Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HDZ ostao bez velikog financijera?

Danas je dan D… Knozum raskida ugovor s Dukatom. Koliko god Konzum bio veliki kupac Dukatovih proizvoda, stvarno ne vidim razlog zašto bi ih itko iz Lactalisa kontaktirao. O tome zašto nema potrebe da ih itko iz Lactalisa kontaktira pročitajte na www.mrak.org.

Ono što je meni posebno zapalo za oko je dan na koji se donijela takva odluka. Nedjelja. Prodaja je objavljena je 22.3.2007. To je četvrtak. Dakle iz Agrokora su očekivali da im se netko javi već u petak i čekali su čak do nedjelje, kad su konačno odlučili da je Lactalis vrlo bezobrazan jer im se nije javio.

A zašto bi im se itko javio? Mrak je dobro napisao da je uprava ostala ista. To što je Lactalis kupio Dukat, ne znači da Dukat ne postoji. Dukat i dalje normalno radi. Da još bude bolje, ta kupovina nije gotova. Čeka se odobrenje agencije, a onda i uplata tih silnih milijardi na nekakav bankovni račun. Dok se to sve ne obavi, uprava je ona koja je bila i prije četvrtka.

Dakle Agrokor je odlučio igrati prljavo. Nije da navijam za Lactalis, ali ovakvo monopolističko ponašanje je očito naređeno iz Vlade RH jer se ona najviše i uzjogunila oko te prodaje. Naime Todorić je svoje carstvo stekao na sličan način kao i Luka Rajić. Zbog toga je vrlo ranjiv na političke pritiske, tako da je brže bolje odlučio sazvati upravu čak u nedjelju, kad inače nikog nema, da bi donijeli tako radikalnu odluku koja se inače donosi tjednima.

Baš me zanima odakle Agrokor misli nadomjestiti dukatove mliječne proizvode? Pa ostala mljekarska industrija ne može preko noći povećati svoje proizvodne kapacitete, jer nitko ne dimenzionira svoje kapacitete po principu „možda Dukat nestane“. Predviđam da će Konzum imati priličnih poteškoća u nabavi mliječnih proizvoda. Kupci se sigurno neće odreći mlijeka i specifičnih Dukatovih proizvoda, već će fino skočiti u drugu trgovinu koja ne bojkotira Dukat i tamo kupiti mlijeko, ali i kruh i još pokoju sitnicu i ostaviti pare u toj trgovini, a ne u Konzumu. Dukat ima svoju distributivnu mrežu i neće im biti teško povećati isporuke ostalim komitentima, tako da će na kraju jedinu štetu pretrpjeti Agrokor, jer dani dogovorne ekonomije su odavno iza nas.

Iz svega ovoga jasno je da Agrokorov potez nema veze sa zdravim razumom i da je to rezanje grane na kojoj se sjedi. Jedino logično obrazloženje je ono koje sam već naveo. Politika se uplela i podsjetila Todorića kako je stekao svoje carstvo. I tu se odlično nadovezuje članak sa www.business.hr koji se pita po kojim to kriterijima Polančec bira vlasnika Dukata te koliko hrvatskih krvnih zrnaca treba imati novi vlasnik da bi bio podoban Vladi RH i tko će na kraju krajeva prebrojati ta krvna zrnca?

I za kraj, kao začin, mala teorija zavjere. Što ako je Dukat u vlasništvu Luke Rajića prinudno financirao HDZ sve ove godine? Luki je možda to sve dozlogrdilo i odlučio da više ne želi sudjelovati u tome. Fino je prodao tvrtku mimo znanja mentora i pokupio lovu dok se još može. Novi vlasnik sigurno više neće plaćati možebitni HDZ-ov reket. Gubitak takvog financijera samo 8 mjeseci prije izbora je veliki korak ka gubitku izbora.

Kako kaže stara poslovica, ne laje pas zbog sela…

Post je objavljen 26.03.2007. u 09:02 sati.