Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigica

Marketing

Evo mene opet. Danas nam je u školi bija neki gong za EU. Ka raspravljali su o ulasku naše drage Hrvatske u EU, te koje su pozitivne i negativne strane. Baš me boli kurac za EU i volila bi da ne uđemo. A što stvarno mislim izrazit ću kroz sastav.
Dok sam išla u školu, čitavo vrime sam razmišljala što je prije nastalo kokoš ili jaje? Kako nisam došla ni do kojeg zaključka, odlučila sam se za opciju Bog je stvorija sva bića na Zemlji (iako se znanstvenici s time baš ne slažu).
I kad sam stigla isprid škole, već sam teško uzdahnula i osjetila svo breme svijeta na svojim leđima. Teškim korakom vukla sam se u tu ''ustanovu prokletih'', tješeći se da ćemo u 2 već izaći.

Na putu kući, cupkam ja polako dok kiša neumoljivo pada kad vidim dvoje dečkiju kako zagrljeno šetaju kolodvorom. Nisam tila odma pokazat onaj osuđenički stav jer neman ništa protiv pedera i lezba, al zgadija mi se ručak. Možda ni nisu pederi, al tko će znat u današnje vrime kad je svit pun svakakvih ljudi.



Hrvatska u Europi bez granica

Do uspostave nezavisne i suverene hrvatske države, težili smo da imamo svoje granice. Sad kad imamo granice, težimo da uđemo u EU.
Da li srljamo kao guske u maglu, ili je EU svjetlo na kraju tunela? Da li će se hrvatski čovjek ponovo naći u okovima koje mu nameće tuđinac ili će pak zakoračiti u zemlju punu mogućnosti o kakvima do danas nije niti sanjao? To su samo neka od bezbroj pitanja koja nas muče.
Hrvati bi mogli pronaći posao u bilo kojoj od članica EU. Hrvatski intelekt bi napokon bio cijenjen na razini kakvu zaslužuje, a koju još uvijek ne može dostići u svojoj domovini. Hrvatski proizvodi visoke kvalitete lakše bi prodirali na strana tržišta.
No, svaka medalja ima dvije strane. Ne smijemo se zanositi mišlju kako EU teče med i mlijeko. Trebamo okrenuti i drugu stranu medalje i trezveno sagledati kakve nam posljedice ta strana nosi. Od povećanja ionako već prekomjernog uvoza strane robe, nametanja strogih pravila hrvatskom seljaku kako da proizvodi vlastiti proizvod, do uvoza nekvalitetnih proizvoda i dolaska jeftine radne snage.
Ovo su male od brojnih mogućnosti koje pruža EU. Nakon svega, jesmo li sigurni da želimo ući u EU? Želi li EU biti ujedinjena sa svim europskim zemljama kako bi stvorili bolje mjesto za sebe, ili pak samo želi biti konkurencija ostalim tržištima?



Post je objavljen 27.03.2007. u 15:14 sati.