Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svejevecimrakumraku

Marketing

SJEĆAŠ LI SE BETTY BOOP?


Betty je jedna od najšarmantnijih i najseksipilnijih crtanih ženskih likova ikad. Osim toga, morate uzeti u obzir da 'se rodila' u prvoj polovici 20. stoljeća, davno prije Lare Croft i sličnih privlačnih produkta moderne tehnologije kada je ideal ženske ljepote bio posve drugačiji, a ipak je ostala atraktivna i jedinstvena.

Betty Boop se prvi put pojavila ranih tridesetih godina dvadesetog stoljeća, i to kao lik psa, predmet interesa i ljubavi Bimba u nizu animiranih serija producenata Davea i Maxa Fleischera. Kako to obično biva da sporedne uloge prerastaju u glavne, tako je i Betty Boop ubrzo nadmašila Bimba u popularnosti te postala glavni lik serije, ali je polako počela gubiti karakteristike psa. Najduže su se zadržale viseće uši koje su na kraju prerasle u naušnice.

Nije prošlo mnogo vremena, a ona je već postala jedan od omiljenih animiranih likova nastala pod utjecajem pjevačice Helen Kane. Tijelo su joj oblikovali po uzoru na Mae West, a glas joj je posudila Mae Questal. U roku od desetak godina producirano je više od sto crtanih filmova od kojih su tri nominirani za Oscara – 'Betty Boop for president', 'Bamboo Isle' i 'Riding the Rails'.

Osim nje i Bimba razvili su se mnogi sporedni ali stalni likovi koji su također osvojili srca gledatelja. Jedan od njih je Grampy, ludi, ekscentrični izumitelj koji, nakon što stavi svoju 'kapu za razmišljanje', može riješiti svaki problem. Povremeno je tu bio i klaun Koko i Pudgy, Bettyn mali pas.

Popularnost joj je počela opadati nakon što su početkom četrdesetih producenti bili prisiljeni 'očistiti' njen lik pod utjecajem cenzura koje su preplavile Hollywood. Prestala je nositi minice ispod kojih su se obično vidjeli halteri, a porub suknje se produžio do koljena. Lik Betty Boop karakterno se mijenjao u lik strože školske profesorice. Naravno da se to obožavateljima, koji su bili navikli na slatku, seksi djevojku, nije svidjelo.

U vrijeme vrhunca popularnosti nerijetko su u crtićima gostovali glazbenici poput Louisa Armstronga i Cab Callowaya. Tridesetih su se u obliku Betty Boop proizvodile lutkice, igračke, keramički predmeti, majice, posteri, satovi itd.

Betty je razvila posve jedinstvenu osobnost – bila je drska i sigurna u sebe, a u isto vrijeme te je mane znala zapakirati nevinim pogledom i stavom, što je publika obožavala. Nikad zapravo nije posve nestala sa scene. Crtići iz njena 'zlatnog doba' pojavili su se ponovo pedesetih, a jeftini reklamni predmeti, kao na primjer markeri za knjige, s tržišta nisu ni povučeni.




Go to ImageShack® to Create your own Slides

Post je objavljen 26.03.2007. u 17:37 sati.