Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tdoggworld

Marketing

50 Cent a.k.a Curtis James Jackson

Upload Pictures at Photo-Host.org Ovo je legenda u povijesti hip-hopa. 50 cent a.k.a. Curtis James Jackson, je rođen 6.7.1975.g. u Queensu, NYC. Prije nego je postao rap zvijezda, 50 je dialo na ulicama NYC-a, baš kao i njegova majka koja je ubijena kada je on imao 7 godina. Kada su ga uhvatili policajci 50 je morao 22 mjeseca provesti u nekom kampu za odvikavanje od droge, iako se nije drogirao.



Nakon što su ga oslobodili on se vratio dilanju, ali se to promijenilo kada je dobio sina. Odlučio je postati rap zvijezda pa je sklopio dogovor sa jednim likom zvanim "COLUMBIA". Rap produkcijski tim Trackmasters iz etikete Sony/Columbia Records su 1999. počeli suradnju s 50 Centom. Mlad i uglavnom nepoznat rapper iz Queensa snimio je pjesmu "How to Rob". U toj je pjesmi 50 Cent detaljno odrepao pljačku slavnih rap glazbenika Master P i Timbalanda. Pjesma je postala hit, a Trackmastersi i 50 Cent krenuli su na snimanje njegovog debi albuma "Power of the Dollar" za etiketu Columbia. Osim tog albuma snimili su i singl "Thug Love" s Destiny's Child.



Sa njima je snimio par pjesmi i otišao na nekoliko koncerta, na kojima je u svojim pjesmama vrijeđao JAY-Z-a i JA RUL-a. Jay-z je uzvratio pjesmom, a Ja je bio bjesan pa se zato sumnja da je on bio naručitelj pokušaja atentata na Fiftya 2000.godine. Ubrzo nakon toga nesretan splet okolnosti onemogućio je njegov proboj na sceni: bootleg izdanje albuma izazvalo je nevolje s etiketom Columbia, a potom je 24. svibnja 2000. 50 Cent ustrijeljen više puta. Columbia je već bila objavila singl "Thug Love", no album "Power of the Dollar" povukla je s tržišta i raskinula ugovor s ranjenim rapperom (čak devet prostrijelnih rana). Sljedećih je nekoliko godina 50 Cent snimio desetak underground snimki s producentom Money XL. Te su snimke brzo počele kružiti New Yorkom na kompilacijama koje su se prodavale na crnom tržištu CD-a. 50 Cent je izazvao priličan žamor svojim snimkama. Žamor je postao toliko jak da je došlo do rata između velikih izdavača kao što su J, Universal i Jive. JAM MASTER JAY mu je pomogao da poboljša svoj stil. Poslije je 50 čuo da je EMINEN slušao njegove pjesme i da su mu se svidjele.



Eminem mu je ponudio milijun dolara da potpiše ugovor za njegovu etiketu – Shady Records. 50 Cent je privukla njegova reputacija i reputacija Dr.Drea, a ne ponuđeni novac. Ubrzo nakon potpisivanja ugovora 50 Cent je ušao u studio s Eminemom i Dreom kako bi snimio pjesme za predstojeće izdanje. "Get Rich Or Die Tryin'" objavljen je početkom 2003. i nošen uspjehom singla "In Da Club" ubrzo postao platinasta senzacija, dosegnuvši milijun prodanih primjeraka u svega tjedan dana. Mediji su spremno prigrlili novu rap zvijezdu i njenu sumnjivu prošlost, a 50 je nastavio s aktivnostima, želeći do kraja iskoristiti svojih pet minuta. Krajem 2003. objavio je album svog crewa G-Unit, a uskoro potom i vlastitu modnu marku, ima svoju kolekciju tenisica i odjeće, te je snimio film o svom životu i napravio igricu. Tijekom 2004. pomogao je u pokretanju karijere The Gameu, kratkotrajnom članu G-Unita. Drugi samostalni album, "The Massacre" pojavio se na tržištu početkom ožujka 2005.



Post je objavljen 25.03.2007. u 21:29 sati.