Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

U Pamploni i najbolji padaju

Svima nam je dobro poznata slika iz španjolske Pamplone - tisuće mladiće, deseci bikova i strka. Mnogi padaju. Padaju i nabrži, padaju i najbolji, ...

I naš najbolji Frane Radnić je bio u Pamploni, i nije pao, istina, izgubio je, ali nije pao. Pročitajte izvještaj:

17. ožujka se u Pamploni (Španjolska) održao meč za WAKO PRO svjetsku profesionalnu titulu u low kicku do 75 kg. Dosadašnji višegodišnji svjetski prvak Ignacio „El Chino“ Sanchez uspio je i ovaj put zadržati svoju titulu. Protivnik mu je trebao biti naš Srđan Špirk iz zagrebačkog kluba „Tigar-Cikatić“ koji je aktualni europski profesionalni prvak u istoj disciplini i kategoriji. Ali 20-ak dana prije meča Srđan je ozlijedio ligamente koljena i trebao se hitno pronaći zamjenski borac. Hrvatska je pronašla odličnu zamjenu. Izazov je prihvatio Frane Radnić iz splitskog kluba „Pit bull“.

Frane je aktualni svjetski amaterski prvak u disciplini K-R do 71 kg. Također je aktualni europski profesionalni prvak u istoj disciplini i kategoriji. Frane je pristao da se bori bez obzira na manjak tjelesne mase i na nedostatak dovoljnog vremena za odgovarajuće pripreme.

Na put se krenulo autom u četvrtak navečer iz Splita. Nakon samo tri sata spavanja uslijedio je let zrakoplovom iz Zagreba za Milano, pa presjedanje za Madrid i na kraju treći zrakoplov za Pamplonu. Čitav petak je proveden na putu.

Meč je održan u subotu pred oko 2.000 gledatelja. Atmosfera u dvorani je bila odlična. To je bio posljednji meč večeri na priredbi u kojoj je bilo više borbi između španjolskih i francuskih športaša.



Frane Radnić je izašao na ring u majici s likom bika i predstavio se „umjetničkim“ imenom El Toro. Podsjetnik je to na dan u godini kada glavnim ulicama centra Pamplone mnoštvo odvažnih mladića trči ispred razjarenih bikova. To je svakako izazvalo određene simpatije kod dijela publike, ali kad je na ring izašao Ignacio „El Chino“ Sanchez nastala je prava euforija. Prvak je zaista obljubljen u svom gradu!

Borba je trajala 5 rundi po 3 minute. Frane je čitavo vrijeme bio bolji u ručnim, a Sanchez u nožnim tehnikama. U prve dvije runde je Frane imao nekoliko bodova prednosti. Treća runda je bila izjednačena, a četvrtu i petu rundu je dobio domaćin. Dakle, meč je bio izjednačen. To je pokazala i sudačka odluka. Borba je završila na bodove odlukom 2:1 u korist Sancheza. Treba napomenuti da je pobjedu našem borcu dodijelio na svojoj listi naš međunarodni sudac prof. Predrag Znaor koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza zastupnik WAKO PRO za Hrvatsku.

Organizatori nisu poštovali odredbu da jedan od bodovnih sudaca mora biti neutralan, tj. da treba biti iz druge države. Oba su bili Španjolci, jednako kao i sudac u ringu. Mogli bi se našaliti i reći da Pamplona pripada Baskiji pa da je neutralni sudac zapravo bio iz Madrida, tj. Španjolske. Da, za one koji ne znaju, zbog političkih napetosti izmešu Baska i Španjolaca prije meča se nisu, kao što je to uobičajeno, vijorile nacionalne zastave i svirale državne himne. Dakle, međunacionalne unutardržavne napetosti nisu privilegija samo nekih „divljaka“ na brdovitom Balkanu.

Usprkos svemu, treba pošteno reći. Frane je bio odličan, ali ne bolji od aktualnog prvaka. Da bi se nekom preotela titula mora se biti uvjerljivo bolji. Također, treba zaista biti dominantan pa uzeti titulu na suparničkom terenu s trojicom „protivničkih“ sudaca. Ili treba meč završiti nokautom. Istina, Frane je u posljednjoj rundi Sancheza čak dva puta bacio na pod, ali nije to bilo čak ni za brojanje. El Chino (Kinez) je prekaljeni borac, iznimno tvrd i iskusan.

Trener Frane Radnića prof. Marko Žaja je zainteresiran za uzvratni susret. Već je predložio da se meč održi sljedeće godine na Gripama u sklopu tradicionalne priredbe „Obračun u ringu VI“. Možda se tada ta titula i vrati u Split. Naime Žaja je prije Sancheza godinama bio nositelj tog naslova i branio je titulu 5 puta kao europski prvak te 3 puta kao svjetski. Na kraju se neporažen povukao i upraznio naslov.

Sve u svemu, nakon ovako odlične izvedbe od Frane Radnića očekujemo nova uzbudljiva ostvarenja u ringu. Prvi izazov mu je postati 1. travnja prvak Hrvatske u low kicku, pa ponovno postati svjetski amaterski prvak u Beogradu krajem rujna. Vjerujemo da će se to i ostvariti. Frane to može. Frane Radnić je bio dva puta proglašen ukupno najboljim kickboksačem Hrvatske i zato to mi s pravom očekujemo.


2. Frane "El Torro" Radnić ispred koride


3. Znaor, Žaja i Radnić na ručku prije meča


4. Frane Radnić i Ignacio Sanchez


5. Pojas i pehari čekaju osvajače


6. Žaja i Radnić izlaze na ring


7. Ignacio Sanchez izlazi iz na ring


8. Žaja i Radnić ulazi u ring


9. Frane Radnić u meču


10. Frane Radnić i Ignacio Sanchez


11. Promotor Eguzkiza, Žaja, Radnić i Sanchez


12. Frane Radnić i Marko Žaja nakon meča


13. Žaja, Radnić i Znaor nakon meča


14. Marko Žaja i promotor Eguzkiza







Post je objavljen 24.03.2007. u 18:55 sati.