Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/forsakenworld

Marketing

LEGENDE O VAMPIRIMA DILJEM SVIJETA dio 2.

zadrzat cemo se na nasem dragom Balkanu, her tu su legtende o vampirima ipak najzastupljenije. idemo malo do Grcke.
tijekom 19 stoljeca vjerovanje u vampire je bilo cesto u grckoj, grcki obicaji su mozda cak i propagirali to vjerovanje. zabiljezeni su rituali iskapanja tijela mrtvih nakon tri godine i odredivanje stupnja raspadnutosti. ako je tijelo bilo skroz raspadnuto, ostaci su bili polozeni u lijes- e sad tu je mala rupa u tekstu. tekst je na engleskom pa ne mogu tocno odrediti sto zeli reci ja cu citirati pa vi sami odredite.
"...the remaining bones were placed into a box by the relatives and wine poured ower them..."
nije bas jasno dali su kosti bile ponovo zakopane s kostima drugih ranije umrlih rodaka i po njima proliveno vino ili je ta kutija dana na cuvanje zivucim rodacima pa po njima proliveno vino ili su pak rodaci zakopali tu kutiju. kako bilo da bilo, odredite sami. meni je svejedno.

prema grckim vjerovanjima, vampirizam se mogao pojaviti kroz vise znakova: ekskomunikacija ili oskrnavljanje svetog dana, veliki zlocin, umiranje u osami. ostali praznovjerni znaci i uzroci bili su skok macke preko groba, jedenja mesa ovce koju je zaklao vuk ili ako vas je netko jednostavno prokleo.

Izgled je varirao diljem grcke i najcesce se smatralo da su isti kao i obicni ljudi. No to nije bio slucaj bas u cijeloj grckoj. Na mount pellionu su svijetlili u mraku, na saronskim otocima su mislili da imaju grbe na ledima i duge nokte a na lezbosu su imali duuuge ocnjake kao vukovi.

Isto tako mogli su biti posve bezopasni, vracajuci se u svijet kako bi pomogli svojim udovicama/udovcima u poslu. No najcesce su ih smatrali nemilosrdnim predatorima koji su ubijali svoje zrtve i pretvarali ih u vampire. Ljudi su ih se panicno bojali i cesto bi otok ili manje selo poharala panika da vampiri napadaju bas njihov otok ili selo. Nicholac dragonimus je zabiljezio takav slucaj na naxosu 1930, nakon čega je uslijedila epidemija kolere.


Post je objavljen 27.03.2007. u 20:50 sati.