Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dzepko

Marketing

Zašto je sistem propao?

Neverovatno, ali istinito - reprezentacija Srbije je izgubila od Kazahstana, 2:1. To je prva pobeda Kazahstana nad nekom relativno jačom evropskom selekcijom.

Neću se ja sad ovde prazniti i govoriti kako ništa ne znaju, a ne znaju, već želim nešto drugo da kažem. Od mladog čoveka se uvek može očekivati da bude komunista ili bar blizak onim idealima socijalne pravde - jednakost, sloboda, jednake šanse za sve, fabrike radnicima headbang i slične stvari. Nasleđe komunizma je mene, na žalost ili na sreću, odvelo u suprotnom pravcu - po svojim idelaima ja sebe svrstavam među liberale, što će reći: jednake šanse za sve, individualna sloboda i, što je još važnije vlasništvo, su nepovredivi itd... Zašto je komunizam propao je milion dollar question.

Propao je zbog toga što u komunizmu nikada nije postojao onaj kompetitivni duh kakav je opisan npr. u Weberovoj knjizi "Protestantska etika". Država ti daje sve, imaš sve povlastice kao radni čovek, samo nemoj da se žališ na državu. Prosto, mi tebi kintu, vikendicu, fiću i letovanje u Dubrovniku, a ti nemoj da si pisuo - to je u tvojem interesu, jer ako pisneš možeš biti proglašen za narodnog neprijatelja i ode lagodan život u vetar.

Kako je bilo ko dobrovoljno mogao pristati na to? Kakva je to golema lobotomija bila izvedena na ljudima, ja i dan danas ne mogu da shvatim. Shvatam plašljivost i strah kod ljudi, ali meni je tada kao jedini častan izlaz iz svega bilo disidentstvo (ako sam neki intelektualac) ili odlazak iz zemlje. Ja ne bih mogao da živim u zemlji čuda, ma koliko da me bombonama i čokoladama hranili.

E sad, što ja sve ovo pišem? Pišem zbog nasleđa komunizma - tu smo se i mi, a i vi, bivša braćo, debelo zajebali. Šta smo nasledili? Nasledili smo društvo koje bi Hobs nazvao "rat svih protiv svih". Kod nas je tek u toku ona faza prvobitnog, otimačkog kapitalizma i formiranja društva - tu su fazu zapadna društva prošla pre 4 veka. Vi i sami vidite da je Agrokor pokupovao sve što valja kod vas, a Delta će još malo da drži celu Srbiju. Pitajte te ljude kako su zaradili prvi milion - ako vam budu ponudili uveravajući odgovor, ja više neću napisati ni jednu reč u životu. Elem, sve bi to razočaranog čoveka moglo odvesti ka levici ali ja ostajem čvrsto ukopan. Nema šansi, pa da posle moja deca ispaštaju zbog mog lagodnog života na tuđoj grbači.

Kakve sve ovo veze ima sa početkom teksta? Ima i to velike. Da su ti momci rasli u drugačijem okruženju, oni bi tu utakmicu lagano dobili. Ne bi mašili tolike prilike i dozvolili sebi crvene kartone. Prosečnom Nemcu ne bi na pamet palo da udari protivničkog igrača laktom u glavu - kad bi to i uradio, dobio bi takvu kaznu od fudbalskog saveza da bi se češao tamo gde ga ne svrbi. To samo kod nas može - igrač udari laktom drugog igrača i kaže kako mu je ruka bila u vazduhu pa tobože nije imao vremena da jes ksloni. Da je pošten, prinao bi da je kriv. Ali, sa druge strane, što da on bude pošten kad niko oko njega nikada nije bio? To je već stvar izbora i pokazatelj kakav si čovek - što bi rekla naša narodna poslovica "U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci". Adios!

P.S. Idem večeras u bioskop da gledam Hju Grnata kako meša dupetom...headbang

Post je objavljen 26.03.2007. u 11:36 sati.