Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/6dark6angels6

Marketing

PENTAGRAM

Pentagram ima više značenja i teško je odrediti koje je ono pravo…

Povijest pentagrama datira iz davnih vremena prije Krista. Ljudi koji su pažljivo promatrali nebo svakih 8 godina za vrijeme Venerina ciklusa vidjeli su da ona ostavlja jasan znak pravilnog pentagrama. Venera je znak žene i njene svete moći (porođaj), pa je i pentagram dobio obilježje kao takvo. Ljude koji su štovali pentagram Crkva je nazivala hereticima jer joj nije bilo prihvatljivo da žena može biti gotovo jednaka Bogu. Crkva smatra da pentagram služi kao simbol Sotone ako su mu dva kraka okrenuta prema gore jer tako izgleda kao glava jarca.
Druga imena za pentagram: beskrajni čvor, goblinov krst, pentaplha, vještičje stopalo, đavolja zvijezda, Solomonov pečat…
Dugo se vjerovalo da je pentagram moćna zaštita od zla i demona, tako da je nekad služio kao amulet. Moć i simbolizam pentagrama mijenjali su se kroz povijest. Danas ima višestruko magijsko značenje.

3 500. godine prije Krista pentagram je korišten u Uru u drevnoj Mezopotamiji kao simbol kraljevske moći.
Hebreji pentagram smatraju simbolom istine i on označava 5 knjiga Tore.
U Staroj Grčkoj nazivan je pentalpha, geometrijski nastala od pet slova A. Koristili su ga Pitagorejci.
Pentagram je "blješteća zvijezda" za gnostike.
Za Druide bio je simbol božanstva.
U Egiptu je simbolizirao "utrobu podzemlja".
Paganski Kelti su ga mistično povezivali sa boginjom smrti i podzemlja- Morrigan.
Srednjovjekovni kršćani pentagram su smatrali simbolom 5 Kristovih rana.
U srednjem vijeku "beskrajni čvor" bio je simbol istine i zaštite od demona. Pentagram sa jednim vrhom prema gore označavao je ljeto, a s dva vrha zimu.
Inkvizicija je s vremenom počela smatrati da pentagram s dva vrha prema gore simbolizira jarčevu glavu tj. Sotonu. U progonu vještica pentagram po prvi put postaje simbolom zla i nazvan je "vještičjim stopalom".

Ni jedna grafička ilustracija koja bi povezivala pentagram sa zlom ne pojavljuje se do 19. stoljeća. 1940. godine Gerald Gerdner usvojio je pentagram sa dva kraka gore kao simbol u novoformiranim neo-poganskim vještičjim ritualima, koji će kasnije biti poznati kao Wicca. Pentagram također nalazi svoje mjesto na wiccanskom oltaru označavajući tri aspekta Boginje (djevica, majka, starica) i dva aspekta Boga (umirući i uskrsavajući).

U kasnim 60- ima pentagram ponovno postaje široko rasprostranjen simbol koji se nosi na amuletima i učvršćuje se kao zajednički neo-poganski i wiccanski simbol. Svoju moć pentagram više duguje svojoj asocijativnosti nego drevnosti, tako da je među neo-poganima danas sveprisutan.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 24.03.2007. u 21:41 sati.