Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samarijanac

Marketing

Reče im ponovno Isus: "Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti.
Kamo ja odlazim, vi ne možete doći."
Židovi se nato stanu pitati: "Da se možda ne kani ubiti kad govori: 'Kamo ja odlazim, vi ne možete doći'?"
A Isus nastavi: "Vi ste odozdol, ja sam odozgor.
Vi ste od ovoga svijeta, a ja nisam od ovoga svijeta.
Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.'
Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."
Nato mu oni rekoše: "A tko si ti?" Odvrati Isus: 26"Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu."
Ne shvatiše da im govori o Ocu. Isus im nato reče: "Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam
i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac.
Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo."
Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.


Bog nekoć govoraše po očevima i prorocima, a u punini vremena progovori i po Sinu svome. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše, a onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja. Odzvanjaju li nam ove riječi u ušima? Prepoznajemo li se možda među onima koji Sina Božjega ne primiše ili možda među onima koji ga primiše? Isus, koji je živio među narodom trideset i tri godine, od kojih posljednje tri intezivno svjedočeći, dolazi ponovo u situaciju da pred konac svojega zemaljskog života, biva okružen većinom onih koji i dalje sumljaju i odbacuju Božjega sina.
Traže i dalje dokaze i tako kupuju vrijeme za svoju nevjeru. Jednostavno, nikako im se nije uklapao u lik Onoga kojeg isčekuju. “Ovakav Sin Božji” koji blaguje s grešnicima i poganima, nikako ne može biti s Božje strane. Usudit će se proglasiti poznavaocima Zakona i Pisma po kojem Ovaj ima umrijeti jer huli.
Možemo samo pretpostaviti kako se Isus u ovim trenutcima osjećao. Usudio bih se pomisliti da se gore osjećao nego svi oni očevi i proroci koji su jednako morali dokazivati svoje poslanje od Svemogućeg Gospodina. I ne samo poslanje, nego i poruku za obraćenje.
Lako je slušati i slijediti svjedoke i proroke kad mi ispunjaju sve moje želje, utažuju potrebe za hranom, zdravljem , sigurnošću. A što je kad od mene traže nešto što mi je neprihvatljivo. I još kažu da ih Bog šalje. Biti svjedok i prorok nikad nije bilo lagano, zahtjevno je ali i neizvjesno. Okolina je uvijek nezadovoljna, traži dokaze koji su po njihovoj volji.
No, Gospodin nerijetko od svojih vjernih slugu, posebice od Svojega Sina traži velike zahvate, neizvjesne i ponekad besmislene. Ispada kao da moraju gluhom šaptati ili slijepome znakovima komunicirati. Optužit će te tada okolina da im se možda rugaš, pogrditi, povrijediti i pri tome opravdano misliti kako čine pravu stvar, po Božjoj zamisli. Tada se tako lako volja ljudska proglašava Božjom.
Upozoravajući farizeje, Isus u stvari govori i nama danas, u ovoj svakodnevnici dana. Govori nam Isus očekujući naš pozitivni odgovor na svoje zahtjeve. Obrati se, brate i sestro i vjeruj Evanđelju! Ako je Isus izraelski “Ja jesam” onda je on onaj kojega željno očekujemo slušati i slijediti, bez obzira koliko nam to odbojno izgledalo. Isus je onaj jedini Spasitelj prema kojem je težila sva Izraelska vjera i nada. I Isus je onaj koji će se proslaviti u trenutku uzdignuća. Gdje? Na križ! Na križ koji visi oko mojega vrata, u mojoj kući, radnoj sobi, uredu. I to će uzdignuće napokon razotkriti sve one koji Isusa slijede svojim životom ili možda samo svojom vanjštinom.
K svojima dođe i njegovi ga ne primiše, a onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja. Ako ne povjerujete da Ja jesam umrijet ćete u grijesima svojim. No, kad uzdignete Sina čovječjega, tad ćete spoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego onako zborim kako me nauči Otac. Uzdignućem na križ Isus će nas osloboditi grijeha, navezanosti na grijeh, gledanja na grijeh kao jedini način životarenja u ovom svijetu.
Kako stoji u današnjem evanđelju, mnogi povjerovaše u Isusa i njegove riječi. A ja? A ti, brate i sestro? Da li se prepoznaješ među onim koji povjerovaše u Isusa i obrate se od svojega dosadašnjeg življenja.

Želim ti danas – sabranost, mir i dobro!


Post je objavljen 27.03.2007. u 09:07 sati.