Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nba

Marketing

KOBE SCORING SURGE: Prestigao Jordana & Baylora na 3 uzastopne 50+ tekme, u lovu na Chamberlainovih SEDAM...


Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

PAKRACOLOGIJA: Kobe Bryant, Gilbertologija i Litvanski div


Svi navijači Bullsa bit će zaintrigirani ovim člankom. Kao velikom navijaču Bullsa stvarno žalim što Kobe nije došao u Bullse i što danas ne igra u Bullsima. Kobe je istinski nasljednik Michaela Jordana i to je činjenica. Igra koju on pokazuje ove sezone stvarno je fantastična i po meni bi on trebao biti MVP lige.

Kobe je puno bolji igrač od Nasha, ono što Nash radi zadnje tri sezone za Phoenix je zaista nevjerojatno i svaka mu čast. Pod njegovim vodstvom Sunsi igraju najljepšu košarku u NBA, a Nash je uvjerljivo najbolji asistent lige (prosječno 11.5 asistencija po utakmici – ima dvije asistencije više od drugoplasiranog Derona Williamsa iz Utah Jazza: 9.4 asista po utakmica).

Međutim, jedna činjenica posebno upada u oči: način na koji se danas broje asistencije. Zato Nash i ima tako mnogo asista po utakmici. O tome sam pisao u Superkošarci broj 12 kada sam napisao životnu priču o fantastičnom Oscaru Robertsonu, jednom od najboljih asistenata u povijesti košarke. Tada sam napisao:

OSCAR O DANAŠNJEM NAČINU BROJENJA ASISTENCIJA

Robertsonu se uopće ne sviđa današnji način brojenja asistencija. Štoviše, uvjeren je da bi u današnje vrijeme sigurno mogao imati triple-double prosjek cijele sezone. Rekao je da bi u današnje vrijeme imao više asistencija zato jer su statističari u njegovo vrijeme bili puno škrtiji kada je u pitanju bilo brojenje asistencija.

Oscar je to potvrdio ovom izjavom: danas ako igrač dodaje loptu suigraču, i on je dribla nekih petnaestak metara i zabije koš, velike su šanse da će igrač koji mu je dodao loptu dobiti asistenciju.

Dakle, danas su statističari puno blaži u brojenju asistencija nego u Oscarovo vrijeme. I to je činjenica od koje se ne može pobjeći.

Oscar će nam reći i zašto je to tako: Ako sam ti dodao loptu, i ti si s njom driblao (pa makar i samo jedanput) i zabio koš, to nije bila asistencija. Ali danas se sve računa kao asistencija. Nema veze ako driblaš loptu osam ili devet puta, to se broji kao asistencija. Kada sam ja igrao nije bilo tako.

I zato se neki danas čude što najbolji asistent Eurolige ima u prosjeku samo 5 asistencija. To je zato jer se asistencije broje isto kao u Oscarovo vrijeme. Da se danas u NBA ligi asistencije broje onako kako su se brojile prije četrdesetak godina (tj. u Oscarovo vrijeme) Oscar bi gotovo sigurno i danas bio najbolji asistent svih vremena.



KOBE BRYANT SCORED 65, 50, 60 HIGHLIGHTS..

Vezano za priču tko je najkorisniji NBA igrač jedna zanimljiva analiza s jednog genijalnog košarkaškog bloga.

Gilbert Arenas se voli zezati. To je sa Gilbertovog bloga koji on piše na nba.com. Inače, blog morate obavezno čitati jer je Arenas totalno otkačen. A ovo je ludo..

Nema se tu što posebno dodati ili reći. Vidi se da je ovaj Gilbert još uvijek jedno veliko dijete kojem su na pameti samo budalaštine. Pa tko bi razuman išao govorit da će Portlandu zabiti 50 koševa zato da se osveti treneru Portlanda Nateu McMillanu. Pa nije ga McMillan izbacio (ili D'Antoni) nego Jerry Colangelo. Da se podsjetimo, 31. kolovoza prošle godine Arenas je izjavio sljedeće:

"Washington Wizards guard Gilbert Arenas is frustrated about not being on the U.S. national team playing in the FIBA World Championship and said he believes he was not given a fair tryout. When Arenas left the squad on Aug. 14, national team managing director Jerry Colangelo said it was because Arenas had an injured groin. But in his first comments since then, Arenas, the Wizards' leading scorer and a two-time all-star, said he didn't think he was going to make the 12-man roster and that the injury became an excuse to part ways." Washington Post


Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Jedna tužna priča. Vjerojatno ste čuli potresnu priču o Martynasu Andriuskevičiusu. Zaista je nevjerojatno da jedan udarac može biti tako razoran. Sjetite se događaja iz 1977. kada je igrač Lakersa Kermit Washington na utakmici protiv Houston Rocketsa tako snažno udario 'našeg' Rudyja Tomjanovicha (koji je tada igrao za Houston) da su se Tomjanovichu pomaknule kosti na licu. O tom tragičnom događaju koji je na svu sreću imao sretan završetak ću pisati u jednom od sljedećih brojeva Superkošarke.

Nažalost, Martynas Andriuskevičius nije odigrao još nijednu minutu za Bullse, ali potencijal svakako postoji. Pa ipak je on tek 1986 godište. Treba raditi s njim i dati mu priliku i tada bi moglo biti nešto od njega. Naravno, pod uvjetom ako će mu to zdravlje dopustiti. Jer čak postoji i mogućnost da više nikada neće igrati košarku.

Ovu sezonu Bullsi su ga poslali na kaljenje u NBADL. Neko vrijeme je bio u Dakota Wizardsima u NBADL ligi i odigrao je tri utakmice za njih (prosječno 18 minuta, 5 koševa i 2.3 skoka), ali nakon tog nesretnog incidenta Bullsi su ga povukli u Chicago i dali mu najbolju moguću medicinsku skrb. Vidjet ćemo što će biti s njim.


KOBE @ DENVER: LINAS KLEIZA MAKING CASE (MARCH: 12.9p/5.9s/25min)..

I za kraj, jedna zanimljivost vezana za Paula Piercea. Možemo reći kako je on zaista medicinski fenomen..

Tomislav Pakrac
Superkošarka




Post je objavljen 24.03.2007. u 09:05 sati.