća kuna. Apsurd je tim veći što je Vodni doprinos donesen da se zaštiti voda, dokse taj namet primjenjuje na investicije koje direjtno služe zaštiti voda.
Zatim se osvrnuo na gradske obveznice. Naime, 10. ožujka je istekao rok do kada se vlada trebala očitovati o zahtjevu grada za dodatno zaduženje na gradske obveznice, odnosno poglavarstvo je zatražilo da se već odobreni dug preraspodijeli tako što bi ove godine dobili 99 milijuna kuna umjesto 60, a iduće godine 20 milijuna kuna. Ako iz neslužbenih izvora gradonačelnik saznaje da su stručne službe dlae pozitivan odgovor, međutim drži da zbog političkog kažnjavanja Rijeke zbog nelojalnosti zahtjev grada neće proći.
«U isto vrijeme vlada će financirati 50% gradnje rukometne dvorane u Zagrebu.» požalio se Obrsnel. Na novinarsko pitanje da je i u Zagrebu na vlasti SDP, pa po kojim kriterijima to vlada politički kažnjava Rijeku, Obersnel je odgovorio da HDZ još nije izgubio nadu za povratkom na vlast u Zagrebu.
Osvrnuo se i na kritike iz gradske oporbe da bazeni neće biti izgrađeni do kraja, te je rekao da mirno spava, što znaći da gradnja bazena ide planirano, te da neće biti kašnjenja.
Najavio je nove projekte. Preoblikovat će se trgovačko društvo Rijeka promet u dioničko društvo iz razloga što će biti nositelj investicijskog programa vrijednog 286 milijuna kuna čime će se graditi prometnice i garaže Zagrad i na novom autobusnom kolodvoru Žabica, a pretvorbom u dioničko društvo Rijeka promet će transparentnije baratati i poslovati s novcem.
Osim toga predložit će poglavarstvu osnivanje nove gradske tvrtke koja će upravljati sportskim objektima u vlasništvu grada, održavati ih i biti zaduženo za gradnju novih sportskih objekata.
Na novinarsko pitanje kada će biti otvorena terapijska zajednica na Pulcu, Obersnel je odgovorio da bi i on to želio znati. Naime, poglavarstvo je od ministarstva zdravlja i socijalne skrbi zatražilo preuzimanje upravljanja nad terapijskom zajednicom, međutim iz ministarstva još nije stigao odgovor.
Upoznao je novinare da je Grad pokrenuo spor protiv Republike Hrvatske u kojem traži nadoknadu štete nanesene Enrgu zbog zakona kojim se komunalno društvo pretvara u tržišno, ali je vlada zbog pritiska Europske Unije zakočila provedbu zakona, što je onemogučilo Energu da u skladu s INA-inim povećanjem cijene nafte poveća cijenu svojih usluga, čime je direktno nanjeta šteta poslovanju Energa.
Požalio se na rad državnih inspekcija koje su brze kada treba dati rješenje Energu, dok u slučaju štrajka čistačica firme «Orkan promet», čije usluge koristi Autotrolej, koje tri mjeseca nisu dobile plaću inspekcija nije reagirala. Stoga je Obersnel kao predsjednik skupštine Autotroleja zatražio da se novac da direktno čistačicama, a ne na žiro račun tvrtke.
Na novinarsko pitanje podržava li poziv Ujedinjene lijevice predsjedniku Venezuele Hugo Chavezu da posjeti Rijeku, Obersnel je odgovorio da mu je Chavez simpatičan zbog njegovog otpora nekim segmentima Busheve politike, međutim neke njegove vladajuće metode ne smatra demokratskim. A tome niti ne doprinosi jeftina Venezuelanska nafta, jer smatra da za razliku od Londona Rijeka nije tržišno zanimljiva Venezueli za plasman nafte, te sve takve spekulacije smatra potpuno neozbiljnima. Zatim je kritizirao Ujedinjenu ljevicu da se budi samo pred izbore, te da njega niti SDP nitko ne treba učiti antifašizmu, socijaldemokraciji i ljudskim pravima. Osim toga u Rijeci nikada nije došlo u pitanje proslave 3. svibnja kao dana grada.
Dakle, je li na pomolu je sukob na ljevici?
Naime, SDP se, za razliku od novih ljevih stranaka u državi, očito nije pomamio za usponom socijalista u Latinskoj Americi, za koje drže da su predaleko od SDP-ovog omiljenog trećeg puta koji je doveo do toga da su razlike između vodeće desne (HDZ) i lijeve (SDP) stranke u Hrvatskoj minimalne.


Post je objavljen 28.03.2007. u 13:49 sati.